Věděli jste, že Česká republika patří k zemím s největší produkcí máku setého? V některých zemích je jeho pěstování dokonce zakázáno kvůli nezralým makovicím, které obsahují opium. Mák neodmyslitelně patří k České republice, a tak ho najdete i v řadě tradičních receptů. Je i hodně prospěšný, obsahuje velké množství vápníku. Dokonce větší, než mléčné výrobky.
Vyzkoušejte na letošní Vánoce sušenky makovky. A klidně si je můžete péct po celý rok.
Čerstvý, voňavý ručně klepaný mák seženete ve stánku u Kloubských na našem farmářském trhu Kubáň.
Ingredients
Description
Smíchám mouku, mák, cukr, žloutky, lžičku citronové šťávy a máslo pokojové teploty. Ručně nebo v robotu vše zpracuji v hladké těsto, které vytvaruju do válečku, zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet do druhého dne.
Těsto vyndám z ledničky ideálně cca 1 hod před tím, než se pustím do vykrajování. Znovu těsto ručně prohnětu a na hladkou moukou trochu pomoučené ploše rozválím na cca 3 mm.
Pomocí vykrajovátek vykrajuji libovolné tvary, které pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 7-8 min.
Druhý den makovky slepím marmeládou. Měkké a vhodné k jídlu jsou následující den po slepení.
Recept převzatý z www.ceskazceska.cz