fbpx

Kitchen inspiration

Makovky

Věděli jste, že Česká republika patří k zemím s největší produkcí máku setého? V některých zemích je jeho pěstování dokonce zakázáno kvůli nezralým makovicím, které obsahují opium. Mák neodmyslitelně patří k České republice, a tak ho najdete i v řadě tradičních receptů. Je i hodně prospěšný, obsahuje velké množství vápníku. Dokonce větší, než mléčné výrobky.
Vyzkoušejte na letošní Vánoce sušenky makovky. A klidně si je můžete péct po celý rok.

Čerstvý, voňavý ručně klepaný mák seženete ve stánku u Kloubských na našem farmářském trhu Kubáň.

 

Ingredients

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • marmeláda na namazání
  • Description

    Smíchám mouku, mák, cukr, žloutky, lžičku citronové šťávy a máslo pokojové teploty. Ručně nebo v robotu vše zpracuji v hladké těsto, které vytvaruju do válečku, zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet do druhého dne.

    Těsto vyndám z ledničky ideálně cca 1 hod před tím, než se pustím do vykrajování. Znovu těsto ručně prohnětu a na hladkou moukou trochu pomoučené ploše rozválím na cca 3 mm.

    Pomocí vykrajovátek vykrajuji libovolné tvary, které pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 7-8 min.

    Druhý den makovky slepím marmeládou. Měkké a vhodné k jídlu jsou následující den po slepení.

    Recept převzatý z www.ceskazceska.cz

    Did you liked this recipe?

    Next farmer’s market at Heřmaňák – May 4, 8:30 am to 1 pm

    A smaller, more cosy farmer’s market with a great range of fresh vegetables, fruit, baked goods, meat, free-range eggs, organic…
    Více informací zde

    Next market at Náplavka: April 27, 8 am to 2 pm

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde