fbpx

Kitchen inspiration

Svatomartinské rohlíčky

Pověst praví, že Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, kterým nakrmil chudé lidi. Svatomartinské rohlíčky můžete také znát pod názvem Martínci. Mohou se připravovat z mnoho těst, nejen z kynutého. Náplní můžou být povidla, ořechová nebo maková náplň.

Ingredients

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla (cca 200 g těsto a 50 g na potření)
  • 250 ml min 30% smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • Maková náplň
  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • trochu rumu do náplně i na potření rohlíčků
  • Description

    Nejprve na vál nastrouhám studené máslo, na něj přidám cukr a proseji hladkou mouku. Vytvořím důlek, přidám špetku soli a smetanu. Pořádně ručně prohnětu. Z těsta udělám asi 6 dílů, kuliček, které dám odpočívat do lednice. Já ale nejdu odpočívat, je čas na náplň.

    Maková náplň:
    Do kastrůlku naliji mléko, vsypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Míchám, ochutnávám, a když je směs hustá, odstavím z plotny. Přidám máslo, rum a med podle chuti.

    A zpět k těstu, které si doposud hezky hovělo v lednici.
    Postupně vyndávám díly těsta ze kterých vyválím kruh cca 4 mm silný. Z těsta vyříznu menší trojúhelníčky, které přiměřeně namažu makovou (nebo jinou) náplní.

    A teď rolování rohlíčků:
    Začínám od nejširší strany rolovat a na konci rohlíček zatočím do podkovičky. Růžky můžete trochu přimáčknout, aby nebyly moc tenké a nepřipalovaly se. Nevadí, že je rohlíček celý opatlaný od náplně a náplň vytéká.

    Rohlíčky potřu trochou rozehřátého másla (podle potřeby natírám v průběhu pečení).

    Rohlíčky dám na plech vyložený pečícím papírem a peču v rozpálené troubě na 180 °C cca 20–25 min do zlatava
    Svatomartinské rohlíčky můžete po vyndání z trouby potřít rumem nebo máslem. Nebo ještě lépe – rumem i máslem!

    Recept od www.ceskazceska.cz

    Did you liked this recipe?