fbpx

Kitchen inspiration

Lokše

Lokše jsou bramborové placky, oblíbené na jižní Moravě i na Slovensku. Na přípravu jsou velmi jednoduché a naplnit si je můžete podle chuti. Klidně jen maštěné máslem, nebo potřené povidly, posypané mákem, společně s kysaným zelím nebo slavnostněji – k pečené svatomartinské huse se zelím. V každém případě jsou lokše nejlepší ještě teplé.

Které brambory jsou na lokše nejlepší?
Pro lokše a další těsta je ideální varný typ C pro svoji moučnou konzistenci. Použít by se dal i univerzální varný typ B. Varný typ A je vhodnější do salátů.

A úplně nejlepší jsou brambory z českých polí, opečované s láskou a péčí svého hospodáře. A přesně takové dostanete na našem farmářském trhu 

 

 

Ingredients

  • 1 kg brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla na potření
  • 1/2 lžičky soli
  • Náplň dle libosti, např.
  • povidla
  • tvaroh
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • na slano
  • dušený špenát
  • kysané zelí
  • Description

    S předstihem, klidně večer před vařením, uvaříme brambory ve slupce do měkka. Vychladlé nebo vlažné brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (můžete i namačkat mačkadlem na brambory)

    Brambory jemně osolíme a přisypeme mouku. Rukama prohněteme těsto, které by mělo mít konzistenci jako na bramborové knedlíky – vláčné, ale příliš se nelepit. Kdyžtak přisypeme více mouky. Postupujeme rychle, těsto má tendenci řídnout.

    Z těsta vyválíme dva dlouhé válečky. Z nich ukrajujeme kousky, které v dlaních vyválíme do kuličky a tu pak rozválíme do tenké placky, podobné palačince. Pokud se těsto pomoučeným válečkem trhá, klidně použijte ruce, placka má rustikální tvar.

    Lokše opékáme na suché rozpálené pánvi. Opékáním se přirozeně tvoří tmavé skvrny. Ještě teplé lokše mašlovačkou potíráme máslem a pokládáme na talíř na sebe.

    Recept převzatý z www.ceskazceska.cz

    Did you liked this recipe?