Květákový mozeček, aneb květák s vejci. Někdo mu může vyčítat, že od pohledu nepůsobí moc lákavě, ale já si myslím, že mu tím prvním dojmem křivdí. Vařený květák rozebraný na drobné růžičky, orestovaný na másle se zlatou cibulkou a zalitý žluťoučkými domácími vejci od šťastných slepic má své nesporné půvaby. Jednak v tom, že je to jídlo poměrně snadné na přípravu, proto rozhodně patří do kategorie zdravých letních jídel. Všechny použité suroviny jsou právě v létě v té nejlepší kondici, tak si pro ně můžeme skočit na farmářský trh nebo do zahrady. Květákový mozeček patří do zlatého fondu tradiční české kuchyně, proto si ho vždycky s chutí a ráda dám. Tohle jídlo mě jednoznačně vrací zpět do dětských let.
Ingredients
Description
Očištěnou růžici květáku od zelených svrchních listů rozpůlíme a ovaříme v osolené vodě do měkka.
Květák necháme odkapat a poté rozebereme na drobné křehké růžičky. Tvrdé košťály na přípravu mozečku nepoužijeme.
V hluboké pánvi rozpustíme máslo, orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme květák. Chvilku opékáme za častého promíchávání.
Přidáme sůl a pepř a zalijeme rozšlehanými vejci.
Pokud chceme mít mozeček hodně krémový, přidáme k vejcím trochu mléka nebo smetany. Květák s vejci důkladně promícháváme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí, ale pořád by měla zůstat přiměřeně krémové konzistence.
Květákový mozeček můžeme servírovat jako samostatný pokrm nebo k němu přidat vařené brambory.
Já jsem si navíc připravila lehký dip ze zakysané smetany a také Cottage sýr ochucený solí, pepřem, olivovým olejem, citrónovou šťávou a špetkou strouhané kůry.
Ke květákovému mozečku je skvělý i náš tradiční sladkokyselý salát z okurek salátovek.