Jarní svítek je jedna z možností, jak si vylepšit dobrý domácí vývar. V minulosti býval svítek v polévce docela častý jev, ale dnes aby ho jeden pohledal. Vysvětluji si to tak, že se u jeho přípravy našpiní o něco více nádobí, tak mu to ubírá na popularitě. Ale kdo ho zase jednou ochutná a připomene si ho, ten musí ocenit jeho výjimečnost. Zvláště na jaře, když je všude spousta křehké bylinkové zeleně, která umí svítek náramně dobře vylepšit a dodat mu svěží šmrnc a tím pádem i ten pravý punc jara.
Svítek připravuji dle citu, proto poměry uvedených surovin berte jako doporučené. Já preferuji svítek jemný, nadýchaný a jen lehce ochucený solí, aby v něm zůstaly v chuti výrazné bylinky. O další chuť se postará poctivý silný vývar, ke kterému svítek podávám.
Pro 2 osoby potřebujeme malý pekáček o rozměrech 24 x 21 cm nebo jinou vhodnou zapékací nádobku, předem vytřenou plátkem másla a vysypanou jemnou strouhankou – vychází na 6 porcí svítku.
Dobrou chuť a krásné zelené jaro přeje Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi
Ingredients
Description
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 200 °C.
Mléko nalijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a zahřejeme. Jakmile se máslo začne rozpouštět, mléko sejmeme z plotny.
Do misky odměříme hrubou mouku a pokropíme ji vlažným mlékem s máslem. Osolíme, promícháme.
Žloutky rozšleháme a přidáme je ke spařené hrubé mouce.
Přimícháme hrst nasekaných jarních bylinek.
Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho zapracujeme do svítkového těsta.
Vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.
Pekáček se svítkem vložíme na střední příčku dobře rozehřáté trouby a teplotu nastavíme na 180 °C, horkovzduch.
Pečeme 10 až 12 minut. Svítek by měl zůstat na povrchu světlý a uvnitř jemně nadýchaný.
Po vyjmutí z trouby svítek nakrájíme na dílky a vkládáme do talířů s horkým vývarem, kouskem masa a zeleninou.
Posypeme jemně nasekanou zelenou petrželkou.