fbpx

Kitchen inspiration

Boží milosti

BOŽÍ MILOSTI – JIHOČESKÉ ŘEZANÉ KOBLIHY – KŘEHOTINY – to vše jsou u nás názvy pro tradiční masopustní pečivo, dokřupava osmažené a cukrované. Právě nastal jeho čas.

Každou boží milost 3x proříznout! Proč? In nomine Patris et Filii et Spiritus sancti. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.

Tak mi to říkávala moje babička i báječná sousedka Vlastička, která o lidových tradicích hodně věděla, nikdy je nevynechávala. A krom toho, že byla tou nejlepší sousedkou, byla i mimořádně dobrým člověkem a pamětnicí, která tradice světila. Pečení božích milostí je pro mě vždycky nostalgické. Recepty mám v kuchařce Rande s gurmánkou nejen v české kuchyni i v Kuchařce ze vsi 🏡

Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi 🙂

Ingredients

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • trochu citrónové nastrouhané kůry
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • sádlo na smažení nebo přepuštěné máslo je nejlepší volbou
  • moučkový cukr na obalení
  • trochu hladké mouky na vyvalování
  • Description

    Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát. Když je vypracované, necháme ho přikryté alespoň půl hodinky v chladnu odpočinout. Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed několikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté a držet tvar. Pečeme ve vyšší pánvi v horkém omastku po obou stranách dozlatova. Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.

    Jestli se u vás starodávné boží milosti nepečou, dejte si masopustní koblihu se zlatým prstýnkem uprostřed. K masopustnímu veselí také neodmyslitelně patří.

    Did you liked this recipe?

    Next farmer’s market at Heřmaňák: November 30, 8:30 am to 1:30 pm

    Heřmaňák is a smaller, more cosy farmer’s market with a great range of fresh vegetables, fruit, baked goods, meat, free-range…
    Více informací zde

    Next farmer’s market at Náplavka: November 30

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde

    Next market at Kubáň: November 26 and 28

    With the coming winter, the supply of vegetables is getting thinner, so the Vegetables Malých stand will only run on…
    Více informací zde