Inspirace do kuchyně

Salsa romesco, katalánská zeleninová salsa

Salsa romesco patří k nejznámějším katalánským salsám. U nás doma ji milujeme. Ještě si pamatuju moje první setkání s ní. Zeptala jsem se, z čeho je. Řekli mi, že z mandlí.

Mandle (a většinou taky lískové oříšky) jsou její nedílnou součástí. Kromě nich v ní najdeme ale hlavně spoustu pečené zeleniny. Asi není třeba dodávat, že se jedná o zdravou salsu, se kterou šetřit nemusíme.

Salsa pochází z oblasti Tarragony a dneska se s ní potkáte po celém Katalánsku. Najdete ji po boku ryb a mořských plodů, mas i zeleniny.

Jejím základem je tedy pečená zelenina a troška mandlí a lískáčů. Samozřejmě nechybí kvalitní olivový olej. Taky se do ní přidává rehydratovaná sušená paprika typu ñora nebo kozí roh. Dají se koupit i v Česku, ovšem pokud je nemáte, nesmutněte – salsa bude výborná i bez nich. Tradičně se pak zahušťuje kouskem staršího bílého pečiva. Já to ale nedělám, protože obecně nejsem jeho fandou a přijde mi zbytečné ho dávat do jinak super zdravé salsy. Nakonec se dochucuje octem – vinným, jablečným nebo nejlépe sherry octem (vinagre de Jerez). Díky octu salsa dostane výraznější vyváženou chuť.

V rámci experimentů aromatické kuchyně jsem se rozhodla, že salsu vylepším. Vybrala jsem rozmarýnový esenciální olej, ten, který obsahuje hodně verbenonu. Ten má chuť a vůni toho klasického rozmarýnu, který míváme na zahrádkách. Stačila jedna kapka na celou dávku salsy. A výsledek je výborný.

Ingredience

  • 700 g rajčat, rozpůlených
  • 400 g červených paprik, které rozpůlíme a očistíme
  • 1 větší cibule, bez slupky a rozpůlená
  • 1 palička česneku
  • 2 ñory, které jsme předem namočili
  • 15 g mandlí
  • 15 g lískových oříšků
  • 1 lžíce olivového oleje (tradičně se dává o mnoho víc, ale dozahušťuje se pečivem)
  • 1 lžíce octa (vinný, jablečný, sherry ocet)
  • sůl a pepř 1 kapka esenciálního oleje rozmarýn verbenon
  • Postup

    Očištěnou a připravenou zeleninu dáme na plech a dáme péct do trouby při 170 stupních. Pečeme dle potřeby, může to trvat zhruba 45 minut.

    Mezitím si opražíme ořechy – stačí na suché pánvi a za stálého míchání, aby se nám nespálily.

    Když máme zeleninu upečenou, stačí ji umixovat s oříšky. Rajčata, papriky a cibuli už máme připravené, stačí oloupat stroužky česneku nebo pokud se nám to podaří, ze slupky pečený česnek vymáčkneme. Přidáme pražené ořechy, namočené papričky a začneme mixovat.

    Přidáme olej, ocet a trošku soli dále mixujeme. Nezapomeneme přidat taky špetku pepře a salsu si dochucujeme dle vlastních preferencí. Zejména doporučuju si hrát s octem, který krásně podtrhuje chuť zeleniny a dává salse silnější chuť.

    Další tipy:
    Tuhle omáčku snadno zavaříme do skleniček. Můžeme si tak v sezóně zeleniny nachystat salsu na „horší časy“. A nebo ji připravit jako jedlý dárek. Úžasné na ní je, že je skutečně plná chuti, hodně univerzální a zároveň zdravá a výživná. Myslíme tu určitě na případné potravinové alergie (pro mě zase o důvod víc, proč nepřidávat do salsy pečivo).

    Samozřejmě si salsu můžete udělat bez speciálních ingrediencí – bez ñory a bez esenciálního oleje. Klidně s ní experimentujte. U mě byla tahle salsa velkým objevem a jsem za něj ohromně ráda – je skvělá ke spoustě jinak obyčejných věcí, je jednoduchá na přípravu a pokud si ji zavaříme, máme ji po ruce kdykoliv. Je skvělá na grilovačku nebo piknik.

    Líbil se Vám recept?

    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!