Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují v barech jako tapu. Říkají mu ruský salátek (ensaladilla rusa) a o jeho oblibě vypovídá i to, že jednu dobu se dokonce jmenoval národní nebo imperiální salát (byť to bylo z politických důvodů).
Tento salátek objevíte v nabídce tapas, a to jak samotný, tak jako součást obložených chlebíčků. Skvěle nám právě jakou základ k přípravě tapas poslouží.
Ingredience
Postup
Brambory ve slupce uvaříme, jak jsme zvyklí. Do hrnce s nimi přidáme i mrkev. Obojí hlídáme a jakmile jsou uvařené do měkka, vyndáváme.
Brambory i mrkev za tepla oloupeme a pokrájíme na drobno.
V misce si důkladně smícháme majonézu s olejem z ančoviček a jedné plechovky tuňáka a špetkou soli.
V míse smícháme ještě teplé brambory a mrkev s rozdrobeným tuňákem, hráškem, pokrájeným vaječným bílkem a ochucenou majonézou.
Salát můžeme servírovat jen tak posypaný rozdrobeným žloutkem nebo z něj připravit chlebíčky – v tom případě ho třeba stačí navrstvit na plátek bagety, posypat rozdrobeným žloutkem, přidat ančovičku, proužek papriky a olivu.