fbpx

Kitchen inspiration

Tvarohové Míša řezy

Kdo by neznal Míša řezy? Kombinace kakaového piškotu, tvarohového krému a čokoládové polevy. Moje verze se trochu liší od zavedené klasiky, krém neobsahuje máslo a poleva je bez ztuženého tuku. Vyniká tak chuť tvarohu a čokolády.

Ingredients

  • Kakaový plát:
  • 4 vejce, odděleně (velikost M)
  • 90 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • Tvarohová náplň:
  • 350 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 50-60 g cukru krupice
  • Čokoládová poleva:
  • 100 g hořké čokolády 50-60%
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • Description

    Kakaový plát
    Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
    Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky, škrobu a kakaa. Ideálně ve 2-3 dávkách.
    Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (plát ca. 35×28 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut.
    Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
    Tvarohová náplň
    Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte společně několik hodin odkapat. Zbaví se tak přebytečné vody a bude hezky hustý. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku, kterým vyložíte sítko.
    Po odkapání přendejte směs tvarohu a zakysané smetany do misky a stěrkou promíchejte. Zvlášť si ušlehejte mascarpone společně se smetanou a cukrem do pevného krému. Obě hmoty pak opatrně stěrkou spojte. Dle chuti můžete případně dosladit.
    Sestavení řezů
    Vychladlý piškotový plát rozřízněte na dvě části. První půlku položte na tác a rovnoměrně rozetřete polovinu tvarohového krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Naneste druhou část krému a uhlaďte hezky do roviny.
    Dejte chladit do lednice, než si připravíte polevu.
    Čokoládová poleva
    Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na řezy a rozetřete do roviny. Dejte chladit do lednice.
    Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, po každém řezu nůž otřete.

     

     

     

    Did you liked this recipe?

    Next farmer’s market at Heřmaňák: November 30, 8:30 am to 1:30 pm

    Heřmaňák is a smaller, more cosy farmer’s market with a great range of fresh vegetables, fruit, baked goods, meat, free-range…
    Více informací zde

    Next farmer’s market at Náplavka: November 30

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde

    Next market at Kubáň: November 26 and 28

    With the coming winter, the supply of vegetables is getting thinner, so the Vegetables Malých stand will only run on…
    Více informací zde