fbpx

Kitchen inspiration

Tvarohové Míša řezy

Kdo by neznal Míša řezy? Kombinace kakaového piškotu, tvarohového krému a čokoládové polevy. Moje verze se trochu liší od zavedené klasiky, krém neobsahuje máslo a poleva je bez ztuženého tuku. Vyniká tak chuť tvarohu a čokolády.

Ingredients

  • Kakaový plát:
  • 4 vejce, odděleně (velikost M)
  • 90 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • Tvarohová náplň:
  • 350 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 50-60 g cukru krupice
  • Čokoládová poleva:
  • 100 g hořké čokolády 50-60%
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • Description

    Kakaový plát
    Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
    Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky, škrobu a kakaa. Ideálně ve 2-3 dávkách.
    Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (plát ca. 35×28 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut.
    Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
    Tvarohová náplň
    Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte společně několik hodin odkapat. Zbaví se tak přebytečné vody a bude hezky hustý. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku, kterým vyložíte sítko.
    Po odkapání přendejte směs tvarohu a zakysané smetany do misky a stěrkou promíchejte. Zvlášť si ušlehejte mascarpone společně se smetanou a cukrem do pevného krému. Obě hmoty pak opatrně stěrkou spojte. Dle chuti můžete případně dosladit.
    Sestavení řezů
    Vychladlý piškotový plát rozřízněte na dvě části. První půlku položte na tác a rovnoměrně rozetřete polovinu tvarohového krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Naneste druhou část krému a uhlaďte hezky do roviny.
    Dejte chladit do lednice, než si připravíte polevu.
    Čokoládová poleva
    Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na řezy a rozetřete do roviny. Dejte chladit do lednice.
    Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, po každém řezu nůž otřete.

     

     

     

    Did you liked this recipe?

    Next market at Heřmaňák – April 6, 8:30 am to 1 pm

    A smaller, more cosy farmer’s market with a great range of fresh vegetables, fruit, baked goods, meat, free-range eggs, organic…
    Více informací zde

    Next market at Náplavka: March 30, 8 am to 2 pm

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde

    Next market at Kubáň on Saturday, March 30 – the farmer’s markets are here for you

    This week’s farmer’s market will offer eggs, organic milk, cream cheese, winter vegetables – like carrots, parsnips, celeriac, potatoes, pumpkins,…
    Více informací zde