fbpx

Kitchen inspiration

Mrkvový cheesecake

Základem je mrkvový korpus, který nahrazuje klasickou sušenkovou vrstvu. Je to možná trochu pracnější, ale chuťově geniální. Po upečení se korpus nechá vychladnout ve formě, pak se na něj přidá sýrová vrstva a pokračuje se v pečení. Pár hodin chlazení a můžete servírovat.

Ingredients

  • Mrkvový základ (forma 18 cm):
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g oloupané, jemně nastrouhané mrkve
  • Sýrová vrstva:
  • 320 g čerstvého krémového sýra typu Philadelphia
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 25 ml smetany ke šlehání
  • citronová kůra
  • + 150 g zakysané smetany a lžička vanilkového cukru
  • Description

    Mrkvový základ:

    Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky nevymazávejte ani nevykládejte papírem.
    V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej.
    Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.
    Těsto rovnoměrně rozetřete do formy, je to jen slabá vrstva, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-15 minut (ověřte si špejlí). Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, nevyklápějte.

    Sýrová vrstva:

    Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
    Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru.
    Směs nalijte na předpečený zchladlý mrkvový základ a dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Cheesecake by měl být pevný, nicméně střed se může trochu třást.

    V misce si smíchejte zakysanou smetanu se lžičkou vanilkového cukru a rozetřete po celé ploše horkého koláče. Dejte ještě na 10-15 minut do trouby. Cheesecake můžete nechat chladnout v pootevřené troubě, po pár minutách chladnutí ořízněte vnitřní boky formy. To zabrání, aby při chladnutí cheesecake popraskal.
    Nechte dostatečně vychladit a podávejte.

    Did you liked this recipe?

    Next farmer’s market at Heřmaňák: November 30, 8:30 am to 1:30 pm

    Heřmaňák is a smaller, more cosy farmer’s market with a great range of fresh vegetables, fruit, baked goods, meat, free-range…
    Více informací zde

    Next farmer’s market at Náplavka: November 30

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde

    Next market at Kubáň: November 26 and 28

    With the coming winter, the supply of vegetables is getting thinner, so the Vegetables Malých stand will only run on…
    Více informací zde