Slané koláče jsou skvělé pro svou univerzálnost. Náplň si můžete kombinovat podle chuti, sezónnosti nebo aktuálního skladu vaší lednice. Hodí se jako lehký oběd nebo svačina a chutná teplý i studený.
Ingredients
Description
Křehké těsto
Změklé máslo utřete v míse společně s vejcem, přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách nechte zformovat do těsta.
Těsto si vyklopte na desku a krátce dopracujte rukama, nepřidávejte další mouku.
Zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 – 24 cm.
Vychlazené těsto rozválejte na placku o kousek větší, než je průměr formy.
Těstem vyložte připravenou formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje.
Než si připravíte náplň, zakryjte formu folií a dejte do lednice.
Náplň s dýní, špenátem a nivou
Dýni očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Na oleji krátce orestujte, přidejte sůl, špetku chilli a několik větviček čerstvého tymiánu.
Vyklopte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
Cibuli i česnek nadrobno nakrájejte a postupně orestujte na pánvi na oleji.
Přidejte rozmrazený a vymačkaný špenát, podle chuti osolte a opepřete.
Krátce provařte a nechte vychladnout.
Nivu nakrájejte na menší kousky.
Zálivka
Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte. Se solí opatrně, niva je poměrně slaná.
Dokončení
Na těsto ve formě rozložte kostičky dýně (bez tymiánu), pak špenát a nakonec kousky nivy. Vše zalijte připravenou zálivkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 st. (horkovzduch) asi 35 – 45 minut. Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, pak opatrně krájejte na jednotlivé porce. Koláč chutná skvěle teplý i studený.