fbpx

Kitchen inspiration

Kynutý tvarohový cop

Pokud se vám nechce dělat buchty nebo koláče, zkuste tento rychlý tvarohový cop. Chutí trochu připomíná vánočku, jen doplněnou o tvarohovou náplň.

Ingredients

  • Kynuté těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 130 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • vejce na potření
  • Tvarohová náplň:
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • citronový kůra
  • rozinky máčené v rumu
  • Dokončení:
  • vejce na potření
  • plátek másla + rum
  • Description

    Kynuté těsto
    Do teplého mléka (cca 37 °C)  přidejte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
    Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
    Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s moukou. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní.
    Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat.

    Tvarohová náplň
    Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá. 

    Dokončení
    Vykynuté těsto rozválejte na placku cca 40×30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň.
    Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení.
    Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru.
    Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte.
    Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly.
    Pečte v troubě vyhřáté na 190 st. (horní/dolní ohřev) asi 30-40 minut.
    Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte.

     

     

     

     

    Did you liked this recipe?

    Next farmer’s market at Heřmaňák – May 4, 8:30 am to 1 pm

    A smaller, more cosy farmer’s market with a great range of fresh vegetables, fruit, baked goods, meat, free-range eggs, organic…
    Více informací zde

    Next market at Náplavka: April 27, 8 am to 2 pm

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde