fbpx

Kitchen inspiration

Strouhaná kakaová buchta s vylepšenou náplní

Strouhaná kakaová buchta je dost dobře známá po celé zemi. Ale vsaďte se, že takovou, jako si uděláte podle tohohle receptu, jste ještě nejedli. Tvarohová náplň je totiž vylepšená citronovým esenciálním olejem. Ten jí dá lehkou citronovou chuť a udělá z obyčejného receptu aromarecept.

Jako je mým zvykem, i tady jsem dost ubrala cukru. Pokud máte rádi sladké, přidejte si. I když za mě je tato nesladká verze o mnoho lepší, vynikne kakao i náplň.

Tvaroh jsem ochutila esenciálním olejem, který nám prokáže mnohem lepší službu než citronová kůra. Musí být ale přímo určený do jídla. Esenciální olej v této kvalitě najdete u nás v e-shopu. Je od značky Terpenic a navíc s BIO certifikátem. Kromě chuti a vůně přináší do našich receptů i zdraví prospěšné látky.

Ingredients

  • Na jednu velkou zapékací formu
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 25 g cukru
  • 5 lžic kakaového prášku
  • 1 žloutek
  • na náplň
  • 70 g moučkového cukru
  • 3 měkké tvarohy
  • 3 bílky + 3 žloutky
  • 15 kapek esenciálního oleje citron Terpenic vhodného i do jídla
  • Description

    Ze surovin na těsto si vypracujeme tuhé těsto. Dáme ho vychladit do mrazáku, počítejme s půlhodinou.
    V míse smícháme tvaroh se žloutky, cukrem a esenciálním olejem.
    Vedle si ušleháme z bílků tuhý sníh.
    Sníh zlehka vmícháme do tvarohové směsi.

    Připravíme si formu nebo plech. Podle potřeby použijeme silikonovou podložku nebo klasicky vymažeme máslem.
    Troubu zapneme na 180 stupňů.

    Těsto vyndáme, rozřízneme vejpůl a první půlku na hrubém struhadle nastrouháme do formy. Rozprostřeme.

    Na tento základ rovnoměrně rozdělíme náplň a na ni pak nastrouháme druhou polovinu těsta.

    Pečeme tak dlouho, jak je třeba, vzhledem k množství vody v tvarohu to trvá spíš déle. Testujeme pomocí párátka, zda už máme upečeno.

    Did you liked this recipe?