fbpx

Kitchen inspiration

Ensaladilla rusa – španělský bramborový salát

Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují v barech jako tapu. Říkají mu ruský salátek (ensaladilla rusa) a o jeho oblibě vypovídá i to, že jednu dobu se dokonce jmenoval národní nebo imperiální salát (byť to bylo z politických důvodů).
Tento salátek objevíte v nabídce tapas, a to jak samotný, tak jako součást obložených chlebíčků. Skvěle nám právě jakou základ k přípravě tapas poslouží.

Ingredients

  • 1 kg brambor
  • 250 g mrkve
  • 100 g mraženého hrášku (rozmrazíme si)
  • 120 g (2 malé plechovky) tuňáka, nejlépe v olivovém oleji
  • 1 balení ančoviček (olej z nich použijeme do salátu, ančovičky na chlebíčky)
  • 2 vejce, uvařená na tvrdo
  • 300 g majonézy, ideálně domácí
  • troška soli
  • Na přípravu chlebíčků dále potřebujeme:
  • bagetu
  • nakládané červené papriky – španělské pimientos de piquillo nejsou kyselé, nicméně pro toto použití by se hodily i klasické nakládané ve sladkokyselém nálevu
  • zelené olivy
  • Description

    Brambory ve slupce uvaříme, jak jsme zvyklí. Do hrnce s nimi přidáme i mrkev. Obojí hlídáme a jakmile jsou uvařené do měkka, vyndáváme.

    Brambory i mrkev za tepla oloupeme a pokrájíme na drobno.

    V misce si důkladně smícháme majonézu s olejem z ančoviček a jedné plechovky tuňáka a špetkou soli.

    V míse smícháme ještě teplé brambory a mrkev s rozdrobeným tuňákem, hráškem, pokrájeným vaječným bílkem a ochucenou majonézou.

    Salát můžeme servírovat jen tak posypaný rozdrobeným žloutkem nebo z něj připravit chlebíčky – v tom případě ho třeba stačí navrstvit na plátek bagety, posypat rozdrobeným žloutkem, přidat ančovičku, proužek papriky a olivu.

     

    Did you liked this recipe?

    Next market at Heřmaňák: June 15, 8:30 am to 1 pm

    Strawberry season is here, and the best Czech strawberries from Kunratice will be available at Heřmaňák! A smaller, more cosy…
    Více informací zde

    Next market at Náplavka: June 15, 8 am to 2 pm

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde

    Next market at Kubáň on Tuesday, June 11 and Thursday, June 13

    Vegetables and herbs are ripening under our farmers‘ hands. Come and get some fresh, crunchy spring vegetables!   You will…
    Více informací zde