fbpx

Kitchen inspiration

Jáhlová nádivka s uzeným jinak

Kurkuma je úžasné koření s mnoha dobrými účinky na naše zdraví. Má protizánětlivé účinky, tlumí proces zánětlivých faktorů a potlačuje srážlivost krevních destiček. Účinná je i při salmonelóze a prospěšná je také při zánětech tenkého střeva a žaludku. Prospívá i trávení tuků, neboť pomáhá k tvorbě žluči. Její pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu a celkově je dobrou prevencí proti problémům se srdcem. Pomáhá i při lupénce.

Ingredients

  • 1,5 hrnku jahel
  • 3 hrnky vody
  • 1 balíčku uzeného tofu (cca 200 g)
  • 1 cibule
  • hrst zelených natí (pórek, čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • špetka muškátového květu
  • sojová omáčka na dochucení
  • olej
  • sůl
  • čerstvá zelenina na oblohu
  • Description

    Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut. Když se voda vstřebá, jsou uvařené.

    Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu.

    Do dalšího hrnce dáme na dno olej, rozpálíme a přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a nahrubo nastrouhané tofu. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.

    Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.

    Ve větší míse smícháme uvařené jáhly s tuto orestovanou směsí.

    Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.

    Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.

    Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.

    Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

    Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (alespoň 30 minut), aby se dala dobře krájet.

    Podáváme s čerstvou zeleninou.

    Did you liked this recipe?