Čeština English

Pro farmáře a zájemce o účast

Pokud máte zájem být v databázi zájemců o místo, vyplňte prosím tento přihlašovací dotazník.
Můžete se prezentovat také mailem, na této adrese: info@farmarsketrziste.cz.

Odpovědi na nejčastější dotazy:  
JE VOLNÉ MÍSTO? Vyplněním dotazníku nebo zasláním mailu se přihlašujete do databáze, ještě se nejedná o přijetí na trh. Prosíme nejprve abyste popsali sortiment a prezentovali se. Pokud od nás nedostanete žádnou kladnou odpověď do 1 měsíce, znamená to, že nemáme pro váš sortiment zatím žádné volné místo. Pokud by se to změnilo, budeme vás sami kontaktovat na základě vyplněné přihlášky!
 
JAKÁ JE VÝŠE PLATBY? To se různí. Výše nájemného se určuje především podle velikosti, druhu nabízeného sortimentu (jestli jste farmář budete mít za stejnou velikost plochy výrazně nižší cenu než např. občerstvení), rozhoduje to, jestli potřebujete elektřinu, a další technické detaily. Charitativní projekty mají u nás účast zdarma, respektive my za ně zaplatíme všechny náklady včetně nájmu pro město. 

JAKÝ SORTIMENT? Jsme farmářský trh, a náš cíl je podporovat české farmáře a malé výrobce potravin. Omezeně bereme také občerstvení nebo autorskou rukodělnou výrobu, jen jako doplnění. Zahraniční farmářské produkty je možné prodávat vyjímečně na základě dohody s vedením trhu. Zahraniční zboží je u nás omezeno Kodexem Asociace farmářských tržišť. Nebereme účastníky s cenami zboží, které výrazně převyšují obvyklou cenovou hladinu. 

ZÁKLADNÍ DISPOZICE PRODEJE

Jak se ucházet o účast? Co se může prodávat?
Základem účasti je smlouva, a také ceník sortimentu. Pokud chcete jakkoliv měnit sortiment, ceny, nebo přidávat něco nového než to, s čím jste k nám byli přijati smlouvou, jde to jedině s výslovným povolením vedení trhu, které je nutno získat dopředu (čili před tím, než cokoliv nového přivezete :)).

Kdo může prodávat?
Na tržištích může prodávat pouze výrobce (nebo farmář) anebo jím určený prodejce, který má jeho písemné pověření. Pověření prodejce předloží pronajímateli na požádání, stejně jako OP. Nákup z velkoobchodu je vyloučený a je porušením smlouvy o účasti. 

Prodejní stánky
Prodejci mají vlastní prodejní stánky. Stánek si každý prodejce přiváží montuje i demontuje sám. Doporučujeme dbát na čistotu, estetiku, spíš přírodní materiály. Stánek je potřeba mít vždy čistý.   

Elektřina
Odběr je nutné domlouvat předem, již ve smlouvě. Elektrozařízení je nutné mít s platnou revizí. 

Tržní řád ke stažení:
[download id=“45,46″]

POTRAVINÁŘSKÉ „PATERO“
Prodáváte, nebo chcete prodávat potraviny na Farmářských trzích?

Pak musíte, kromě požadavků na bezpečnost a jakost potravin, dodržet:

  1. Nebalené potraviny chránit před prachem, dotykem se zemí, kontaktem s kupujícími (ti nesmí na nabízené potraviny sahat, kýchat, kašlat…), kontaktem s rukama prodejce (ideální je s nebalenými potravinami manipulovat podávacími kleštěmi nebo s použitím jednorázových rukavic).
  2. Plochy stánku, na které jsou kladeny potraviny musí být omyvatelné a udržovány v čistotě.
  3. Potraviny vyžadující chlazení (maso, masné a mléčné výrobky, sýry, mléko, čerstvé šťávy, rybí výrobky, cukrářské výrobky a pod.) uchovávat v chladícím zařízení.
  4. Při prodeji nebalených potravin – zajistit dostatek pitné vody (na omytí rukou, ploch, které přicházejí do styku s potravinou apod.). Při prodeji potravin, které se krájí (koláče, masné výrobky, sýry…) zajistit dostatek teplé vody (stačí např. watercooler – umývání náčiní) a pitné vody.
  5. Mít přístup k sociálnímu zařízení.

Povinností prodávajících je samozřejmě víc, kontaktujte příslušný inspektorát, podle místa prodeje – rádi Vám poradí, co zlepšit:

  • Praha, Středočeský kraj – Inspektorát v Praze, tel.: 257 199 511, e-mail: praha@szpi.gov.cz
  • Jihočeský kraj, Kraj Vysočina – Inspektorát v Táboře, tel.: 381 200 021, e-mail: tabor@szpi.gov.cz
  • Plzeňský kraj, Karlovarský kraj – Inspektorát v Plzni, tel.: 377 433 411, e-mail: plzen@szpi.gov.cz
  • Ústecký kraj, Liberecký kraj – Inspektorát v Ústí nad Labem, tel.: 475 317 071, e-mail: usti@szpi.gov.cz
  • Královéhradecký kraj, Pardubický kraj – Inspektorát v Hradci Králové, tel.: 495 454 110, e-mail: hradec@szpi.gov.cz
  • Jihomoravský kraj, Zlínský kraj – Inspektorát v Brně, tel.: 542 426 611, e-mail: brno@szpi.gov.cz
  • Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj – Inspektorát v Olomouci, tel.: 585 151 511, e-mail: olomouc@szpi.gov.cz

Nezapomeňte:
Nejste-li registrovaní u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, udělejte to hned u místně příslušného inspektorátu SZPI, jinak porušujete zákon. Registrační formuláře jsou k dispozici zde [download id=“40″]
nebo např. na internetových stránkách www.szpi.gov.cz v sekci dokumenty ke stažení.


 


Původní komentáře:

53 komentářů u Pro farmáře a zájemce o účast

  1. Markéta napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li je možné na farmářských trzích prodávat ručně vyráběnou originální bižuterii?
    Děkuji za odpověď.

  2. Pavel Pešek napsal:

    Dobrý den, mám dotaz chtěl bych na tržišti prodávat svůj med. Potřebuji k tomu nějaké povolení nebo tak něco ? jsem jen prostě pouhý včelař nevlastním živnost… Díky za odpověď

  3. Peter napsal:

    Dobry den,chtel bych se vás zeptat jestli je možné na Náplavce prodávat grilovane makrely na speciálnym rybím grilu za použití dřevěného uhlí?Makrely jsou grilované v celku.Děkuji za info a s pozdravem Peter.

  4. Peter napsal:

    Dobry den,je možné prodávat na trhu grilovane makrely na speciálnym rybím grilu při použití dřevěného uhlí?Makrely jsou pečené v celku.Děkuji za info a s pozdravem Peter.

  5. Lenka Grosová napsal:

    Dobry den,

    Rada bych se zeptala, je-li mozné na trzích prodávat rovněž výrobky domácí povahy. Sušenky, koláče apod. Všichni mi je chválí, tak bych chtela vyzkoušet i veřejnost.

    Děkuji.

  6. Hana Rýcová napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jak je to na farmářských trzích s prodejem sušených hub? Licenci na poznávání hub bychom měli.
    Děkuju mockrát za odpověď a přeji pěkný den
    Hana Rýcová

    • Šárka napsal:

      Dobrý den Hano, ano, sušené lesní houby u nás na Jiřáku prodává Holoubek a pravnuci s licencí na poznání a kontrolu, samozřejmě je to opatření proti případnému amatérismu neprofesionálních sběračů a záruka toho, že si nekupujete muchomůrku zelenou :) Pokud byste chtěla houby prodávat na veřejnosti, tak vždy jen s touto licencí. V tom případě se nebráníme a jste vítána ! Na Náplavce by se houby hodily :)

    • admin napsal:

      Dobrý den,
      napište prosím na sarka@ftpraha.cz a dotaz směřujte tam.
      Děkuji
      S pozdravem
      FT Praha

  7. Michaela Durnekova napsal:

    Dobry den,

    Jak jsem pochopila domaci produkty z jine zeme nelze prodavat pokud neni tematicky den.
    Mela jse na mysli olivovy olej z italie.

    S pozdravem
    Michaela Durnekova

    • Šárka napsal:

      Dobrý den Michaelo, v současné době už na trh nové prodejce zboží zahraničního původu nepřijímáme. Máme pro vidtelně označené zahraniční potraviny (káva, ořechy, mořské ryby, občas olivový olej) vymezeno minimum prostoru, jen na zpestření, a v současné době je tato kvóta naplněna.

  8. Vaclav Drexler napsal:

    Dobry den,jse mozne na farmarskych trzich prodavat take moravskou slivovici?dekuji

    • Šárka napsal:

      Dobrý den Václave! Bohužel není, tzv. tvrdý alkohol v pouličním stánkovém prodeji zakazuje vyhláška MHMP z března 2011. Taky je mi to někdy líto…

  9. Markéta Hanzelínová napsal:

    Dobrý den. Ráda bych se informovala na FT na Náplavce, zda je již v tomto místě prodejce jahod? Jsem prodejce, mám dohodu s pěstitelem o prodeji. Nechtěla bych se střetnou s dalšími prodejci a konkurovat si tak navzájem. Děkuji za info

    • Šárka napsal:

      Dobrý den Markéto, na Jiřáku a na Náplavce jsou už třetí sezónu jen přímí tuzemští pěstitelé. Lituji, ale pouhé prodejce jahod nebereme. Nemáme totiž potom záruku původu a mohlo by se stát, že prodejce – dohoda/nedohoda – jednou nakoupí tam, pak zase jinde, a pak skončí u jahod bůhvíodkud… Zastoupeny jsou tedy u nás na trzích jen české jahodárny „osobně“, je jich naštěstí dost a jsou skvělé. Jsme jejich fanoušky, je to obdivuhodná a velmi riziková práce (každý rozmar počasí může být smrtelně nebezpečný a může znamenat obrovské ztráty). I proto je podporujeme prostřednictvím trhů Náplavka a Jiřák a dáváme jim možnost prodeje bez prostředníka a s minimálním nákladem (nájmem). A máme to tak i ve stanovách :)))

  10. Michaela Markova napsal:

    Dobry den, chtela jsem se zeptat jake jsou dodrzovane hygienicke rady pri prodeji „hotovych“ vyrobku jako je pecivo, marmelady atd. Je zjistovane, zda je zbozi vyrobene ve velkovyrobne tzv. komercni kuchyni kde jsou dodzovana pravidla hygieny? Jde mi o to, aby se neprodavalo zbozi vyrobene v domaci kuchyni. Dekuji.

    • Šárka napsal:

      Ano, všichni prodejci a výrobci, kteří na trzích prodávají hotové výrobky, musí mít a mají ověřenou a schválenou provozovnu. Ověření je součást vstupní kontroly.

  11. Jakub Jaroš napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné prodávat i řecké bio produkty, Olivy,oleje,sušená rajčata atd. Jedná se o velice kvalitní domací malovýrobu,ale se všemi potřebnými doklady pro prodej v EU. Děkuji za info Jaroš

  12. Linda napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat zda je možné prodávat na trzich sezoně boruvky.
    Děkuji za odpověd.

  13. věrka napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké jsou ceny pronájmů stánků?
    Předem děkuji

    • Jiří Sedláček napsal:

      Dobrý den,
      ceny se pohybují od cca 500 do 1000,- Kč za stánek, místo a den, dle velikosti stánku a dle místa a tržiště.

  14. Martin Mráz napsal:

    Společnost Pelant se na Vás velice těší!!! :-)

  15. Antonín napsal:

    Dobrý den, chtě bych se něco dozvědět o oněch tématických dnech. Rád bych prodával francouzská vína, sýry, koření. Mohu někde najít informace, zda toto bude možné či nikoliv..Děkuji.

  16. Irena napsal:

    Dobry den,
    chtela bych se zeptat, jake je treba mit opravneni pro prodej pekarenskych vyrobku na farmarskem trzisti.
    Dekuji

    • jirka napsal:

      Dobrý den, pokud bude vaše činost opakovaná, tedy výdělečná, pak ano. Pokud občas něco upečete, pak živnostenské oprávnění nepotřebujete. Máte-li však na mysli oprávění jiná, např. hygienická, pak doporučuji vznést dotaz na hygienickou stanici.

    • Tereza napsal:

      Dobrý den,

      také bych se chtěla zeptat jestli je potřeba mit opravneni pro prodej pekařských výrobku. A zda tyto výrobky musí být chlazeny. Jedná se zejména o koláče.

  17. Luboš napsal:

    Dobrý den,je možné na Kubáni prodávat 98% ovocné štávy z – černý rybíz,jablko,broskev, a slivovici,merunkovici,hruškovici atd. ze Slovácka? Rodiný ovocný lihovar z Moravy.S pozdravem Tolevský Lubomír – jednatel firmy.

  18. Jitka Malíková napsal:

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, jestli je možné na farmářských trzích prodávat rukodělné výrobky. Konkrétně plstěné šperky a různé ozdoby z kvalitního ovčího rouna, dále bavlněné dekorace pro děti, různé dekorace a drobné hračky z filcu.
    Děkuji za odpověď.
    Jitka Malíková

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      věše produkce bude mít zejména šanci při tzv. Lněném, vllněném a konopném týdnu, který chystáme. Vedel toho ale asi i ještě jeden trh zaměřený na vlnu, len a konopí, napište prosím na mail sarka@farmarsketrziste.cz.
      Děkuji
      Jiří

  19. zdenek vit napsal:

    Dobry den.S kym se mohu spojit,nebo na koho se mam obratit s radou.CHtel bych,aby farmarske trhy ozilyi i vnasem regionu,{Semily,Turnov a okoli).Mame uz dost tech samovladcu a despotu ze stran Tesc a jinych obchodnich retezcu,ktery nam vnucujou nekvalitni a zdravi skodlivi potraviny.Vas projekt povazuji za VLASTENECKY a velice zdarily. Zdenek Vit.

  20. Jarmila Kozáková napsal:

    Dobrý den ,jsem obchodním zástupcem Cyrilova pekařství z Hrachovce,nabízím prodej valasškých frgálů a jiného čerstvého pečiva z této pekárny.
    Děkuji za odpověď.Jarmila Kozáková

  21. Tony napsal:

    Měl bych zájem prodavat na vašich farmářských trzích,jsem ovocnářská farma LHENICE zahrada jižních čech,pestujeme jabloně,švestky,třešně,dale vyrábíme stoprocentní mošty s ruznými příchutěmy,stočene do petilitroveho sačku s vypustnim kohotem,bez chemickych latek a konzervantů,jaké jsou podmínky prodeje a poplatky.Přeji uspěšny Nový rok.

  22. Babiččin Staročeský štrůdlík - David Kelič napsal:

    Dobrý den,
    v letošním roce jsme se snažili nejméně třikrát prezentovat naše výrobky na trzích (Náměstí Míru, Kubáň), které organuizujete. Bohužel nám to ani jednou nevyšlo pro velký zájem prodejců. Jsme malá pekárnička z Teplic, která se zabývá ýrobou štrůdlů a taštiček z rodinné domácí receptury. Chtěli bychom se touto cestou přihlásit na trhy a pokusit se prezentovat naše výrobky v příštím roce.
    S pozdravem
    David Kelič

  23. Ladislav Slunečko napsal:

    Zdravím,zajímalo by mě,jakou částku zaplatím,když budu mít stánek do 4 metrů.Děkuji

    • Jiří Sedláček napsal:

      Dobrý den, velice záleží kde budete mít stánek a zda bude váš. Pokud např. budete chtít prodávat na Náplavce u Palackého mostu (čtvrtky a soboty), zaplatíte za místo do 4 m s vlastním stánkem cca 700,- Kč bez DPH.

  24. Zbyněk Provazník napsal:

    Zdravím,
    informace na Vaší stránce jsou důkladné a moc se mi líbilo zpracování, jen jsem se nedobádal kolik prodejce na kterém tržišti zaplatí za stánek či prodejní plochu

  25. Dobrý den,
    měli bychom zájem v měsíci prosinci 2010 prodávat sortimen masných výrobků,
    je možno se ještě přihlásit a za jakou částku je pronájem stánku nebo místa na stánek,
    děkuji,
    Radmila Holcová
    obchodní zástupce
    Tel: 734 416 322

    Moravan – masná výroba s.r.o.
    Petřvald 1 – Petřvald 20
    742 60 Petřvald u Nového Jičína