fbpx

Inspirace do kuchyně

Velikonoční nádivka

Víte, že původně se nádivka připravovala bez pečiva? Z mléka a krupice se svařila hustá nesladká kaše, když vychladla, vmíchala se do ní vejce, pokrájené maso (často i kůzlečí kořínek), spousta zelených bylinek a poté se pekla na plechu jako svítek. Když maso nebylo tučné, musela se nádivka přimastit. Ve velikonoční nádivce nesměl podle tradice chybět krom mladých kopřiv též openec (lidově zvaný popenec či kundrlátek). Tradice velí použít na nádivku trojí maso. A proč se jí říká „hlavička“? Protože se připravovala z masa ovařené (nejen) telecí hlavičky. Na jihu Čech se nádivce také říká „sekanice“.

Ingredience

  • 500 g vařeného masa (vepřové, telecí)
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 250 ml vývaru z uzeného masa
  • 7 vajec
  • 50 g másla
  • 7 rohlíků (nebo 1 celou veku)
  • misku nasekaných kopřivových listů
  • misku jarních zelených bylinek podle chuti (petrželka, špenát, popenec)
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • Postup

    Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z vařeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky, promícháme a přidáme sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivku rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 35 minut.

    Můj tip do kuchyně:
    Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla.

    Dobrou chuť a veselé Velikonoce přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší akce Heřmaňák: 10. června, 8:30 – 13:30.

    Malý a útulný lokální trh s mnoha stolky k posezení ve stínu stromů, kde s vlastním keep cupem dostanete slevu…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Náplavka: 10. června, 8:00 – 14:00

    Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy.…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Kubáň v úterý 6.6. a čtvrtek 8.6. už s českými jahodami!

    I ve všední dny má Kubáň co nabídnout! Na trhu budou pravidelně dvoje české jahody z Kunratic! A také květák,…
    Více informací zde