fbpx

Inspirace do kuchyně

Velikonoční nádivka

Víte, že původně se nádivka připravovala bez pečiva? Z mléka a krupice se svařila hustá nesladká kaše, když vychladla, vmíchala se do ní vejce, pokrájené maso (často i kůzlečí kořínek), spousta zelených bylinek a poté se pekla na plechu jako svítek. Když maso nebylo tučné, musela se nádivka přimastit. Ve velikonoční nádivce nesměl podle tradice chybět krom mladých kopřiv též openec (lidově zvaný popenec či kundrlátek). Tradice velí použít na nádivku trojí maso. A proč se jí říká „hlavička“? Protože se připravovala z masa ovařené (nejen) telecí hlavičky. Na jihu Čech se nádivce také říká „sekanice“.

Ingredience

  • 500 g vařeného masa (vepřové, telecí)
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 250 ml vývaru z uzeného masa
  • 7 vajec
  • 50 g másla
  • 7 rohlíků (nebo 1 celou veku)
  • misku nasekaných kopřivových listů
  • misku jarních zelených bylinek podle chuti (petrželka, špenát, popenec)
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • Postup

    Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z vařeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky, promícháme a přidáme sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivku rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 35 minut.

    Můj tip do kuchyně:
    Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla.

    Dobrou chuť a veselé Velikonoce přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 18. ledna, 9:00 – 13:00

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 1. února 2025

    Farmářské trhy si dají malinkatou zimní přestávku a budeme se těšit na shledání hned první únorovou sobotu, těšte se, bude…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni bude 1. února. A začínáme stylově, opékáním špekáčků!

    Vážení a milí, příroda se uložila k zimnímu spánku a naši farmáři dílem odpočívají, dílem chystají vše potřebné na další…
    Více informací zde