Inspirace do kuchyně

Jaro na talíři

Bylinky, které rostou na louce, jsou skvělé i do tohoto salátu. Nesměj se, že nejsi králík, všechny jsou fakt dobré a navíc i zdravé.

Jetelové lístky jsou sladké, pampeliška má zvláštní, nahořklou chuť. Ani sníst sedmikrásku není nic neobvyklého. Pozor, natrhej si je na nějakém čistém místě, třeba na louce. Určitě ne u silnice nebo v parku, kam se chodí venčit pejskové, znáš to. A taky nejez bylinky, které neznáš nebo ti je nepotvrdí někdo dospělý – nemusely by ti ani chutnat, ani prospět tvému bříšku.
Tak s chutí do toho!

 

Ingredience

  • 2 srdíčka (pevný střed) zeleného salátu nebo půlka ledového salátu
  • salátová okurka
  • hrstka jetelových lístků
  • hrstka mladých pampeliškových lístků
  • několik sedmikrásek
  • panenský olivový olej na pokapání
  • lžíce cukru, půl kávové lžičky soli, lžíce citronové šťávy
  • Postup

    Škrabkou oloupej okurku

    Nastrouhej ji na struhadle nebo nakrájej na kolečka (pozor na prsty 🙂

    Salátová srdíčka nebo ledový salát rozeber, opláchni a nakrájej nožem na menší kousky (zas ty prsty!)

    Přidej všechno do mísy k okurce.

    Salát ochuť v tomto poměru: 1 polévková lžíce cukru, půl kávové lžičky soli, 1 lžíce citronové šťávy, lžíce olivového oleje. Když budeš potřebovat víc zálivky, přidej všechny suroviny ve stejném poměru.

    Dobře zamíchej a nech asi půl hodiny odstát v ledničce, aby se všechny chutě správně spojily.

    Ochutnej, jestli je salát podle tvého gusta.

    Ozdob několika sedmikráskami a můžeš nosit na stůl.

     

     

    Líbil se Vám recept?

    Koupit můžete potraviny z farem a biofarem, nebo designové oblečení, keramiku, umělecko-řemeslné artefakty, sejít se tu s přáteli na kávu,…
    Přečíst celý článek
    V říjnu u nás (mimo jiné) zakoupíte: česká jablka v konzumní zralosti, nejrůznější dýně, lesní houby, med a koření, mikrogreens a bylinky a bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny a krásné podzimní věnečky. Dále nakládané zelí, zelné saláty, kimči a okurky. Samozřejmostí je maso a zvěřina, vejce typu "1", čerstvé sladkovodní i mořské ryby, uzené ryby a nejrůznější rybí saláty a speciality a mnoho dalšího Více informací