Inspirace do kuchyně

Jaro na talíři

Jaro na talíři

Bylinky, které rostou na louce, jsou skvělé i do tohoto salátu. Nesměj se, že nejsi králík, všechny jsou fakt dobré a navíc i zdravé.

Jetelové lístky jsou sladké, pampeliška má zvláštní, nahořklou chuť. Ani sníst sedmikrásku není nic neobvyklého. Pozor, natrhej si je na nějakém čistém místě, třeba na louce. Určitě ne u silnice nebo v parku, kam se chodí venčit pejskové, znáš to. A taky nejez bylinky, které neznáš nebo ti je nepotvrdí někdo dospělý – nemusely by ti ani chutnat, ani prospět tvému bříšku.
Tak s chutí do toho!

 

Ingredience

  • 2 srdíčka (pevný střed) zeleného salátu nebo půlka ledového salátu
  • salátová okurka
  • hrstka jetelových lístků
  • hrstka mladých pampeliškových lístků
  • několik sedmikrásek
  • panenský olivový olej na pokapání
  • lžíce cukru, půl kávové lžičky soli, lžíce citronové šťávy
  • Postup

    Škrabkou oloupej okurku

    Nastrouhej ji na struhadle nebo nakrájej na kolečka (pozor na prsty 🙂

    Salátová srdíčka nebo ledový salát rozeber, opláchni a nakrájej nožem na menší kousky (zas ty prsty!)

    Přidej všechno do mísy k okurce.

    Salát ochuť v tomto poměru: 1 polévková lžíce cukru, půl kávové lžičky soli, 1 lžíce citronové šťávy, lžíce olivového oleje. Když budeš potřebovat víc zálivky, přidej všechny suroviny ve stejném poměru.

    Dobře zamíchej a nech asi půl hodiny odstát v ledničce, aby se všechny chutě správně spojily.

    Ochutnej, jestli je salát podle tvého gusta.

    Ozdob několika sedmikráskami a můžeš nosit na stůl.

     

     

    Líbil se Vám recept?