fbpx

Farmářský trh Kubáň

Ve čtvrtek 1. 9. najdete na trhu VIRUNGU
se skvělým sortimentem tropického ovoce starých nešlechtěných odrůd i těch u nás méně známých.

Virunga přiveze oblíbené odrůdy i ty méně známé. Koukněte, jaké skvělé zdravotní benefity se v plodech ukrývají:

Všechno ovoce jsou nešlechtěné původní kultivary. Tak vypadalo a chutnalo ovoce i před 500, možná i před 1000 a více lety…
Nabídka na trhu pochází převážně z Ugandy, část (koření – jedno z nejkvalitnějších a nejaromatičtějších na světě…) ze Zanzibaru a zbytek z Asie (dračí ovoce např.). Jde o čerstvé plody, přepravené okamžitě po sklizni letecky do ČR. Ovoce se trhá v takovém stavu, aby přežilo cestu. Tj. že může přijít tvrdé, ale neznamená, že není zralé. Zralé je vše pouze musí v našich podmínkách dojít. Většinou mu stačí do 3 dnů v pokojové teplotě.  Tvrdé a zelené nejíme, necháváme dojít. Ovocem se netřepe, nebouchá, nemačká se – pak se začne rychle kazit.

AVOKÁDO (jeden kus váží mezi 0,4 až 0,7 kg)

Hruškovec přelahodný neboli avokádo miluje hlavně náš mozek. Snadno stravitelné tuků, které si mohou dovolit i lidé s těmi nejhoršími trávicími neduhy. Někdy se mu také říká mateřské ovoce, kvůli nápadné podobnosti s mateřským mlékem. Je tak doporučováno mj. i kojícím ženám. Naprosto jiná zkušenost než avokáda z marketu. Žádné čekání na dozrání. Zralý plod je na povrchu tmavě zelený až černý, na dotek pružně měkký. Nerýpeme do něj prsty, ale jen lehce zmáčkneme mezi dlaněmi. Pruží – zralé k jídlu. Je tak doporučováno mj. i kojícím ženám.

Dokonce napomáhá obnově žaludeční výstelky, zklidňuje střeva. Máslová konzistence je snadno stravitelná. Hydratuje pokožku, dodává zdravou barvu každé pleti, je fontánou mládí. Obsahuje velké množství mědi, která podporuje tvorbu červených krvinek.

Avokádo lze roztírat, mixovat, krájet….Hodí se na výrobu majonézy, dipů, dressingů, smoothie, krémů, pudingů, zmrzliny, do sushi….

Rozkrojené avokádo doporučujeme uchovat tak, že jej na řezu pokapete citronem a šoupnete do lednice…

– mozková infuze (omega 6)

– vitamíny (C, E, K, H, B3 a B5)

– minerály (draslík, měď, magnesium, fosfor)

– fontána mládí

zelená máslová dužina (používejte místo másla)

výborné připravené na sladko i na slano

můžete s ním ale i vařit (např. vynikající avokádová polévka)

výborné i na majonézu, omáčku k masu nebo rybě, smoothie, puding, guacamole pomazánku i do sushi

Baby banány (jeden trs váží mezi 0,8 až 1,2 kg)

Nebo také apple bananas, které vynikají specifickou chutí, která může evokovat kombinaci několika druhů ovoce, od banánu, přes ananas, jahody, až po jablko. Říká se jim i Lady fingers banana – připomínají, jsou-li v trsu, dlaň ženské ruky. Jemné, čerstvé, zralé, ready-to-eat – jako všechno co nabízíme! Jeden trs oplývá asi patnácti až dvaceti banánky. Vysoký obsah vitamínu C a A. Banány zežloutnou a ztmavnou (potom jsou nejlepší) ve tmě a v teple- např. v papírovém sáčku na topení – ověřeno . Nedávat však na slunce! Zralý banán má sytě žlutou až nahnědlou barvu slupky. Jde o okamžitý zdroje energie.Jsou tradiční plodinou Ugandy.

Baby banánky se dají perfektně kombinovat s jablky, jahodami, borůvkami nebo citrusy. Zkuste smoothie! Co tak banánky a mléko s makadamových oříšků. Anebo, zkuste si je pouze jednoduše zalít karamelem a nastane ráj na zemi! Vynikající jsou i se zmrzlinou. Ti odvážnější přidají banánek ke slanině. Banánky můžete i zmrazit a vydávat za perfektní zmrzlinu.

– vitamín A a C

– sladká i slaná kuchyně

– generátor energie

●      zralý baby banán má sytě žlutou až nahnědlou barvou slupky, může být stínovaný černými skvrnkami, které nejsou na škodu (pokud je nazelenalý, nechte ho dojít)

●      ideální v kombinaci s jablky, jahodami, borůvkami či citrusy, se zmrzlinou a zalitý karamelem nebo čokoládou (neskutečně hříšná mňamka!)

●      velká pýcha Uganďanů 🙂

LAHVOVNÍK (annona, soursop, graviola) Jeden kus váží 300 g až 2 kg

Annona muricata nebo lahvovník, je absolutní pecka. I když ji mnozí nazývají ropuchou kvůli pichlavému vzhledu, svojí osvěžující a lehkou chutí je naprosto výjimečná. Připomíná kombinaci jahod a ananasu, doplněnou citrusy a banány. Původně pochází z Karibiku, kde věří v její zázračné léčivé účinky. Baští se čerstvá, jí se bílá dužnina.

●      vůbec nejvzácnější ovoce, co máme

●      zralá, měkká ihned ke konzumaci

●      osvěžující a lehká chuť (kombinace jahod a ananasu, doplněná citrusy a banány)

●      původně pochází z Karibiku, kde věří v její zázračné léčivé účinky (mrkněte na stovky studií na netu)

●      udává se, že je nejsilnějším přírodním antioxidantem a vyžene z těla neduhy (vyzkoušejte na podporu imunity či detoxikaci organismu)

●      konzumuje se čerstvá, jí se bílá dužina

●      její cesta je opravdu trnitá, jezdí k nám až od súdánských hranic

Tip: Úžasný je z annony fresh, stačí rozmixovat s trochou ledu, případně lehce dosladit. (inspirace z Jižní Asie).

Mini limetky (jeden kus váží mezi 0,02 až 0,05 kg)

Potřebujete detox? Limetky podobně jako citrony představují zásobárnu živin pro supervýkonnost. Umí ničit hnilobné procesy ve střevech i ústech, působí antisepticky, antimikrobiálně, rozpouští hlen. Bojují a vítězí s rýmečkami a kašlíky všeho druhu. S naší limetkou nemá ani chřipka šanci! Šťáva z limetky je silně hydratační, nese v sobě minerální soli, které jsou pro tělo nutností. Obsahuje dobře vstřebatelný vitamín C, dokonce i biodostupný vápník. Vytváří v těle zásadité prostředí, tolik potřebné! Limetkám dělá dobře pokojová teplota. Jejich životnost je možné prodlužovat v ledničce, avšak na úkor úbytku cenných látek.

Používejte na mochito, na marinády, nakládání, na ryby, cheesecaky a domácí limonády ! Ideálně si rozumí s avokádem, které na jeho řezu chrání před oxidací a ta harmonie dvou chutí je nepopsatelná! Samozřejmě použijeme i dužinu a kůru, protože toto ovoce není chemicky ošetřené.

– šťávový superspeciál

– multifunkční zachránce vašeho života

– přírodní konzervant

●      menší než limetky, které znáte z obchodů

●      ideální proti chřipce a nachlazení

●      do marinád, marmelád, cheesecaků, domácích limonád i k rybám

●      vhodné do domácí kosmetiky a čistících produktů

●      Tip: Zakápněte limetkou naši papáju a užijte si explozi chutí.

Plaintain žluté banány na vaření (jeden kus váží cca 0,24 kg)

Jde o zeleninu ! V Ugandě jí tak, jako my u nás erteple.

Plantain je nejlepší banán na grilování, pečení nebo restování, tentokrát opravdu uzrálý, žlutý (zrání lze urychlit vložením do papírového sáčku a ponecháním při pokojové teplotě). Náš tip je přidání nakrájeného plantainu do indické kari směsi, či thajských polévek, to jsou pochoutky nad pochoutky. Vynikající je také na domácí chipsy, které se připravují naprosto totožně jako z klasických brambor. Po zamražení se z něj klidně může stát vynikající domácí zmrzlina v kombinaci s kešu krémem, kapkou limetky a vanilkou.

Dá se péct, grilovat, smažit nebo jednoduše vařit 30 minut ve slupce. Mimořádně dobře chutná s fazolemi nebo sýrem. Klidně se dá přidat i ke slanině nebo vepřovému. S chilli je to laskomina. Je dobré hledat k němu kyselé kombinace.

●      zeleninové “banány” na vaření, grilování, pečení nebo restování (na kokosovém oleji nejlepší)

●      “duhová” sladkokyselá chuť připomínají marakuju

●      skvělá příloha nebo delikátní svačinka

Tip: Přidejte nakrájený plantain do indické kari směsi a zasypte byriani kořením. Vynikající je také na domácí chipsy, které se připravují naprosto totožně jako z klasických brambor (netřeba však solit).

Další odrůda – Burro banány:

Burro žlutý banán – plochý – rychle dozrává v našich podmínkách, struktura pěnová a může se konzumovat jak syrový, tak péct. Aby to bylo možné jen tak jíst, musí být fakt žlutý. Tvar trojúhelníku.

●      dietní a nízkokalorický, lehký

●      jeho varianta je i červený banán

●      chutná po citrusech

●      alternativa lepku

●      konzumuje se čerstvý, vařený, pečený, smažený nebo grilovaný

●      zralý burro banán má sytě žlutou až nahnědlou barvou slupky, může být stínovaný černými skvrnkami, které nejsou na škodu (pokud je nazelenalý, nechte ho dojít)

low carb odrůda

slaná i sladká kuchyně

raw, na vaření i pečení

Mini zázvor  (jeden kousek váží mezi 0,03 až 0,06 kg)

Mimořádně ostrý a proto mimořádně povzbuzující divoký pralesní zázvor je právě tady! Zázvor a jeho účinky jsou mimořádné. Užívá se jako prevence a boj proti chřipce, obsahuje esenciální oleje a celou řadu vitamínů (A, B1, B2, C a E) a minerálních látek. Pomáhá při nevolnosti, při pálení žáhy, nadýmání. Podporuje chuť k jídlu.

Ostrost velmi dobře zajíte baby banánkem!

●      povzbuzující, ideální proti chřipce a nachlazení

●      vhodný pro přípravu čajů i do indických jídel nakrájený na malé kousky nebo nastrouhaný

●      ten náš roste na divoko v lese a vážně píše! Silné povahy vyzkoušejte..

Tip: Přidejte kousek zázvoru do kávy, dýňové či mrkvové polévky, do perníku či ho společně s minilimetkami naložte do medu, takto připravený je jednoznačným elixírem života

JACKFRUIT

Největší ovoce na světě! Chlebovník různolistý. Chuť někde mezi ananasem a banánem. Jackfruit (neboli žakie) je hrdinou mezi tropickým ovocem! Rozhodně co se váhy týče – obvyklé kousky mívají kolem deseti kilo, ale někteří řízci dorůstají klidně až do třiceti. A to je super – protože Jacka není nikdy dost. Chutná jako mango mixlé hruškou a broskví a dužina má úžasnou masitou texturu. Semena jackfruitu se chutí blíží para ořechům. Zajímavé je, že se dá považovat jak za ovoce, tak za zeleninu.

Jackfruit je spojen s touto planetou už 3000 let. Byl významnou součástí indické kultury, dnes představuje národní ovoce Bangladéše a Indonésie.

Jde o největší jedlý plod na světě vůbec!

Jackfruit je vhodný k jídlu, když je jeho slupka žluto-hnědá. Nejlepší je žlutá šťavnatá dužina (která je ovšem odblaněná). Při kuchání to opravdu hodně lepí, a velmi dobře pomáhá kokosový tuk, nebo obyčejná utěrka. Jaká je chuť jackfruitu? Mango-melounovo-banánová. Jackfruit obsahuje semena, která však nejsou jedlá za syrova. Pražte je nebo je vařte! Jsou bohatá na škrob, bílkoviny a minerály. Prý mají afrodisiakální účinky. V dužině najdete také hořčík, draslík, mangan a železo, vitamín C, A a komplex vitamínů B. Zvoní-li dutě po poklepání, je zralý.

– veganská alternativa masa

Jackfruit má všestranné využití, na slano i na sladko. Syrová dužina se dá jíst jen tak, dá se dát do salátu, dá se z ní vyrobit želé nebo džem. Jackfruit je konzumován jako veganská varianta masa. Ani semena nevyhazujte! Zkuste je upéct jako kaštany, případně se dá dužina i zamrazit na později.

●      největší ovoce na světě, z rodiny chlebovníku (plod může mít až 50 kg)

●      zralý, ihned ke konzumaci

●      chuťový mix manga, hrušky a broskví

●      úžasná masitá dužina

●      ideální do salátů, pro přípravu džemů, želé nebo zmrzliny

●      perfektní veganská variace masa (doporučujeme méně zralý)

●      Jedí se žluté plody, zužitkovat však můžete i semena (ty se připravují podobně jako jedlé kaštany)

●      Nejedná se o smradlavý DURIAN!

MANGO (jeden kus váží 0,4 až 0,7 kg)

K zbláznění sladké mango z ugandských plantáží je poklad, který jen tak nenajdete. Chutí připomíná vstup do rajské zahrady, v pozadí s jemnou esencí lotosových květů. Toto mango je totální láska. Plod mangovníku indického patří do stejné čeledi jako kešu a pistácie. Znakem zralosti je vůně, měkkost a poddajnost. Lahodně sladká chuť se střídá s nakyslými tóny. Do rukou se Vám dostává zralé mango, čerstvě utrženo, plné vitamínů.

Jde o plod mangovníku indického. V Indii se mango kultivuje již 4000 let a je doslova posvátné! Jeho rozmanitost nemá hranic. Už je ho přes 1000 odrůd a to jen v Indii. Mango má vysoký obsah betakarotenu, obsahuje vitamíny skupiny B, C a E, vápník, železo, draslík, hořčík a měď. Zklidňuje žaludek, je prevencí zácpy. Pomáhá dokonce i s poruchami spánkového cyklu.

Mango kombinujeme se saláty, využíváme v dezertech. Sorbety, dřeně, marmelády, úžasně chutné smoothie, bublaniny, raw dorty, zmrzlina,  pyré – zkrátka nekonečné pochoutky! Hodí se také jako kombinace s masem či rybou.

Zkuste salsu! Smíchejte nadrobno nakrájené mango, cibuli, chilly, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Podávejte třeba k masu.

Seznamte se s mangem zralým, přímo ze stromu!

– 2. nejžádanější ovoce světa

– šťavnatost

– hodí se skutečně do všeho

●      nejoblíbenější ovoce na světě (vážně)

●      zralé, měkčí kusy ihned ke konzumaci

●      z Ugandy několik odrůd, tečky na slupce nejsou na škodu

●      z pecky vyroste stromeček i v našich zeměpisných šířkách

●      ideální do sorbetů, dření, marmelád, smoothie, raw dortů, bublaniny, pyré, salsy…

Tip: Přidejte limetku, chilli, cibuli, sůl a pepř a vytvořte dokonalou salsu. Podávejte s jackfruit wrapem. A na zahnání žízně, rozmixujte mango s trochou ledu, jednoduché, však naprosto dokonalé!

PAPÁJA (jeden kus váží 2,2 až 2,9 kg)

Požitek pro všechny smysly: euforie barev, jemně sladká, s výraznou exotickou vůní a máslovou konzistencí. Prostě a jednoduše: ovoce andělů. Pochází z jižního Mexika. Její zvláštností je, že obsahuje enzym zvaný papain, který umí štěpit proteinové řetězce. Používá-li se k masu, maso je tak mnohem stravitelnější. Zralá papája se jen tak jí. Semena se jí, avšak jsou nahořklá. Výhodou papaji je obsah lykopenu.

Papája je neobyčejně zdravým druhem ovoce. Obsahuje ve velké míře antioxidanty (mládí), které se v těle mimořádně dobře vstřebávají. Ovoce pomáhá trávení a působí protizánětlivě.

– jemně sladká, delikátní chuť

– podporuje trávení

– multifunkční gastronomické využití

K snídani třeba jen s borůvkami a ořechy. Do salátů  rajčaty a cibulí. Do smoothie společně s kokosovým mlékem a vznikne božská mana.  Nebo jako dezert s chia semínky (papáju nakrájet, přidat hrnek mandlového mléka a čajovou lžičku vanilky).

ANANAS (jeden kus váží 1,5 až 2,7 kg)

Slaďoučký za čerstva utržený ananas ze srdce Afriky. Perfektní ovoce na smoothie, do pohárů, dortů…a vůbec na všechno.

Ananas mimo jiné i léčí, čistí, zkrášluje a povzbuzuje touhu. Jde o jedno z nejlepších přírodních léčiv! Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, např. vitamíny skupiny B, vitamín C, betakaroten, kyselinu listovou a další. Z minerálů jde o draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, mangan, sodík… Obsahuje také velké množství potřebné vlákniny. Velice prospěšnou látkou v ananasu je bromelin. Je to enzym, pomáhající při metabolismu bílkovin, pomáhá při zlepšování fyzické výkonnosti. Pomáhá také chránit před parazity a bakteriemi. Snižuje riziko trombóz i nádorů. Skvělá látka je biotin, působící pozitivně na vlasy, nehty, kůži.

Ananas je velmi často používán při redukčních dietách, protože pomáhá tělu vylučovat nadbytečné tuky. Zralý, ihned ke konzumaci

●      slaďoučký začerstva utržený, fontána šťavnatosti (do slova a do písmene)

●      nesrovnatelný s komerčním konkurentem, odchod z trhu bez ochutnání naší hvězdy zakázán!

●      podporuje zažívání, čistí močové ústrojí, posiluje organismus

●      napomáhá hubnutí (ideální kombinace k vánočnímu cukroví!)

●      perfektní na smoothie, do pohárů, dortů, na grilování…

Tip: Zero waste! Vyvařte ananasové slupky ve vodě, vodu zchlaďte, případně doslaďte medem či třtinovým cukrem a máte nejlepší a osvěžující ananasový džus bez jediné chemikálie za kačku!

Cukrová třtina (jeden prut váží cca 0,5 kg)

Čistá melasová šťáva, obrovská porce energie. Naše třtina je k okamžité konzumaci nebo k vylisování šťávy. Ta je neskutečně zdravá a chutná jak z afrických nebo asijských pouličních stánků.

●      neskutečně zdravá

●      obrovská porce energie

●      vyrábí se z ní třtinový cukr

●      k vylisování šťávy a k okamžité konzumaci (oloupe se zelená slupka, bílá dužina se nakrájí a kostičky a vyžvýká se z ní slaďoučký výtečný džus)

●      pokud jste ještě neměli tu čest, jednoznačně doporučujeme vyzkoušet

Sladké brambory – batáty (pro dva stačí porce cca 0,4 kg)

Syrové a vařené, smažené, pečené i dušené, na másle i na oleji, s tymiánem, s limetkou, s masíčkem i po vegansky, sladké brambory z Ugandy míří na váš stůl!

●      ideální jsou vařené, smažené, pečené i dušené, na másle i na oleji, s tymiánem, s limetkou, s masem

●      ty naše krásně voní a chuťově připomínají jedlé kaštany

Tip: Připravte si vynikající hranolky na kokosovém oleji, pečeme v troubě lehce dozlatova. Doporučujeme podávat s grilovaným sýrem, steakem či fazolkami v  tomatové omáčce

TAMARILO (rajčenka) (jeden kousek váží mezi 0,03 až 0,1)

Tamarila rostou na stromě, jsou červená nebo žlutá a mají unikátní chuť směsice marakuji a rajčete. Jí se jako čerstvé ovoce, ale používá se i na vaření. Pro Uganďany je nejlepším přírodním lékem na bolest hlavy a migrény.

●      zralá, ihned ke konzumaci

●      červená nebo žlutá

●      unikátní chuť směsice marakuji a rajčete

●      skvělý přírodní lék na bolest hlavy a migrény (i na kocovinu;-)

●      konzumují se čerstvé

●      používají se i na vaření a grilování a vykouzlí nadhernou granátovou barvu všech smoothie

MARAKUJA  neboli mučenka neboli passion fruits neboli granadilla (jeden kousek váží mezi 0,05 až 0,1 kg)

mučenka neboli maracuja Esence multivitamínových džusů. Do smoothie. Máme nové druhy: fialové a žluté (a pak ještě další dva, kdoví, co přijede) Nijak významně co do výživových látek se od sebe neliší, pouze chutí. Ty fialové čím jsou fialovější a jakoby plné vrásek, jsou plně zralé a nejlepší. V tom případě jsou plné šťávy. Žluté mají jakoby papírový obal, a lidem chutnají i víc, jsou jemnější.

●      Fialová, zlatá, granadilla (slaďoučká) i “lesní vajíčko”

●      zralá, ihned ke konzumaci

●      jí se dužina s příjemnou sladkokyselou chutí

●      připomíná mango nebo meruňku

●      konzumuje se čerstvá nebo se používá k přípravě šťáv, smoothie, koktejlů, dezertů

●      hodí se do müsli, jogurtů a ovesných kaší

●      bohatý zdroj vitamínů, vynikající v “chřipkovém” období

KAKAOVÝ BOB (lusk)

superpotravina (minerály, vitamíny)

základ pro výrobu poctivé čokolády

stimulant energie

– obsahují nejlepší kakao

– hutné, syté, hořké a energizující

– vhodné ke konzumaci za syrova (bílá dužina na povrchu je slaďoučká jako litchi!)

●      Tip: Rozmixujte kakaové fazolky (najdete uvnitř) s bílým rumem a ledem. Nalijte zpět do bobu a máte nejexotičtější koktejl ve sluneční soustavě plný chutě a energie. Pro abstinenty: Z kakaových fazolek je možné na pečícím papíru při nízké teplotě v troubě nebo na topení usušit domácí, krásně voňavé a nasládlé raw kakao (pak ho nastrouhat, umlít, nebo rozmixovat a je to!)

GUAVA Neboli Kvajája

– vitamín C

– sladkokyselá

– pečení nebo drinky

je napráskaná céčkem a zároveň sladká a má jen pár kalorií.

●      zralá, ihned ke konzumaci

●      jemná vůně citrusů

●      chuťový mix hrušek, fíků a jahod

●      existuje varianta s bílou, růžovou a žlutou dužinou

●      mega nášup vitamínu C

●      báječná na džus, ideální do salátů, smoothie nebo (syrových) raw dezertů a pro přípravu marmelád

DRAČÍ OVOCE (pitája nebo také dragon fruits) (jeden kus váží mezi 0,6 až 0,8 kg)

Přichází k nám jako jedno z mála z Vietnamu.

Gentleman s dračími rysy. Kaktus s modrou krví. Vychladit, nasekat.

Pitaja je druh kaktusu, říká se mu také jahodová hruška.  Má nízkokalorickou dužinu, přirovnávanou k melounu nebo angreštu. Původem pochází z jižního Mexika. Rostlina miluje horké, subtropické klima. Pitája je bohatá na vitamín C, karoteny, vápník a železo. Obsahuje hodně vlákniny.

Nejčastěji se jí čerstvá, její chuť zvýrazní pokapání limetkou. Dá se však použít i do salátů, dezertů, nebo do exotického smoothie. Často se její složka objevuje v kosmetických přípravcích, protože pozitivně působí na pleť. Najdeme v ní mnoho vlákniny, antioxidantů a přírodních olejů. Proto je vynikající i na pleťovou masku, pleť po ní přímo zazáří! Další výhoda, která nám pomáhá, je čisticí schopnost. Pitája čistí trávicí systém od nežádoucího.

●      zralá, slaďoučká, ihned ke konzumaci

●      dva druhy – červená (velká vzácnost) a bílá

●      nízkokalorická, pročišťuje organismus, pomáhá správné funkci střev

●      mix chuti angreštu a melounu

●      nejčastěji se konzumuje vychlazená čerstvá (rozřízněte a zbaštěte dužinu)

●      ideální do salátů a na ozdobu koktejlů

●      Tip: Zvýrazněte její chuť limetkovou šťávou z našich mini limetek.

Durian

●      nejsmradlavější ovoce světa!!!

●      zralý, ihned ke konzumaci

●      snižuje horečku, je přírodním afrodiziakem

●      k ochucení sladkostí, zmrzlin, mléčných koktejlů

●      výborný s osmaženou cibulí, chilli papričkami a rýži

●      semena se podávají vařená nebo osmažená v kokosovém oleji

●      je to jednoznačně nejsilnější zážitek z celého trhu! Nebuť labuť a jdi do něj 🙂

Cherimoya / sugar apple

●      ze stejné rodiny jako annona, takže pecka

●      zralá, měkká ihned ke konzumaci

●      přezdívka sugar apple sedí jako poklice na hrnec, chuťově tekutý med a tvarem jablíčko

●      nejsladší ovoce, co máme a milujeme ho

●      jednoznačně doporučujeme ulovit, dokud ho tu vidíte 🙂

●      doputovalo z Jihovýchodní Asie

Zelené banány na vaření “matoke”

●      Syrové banány oloupejte nožem nebo ponechte ve slupce a uvařte ve vodě.

●      Osolte a jezte jako přílohu, nebo je nakrájejte do zeleninových směsí, omáček, polévek.

●      Skvělé jsou také orestované s trochou másla a česneku.

●      vhodné i do slaných jídel například se slaninou či makadamovými oříšky

●      v Ugandě se z nich připravuje kaše, ta se napařuje v banánových listech. Je to místní specialita, kterou miluje každý uganďan. Uganďané se touto recepturou proslavili ve zbytku Afriky a ostatní státy je začaly napodobovat. Dokonce původní slovo “matoke” bylo zapsáno do anglického slovníku.

Chilli paprička (Piri piri / Habanero)

– superpotravina

– zvyšuje sexuální libido, pozor však, ostrá jako břitva

– hodí se k do marinád nebo k masu

Tip na dokonalou marinádu: piri piri, cibule, česnek, černý pepř, sůl, citronová kůra nebo šťáva, bazalka, bobkový list, estragon, oregano, pimento a paprika

Okra

●      zralá, ihned ke konzumaci

●      jedinečná zelenina chutí podobná fazolím, zeleným paprikám a okurkám, chce to ale vyzkoušet 🙂

●      základ asijské a africké kuchyně (hojně se používá např. v Turecku, Indii a v arabské kuchyni)

●      výborný doplněk všech zeleninových směsí a jídel

●      hodí se k pečenému masu nebo do polévek či salátů

●      kdo jí ochutná, nedá na ní dopustit

Taro kořen

●      vzácnost, syrový se bohatě využívá v čínské medicíně

●      podobný bramborám a chutí českému knedlíku

●      výživný, podporuje trávení

●      konzumuje se oloupaný vařený, smažený nebo jako kaše

●      můžete ho i takto zasadit a poroste

Tip: Vyzkoušejte ugandskou specialitu katogo! Povařte taro na kostičky s fazolkami, přidejte naše báječné koření garam masala (případně i jiné druhy masaly dle chuti), mrkev a pro nevegetariány hovězí. Až se vytvoří hustší konzistence pokrmu a bude se linout krásná vůně, specialita je hotová a navařeno na celý víkend!

Maniok

●      africká výživná brambora

●      konzumuje se oloupaný a uvařený

●      vyrábí se z něj mouka a z ní pak vaří kaše

●      smaží se nebo griluje na maniokové hranolky (mandioca – brazilská specialita)

●      ideální pro vegetariány

Lemongrass / Citronová tráva

●      tropická “tráva” se silnou citronovou vůní

●      snižuje cholesterol v krvi, působí blahodárně na nervové choroby a horečky

●      čistí játra, močový měchýř a ledviny

●      vhodná pro přípravu čaje a na dochucení exotických jídel (naprostro nepostradatelná do thajské, čínské kuchyně)

●      ideální je v kombinace s česnekem, koriandrem, paprikou či šalotkou

●      můžete jí i takto zasadit a poroste

 

 

 

Nejbližší akce