English Čeština

Kapustňáky

obrázek

Kapustňáky jsou vynikající kynuté buchty, ke kterým si místo obligátního kafíčka dáme s chutí třeba sklenici oroseného pivka. V měsíci lednu právě kapusta hraje mezi ostatní zeleninou prim a je v té nejlepší kondici. Je jen na vás, zda sáhnete po velké kapustové hlávce nebo se necháte inspirovat křehkou krásou lahůdkové růžičkové kapusty.

Kynuté buchty plněné dušenou kapustou byly hitem našich babiček, ale neztratily ze svého glancu skoro nic. Při troše fantazie si můžeme kapustu (hlávkovou nebo růžičkovou) ovonět rozškvařenou slaninou a podle chuti a nálady můžeme přidat i podušené hříbky.

Kapustňáky – kapustové kynuté buchty

500 g polohrubé mouky
1 vařený brambor ve slupce, jemně nastrouhaný
60 ml přepuštěného másla, sádla nebo slunečnicového oleje
1 žloutek
1 lžička soli
1 lžička cukru
250 ml polotučného mléka
30 g droždí
kmín
tuk na vymazání pečicí formy

kapustová náplň:

300 g kapusty (růžičkové nebo hlávkové)
70 g uzené slaniny, drobně pokrájené
1 cibule
1 lžička cukru
1 lžička octa
sůl
pepř
špetka drceného kmínu

Připravíme si kvásek. Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme trochu vlahého mléka a mouky. Kvásek necháme na teple zkynout.

Ve větší míse smícháme prosátou mouku se solí a vařenou nastrouhanou bramborou. Přidáme žloutek, pokropíme olejem a za pomoci vzešlého kvásku a mléka vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplejším místě po dobu jedné hodiny nakynout.

V pánvičce necháme rozpustit slaninu, přidáme drobně pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme pokrájenou kapustu, osolíme, opepříme a přidáme špetku kmínu a krátce podusíme. Do kapusty přidáme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit a lehce zkaramelizovat. Chuť doladíme přidáním octa a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto přemístíme s mísy na mírně pomoučenou pracovní desku nebo vál a vyválíme na silnější obdélníkový plát, ze kterého nakrájíme čtverce cca 5 x 5 cm a doprostřed každého položíme lžíci kapustové náplně, povytáhneme rohy, spojíme a bochánek dobře uzavřeme. Naplněné kapustňáky klademe do předem vymazané pečicí formy (pekáčku) spojem dolů a pokládáme je těsně jednu vedle druhé a necháme v teple ještě krátce dokynout. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme cca 40 až 50 minut, dokud povrch buchet nezrůžoví. Před vložením do trouby můžeme kapustňáky ještě posypat kmínem a pokropit kouskem rozpuštěného másla nebo pomáznout sádlem.

Tyhle buchty je škoda nechat vychladnout! Jsou totiž neodolatelně voňavé a milovníkům kapusty nemá smysl vyprávět nic o jejich chuti. Zbytečně bych je zdržovala od přípravy a oddalovala okamžik konzumace :-)

Nakonec, užijte si kapustovou sezónu po svém. Já sáhla po starém dobrém kuchařském inspiromatu – starém linkovaném zápisníčku psaném inkoustovou tužkou, který mi zůstal po předcích. Díky babi!

Šárka Škachová

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.