English Čeština

Archetyp v médiích

 
 
 
 

04/2020: Aha – Na znovuotevřené trhy vyrazily zástupy. Lidé se chovali velmi ohleduplně a disciplinovaně. 
Všude byla k dispozici desinfekce na ruce.

 
 
 
 


04/2020: Blesk –
Heřmaňák se otevře v sobotu  2.5. Nabídne zeleninu, květiny i originální šperky. Na tržištích zatím bez občerstvení. Hotová jídla je možné si odnést domů. 

 
 
 
 
 
 

04/2020: Berounský deník – Náměstí opět hostí farmářské trhy. Lidé jsou spokojení. Na náměstí budou klasické trhy, které jsou zde zažité. Dočasně budou jenom s farmářským sortimentem, na trhu platí nařízená hygienická opatření.

 
 
 
 
 
 
 

04/2020: MF Dnes – Zaplněnost farmářského tržiště Náplavka i Kubáň ukázala, jak jsou trhy oblíbené a potřebné. Návštěvníci se chovali velmi ohleduplně, dodržovali doporučené rozestupy i tam, kde se pro velký zájem tvořily fronty.

 
 
 

 

04/2020: MF Dnes – Farmářské trhy otevřely, ale jen napůl. Nákup na trzích na čerstvém vzduchu je mnohem bezpečnější než v supermarketech. Budou dodržována hygienická opatření, nebude možná přímá konzumace nápojů a potravin. „Nemůžeme lidi k ničemu nutit, ale předpokládáme, že budou slušní a disciplinovaní“, říká Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť.

 
 
 
 
 


04/2020: Právo – Stánky na farmářských trzích s většími rozestupy. 
A další hygienická opatření budou na trzích, které pořádá spolek Archetyp. Např. bezobalový prodej nefunguje jako v obchodech, kde si nezabalené zboží nabíráte sami z nádob, do kterých má přístup kde kdo. Na trhu na Kubáni si můžete např. nechat načepovat mléko do vlastní přinesené lahve

 

 

04/2020:Lidové noviny – Na trh jen podle nových pravidel. Pravidla jsou přehledná a uděláme všechno proto, abychom je dodrželi, říká Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp. Stánky budou ode sebe rozmístěny 2 metry, všude bude desinfekce.

 

Farmářské trhy


3/2017, Potravinářský obzor: Největším magnetem je čerstvá zelenina. Lokální farmářské trhy umožňují nakoupit výrobky a výpěstky, které při cestě na váš stůl nebyly přepravovány tisíce kilometrů, ale vyrostly či byly vyprodukovány co nejblíže místu, kde žijete.

Celý článek najdete zde.

Pivo na Náplavce popáté


3/2017, Potravinářský obzor: V Praze se ledacos mění přůběžně. Něco ku prospěchu, něco méně. Co se po desítkách let velice změnilo, je využití pražské náplavky. V minulosti na náplavce kotvily vory a lodě zde vykládaly písek.

Celý článek najdete zde.

Jablečné slavnosti na Jiřáku

co-obsahuje-jablko-slupka-je-nejbohatsi-neloupejte-ji-3-prev
21. 10. 2016, Vitalia.cz: Den jablek, přesněji Den původních odrůd jablek, připadá na 21. října. Inspirací mu byl svátek Apple Day, který se v tento den slaví ve Velké Británii. Přestože od Britů prý pochází i přísloví „Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“, domovinu oblíbeného ovoce musíme hledat jinde.

Celý článek najdete zde.

Zneužívá McDonald’s úspěchu farmářských trhů?


4. 5. 2016, Vitalia.cz: Řetězec rychlého občerstvení McDonald’s vyráží s kampaní po českých a slovenských městech. Chce představit suroviny, které používá ve svých fastfoodech. Jenže přitom používá termín „farmářské trhy“.

Celý článek najdete zde.

Vítání jara na Jiřáku: České i exotické bylinky přilákaly davy

2681938_jirak-jiriho-z-podebrad-trhy
23. 4. 2016, Blesk.cz: Tržiště plné k prasknutí. Klasické sobotní trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad ožily dvoudenní akcí »Jarní bylinky«, která začala už v pátek. Chuť přinést si domů čerstvé bylinky, sazenice nebo květiny od českých zemědělců namísto těch ze supermarketu přivedly v sobotu 23. dubna na Jiřák davy dychtivých Pražanů.

Celý článek najdete zde.


Zabije EET farmářské trhy?

17. 2. 2016, Vitalia.cz: Farmářské trhy během posledních sedmi let „vstaly z ničeho“ a zaznamenaly nebývalý růst. S tím je podle pořadatelů konec.

Celý článek najdete zde zde.

 

Bylinky, jahody i vína. To je jarní program tržiště

25. 3. 2013, MF DNES: Kromě farmářů se sezonní nabídkou, kteří na náměstí Jiřího z Poděbrad jezdí každou středu, pátek a sobotu, čeká zákazníky na jaře i speciální prodej bylinek nebo jahod.

Celý článek ke stažení zde (pdf).

 


Na tržišti s italským kuchařem

Listopad 2012, La Cucina Italiana: Třetí sezóna farmářských trhů se blíží ke konci. Úroda čerstvé zeleni-ny a ovoce skončila, pole a stromy se chystají k zimnímu odpočinku a závěr sezóny láká k rekapitulaci. Dnes je již jisté, že české farmářské trhy získaly značnou popularitu a milovníci čerstvých lokálních potravin si je užívají ostošest. Ale jsou i tací, kteří na trh nikdy nevkročí. Buď proto, že nevěří farmářům, nebo proto, že je tam prý draho. Zajímalo nás, nakolik mají pravdu.

Celý článek ke stažení zde (pdf).

Den na farmářském trhu

28. 3. 2013, Ona Dnes: Trhům před pár lety málemodzvonilo, ale naštěstí se je podařilo v zkřísit. Může za to parta nadšenců, kteří věřili, že trhy mohou být součástí moderního města. Vypravila jsem se na pražskou Náplavku brzy ráno, abych poznala zákulisí je dnoho ztěch ne populárně jších. Kdy se vyplatí na něj vy razit a v kolik hodin stánky otevírají?

Celý článek ke stažení zde (pdf).

 

 

 

Metropol

16. 3. 2013: Reportáž z otevření pátečního trhu na Jiřáku 16. března 2012. Na trhu zahrálo návštěvníkům divadlo Damúza pohádku pro celou rodinu a k poslechu zahrála živá muzika. Celý článek

E15

Rozhovor s Jiřím Sedláčkem, předsedou Asociace farmářských trhů. Jak poznáte kvalitní výrobky na trhu, jak funguje certifikace a kdo se může stát členem asociace. Celý článek

Metro

11. 2. 2013: Zahájení sezóny 2013 na Náplavce – o zabijačce a letošním sortimentu hovoří Jiří Sedláček, předseda sdružení Archetyp. Celý článek

 

Český rozhlas Regina

16. 2. 2013: Ještě jednou o zahájení Náplavky v roce 2013, jejím úspěšném startu a výhledu do letošní sezóny.  Celý článek

 

Švýcarské jaro

8. 3. 2013, Dům & Zahrada.cz: Švýcarské jaro na Náplavce, komu chutnal Raclette a co jste mohli najít na zimním trhu. Celý článek

 

Gototown.eu

Jsme v úžasném průvodci mezi skvělými kluby a obchody. Moc nás to těší a doufáme, že brzy přibude i Jiřák ;) Celý článek