fbpx

Kitchen inspiration

Velikonoční nádivka

Víte, že původně se nádivka připravovala bez pečiva? Z mléka a krupice se svařila hustá nesladká kaše, když vychladla, vmíchala se do ní vejce, pokrájené maso (často i kůzlečí kořínek), spousta zelených bylinek a poté se pekla na plechu jako svítek. Když maso nebylo tučné, musela se nádivka přimastit. Ve velikonoční nádivce nesměl podle tradice chybět krom mladých kopřiv též openec (lidově zvaný popenec či kundrlátek). Tradice velí použít na nádivku trojí maso. A proč se jí říká „hlavička“? Protože se připravovala z masa ovařené (nejen) telecí hlavičky. Na jihu Čech se nádivce také říká „sekanice“.

Ingredients

  • 500 g vařeného masa (vepřové, telecí)
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 250 ml vývaru z uzeného masa
  • 7 vajec
  • 50 g másla
  • 7 rohlíků (nebo 1 celou veku)
  • misku nasekaných kopřivových listů
  • misku jarních zelených bylinek podle chuti (petrželka, špenát, popenec)
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • Description

    Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z vařeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky, promícháme a přidáme sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivku rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 35 minut.

    Můj tip do kuchyně:
    Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla.

    Dobrou chuť a veselé Velikonoce přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

    Did you liked this recipe?

    Next market at Heřmaňák: June 15, 8:30 am to 1 pm

    Strawberry season is here, and the best Czech strawberries from Kunratice will be available at Heřmaňák! A smaller, more cosy…
    Více informací zde

    Next market at Náplavka: June 15, 8 am to 2 pm

    One of the first Prague farmer’s markets. Every Saturday (except for January) you can find around 90 stands on the…
    Více informací zde

    Next market at Kubáň on Tuesday, June 11 and Thursday, June 13

    Vegetables and herbs are ripening under our farmers‘ hands. Come and get some fresh, crunchy spring vegetables!   You will…
    Více informací zde