fbpx

Kitchen inspiration

Ensaladilla rusa – španělský bramborový salát

Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují v barech jako tapu. Říkají mu ruský salátek (ensaladilla rusa) a o jeho oblibě vypovídá i to, že jednu dobu se dokonce jmenoval národní nebo imperiální salát (byť to bylo z politických důvodů).
Tento salátek objevíte v nabídce tapas, a to jak samotný, tak jako součást obložených chlebíčků. Skvěle nám právě jakou základ k přípravě tapas poslouží.

Ingredients

  • 1 kg brambor
  • 250 g mrkve
  • 100 g mraženého hrášku (rozmrazíme si)
  • 120 g (2 malé plechovky) tuňáka, nejlépe v olivovém oleji
  • 1 balení ančoviček (olej z nich použijeme do salátu, ančovičky na chlebíčky)
  • 2 vejce, uvařená na tvrdo
  • 300 g majonézy, ideálně domácí
  • troška soli
  • Na přípravu chlebíčků dále potřebujeme:
  • bagetu
  • nakládané červené papriky – španělské pimientos de piquillo nejsou kyselé, nicméně pro toto použití by se hodily i klasické nakládané ve sladkokyselém nálevu
  • zelené olivy
  • Description

    Brambory ve slupce uvaříme, jak jsme zvyklí. Do hrnce s nimi přidáme i mrkev. Obojí hlídáme a jakmile jsou uvařené do měkka, vyndáváme.

    Brambory i mrkev za tepla oloupeme a pokrájíme na drobno.

    V misce si důkladně smícháme majonézu s olejem z ančoviček a jedné plechovky tuňáka a špetkou soli.

    V míse smícháme ještě teplé brambory a mrkev s rozdrobeným tuňákem, hráškem, pokrájeným vaječným bílkem a ochucenou majonézou.

    Salát můžeme servírovat jen tak posypaný rozdrobeným žloutkem nebo z něj připravit chlebíčky – v tom případě ho třeba stačí navrstvit na plátek bagety, posypat rozdrobeným žloutkem, přidat ančovičku, proužek papriky a olivu.

     

    Did you liked this recipe?