Čeština English
obrázek

Jablíčka – žemlovky, koláče, saláty, štrůdly, dorty…. Všichni máme doma v šuplíku nějaký rodinný jablečný klenot, pilovaný generacemi. Proč si recepty vzájemně nevyměnit, když jsem v sobotu 29.9. na Farmářském tržišti oslavili letošní jablkobraní Jablečnými slavnostmi?

RECEPTY PRO JABLEČNÉ SLAVNOSTI

Recept č. 1

JABLKOVO – SKOŘICOVÁ BUCHTIČKA

  • 400 ml polohrubé mouky
  • 200 ml cukru krystal
  • 200 ml mléka
  • 2 celá vejce
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička vanilkové cukru
  • 1 celý prášek do pečiva

Postup:

– vše dobře promícháme
– připravíme si plech 25 x 35 cm – vymažeme a vysypeme hrubou moukou
– oloupeme a zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky (asi 0,5 cm široké) – 4 jablka
– těsto nalijeme na plech a připravené měsíčky jablek zapichujeme pravidelně do těsta (širším okrajem nahoru)
– celý povrch buchtičky posypeme „hojně“ skořicovým cukrem
– pečeme při 170 stupních 30-40 min

Odesílatel: Lucie Jahelková ________________________________________________________________________________

Recept č. 2

ŠVÉDSKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Těsto :

  • 120g másla
  • 250ml (180g) hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1/2 vanilkového cukru
  • špetka soli

Náplň :

  • 5 středních jablek (i víc)
  • 3 PL cukru
  • 1 KL skořice
  • 1 zakysaná smetana (220 ml)
  • 2 vejce
  • 1 marcipánová tyčinka (100 g)
  • 2 hrsti strouhaných mandlových lupínků na posypání

Postup: Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo nakrájené na větší kusy a dobře propracujte, dokud těsto nebude celistvé a hladké, vejce není potřeba. (Pokud do těsta přidáte 2 žloutky, koláči to neublíží).

Použijte formu, nejlépe dortovou. Těsto natlačte do nevymazané formy a prsty ho mačkejte po celé ploše i na boky formy.

Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechejte odpočinout alespoň 30 minut v lednici.

Mezitím si nastrouhejte marcipánovou hmotu na velké slzy, oloupejte jablka a nastrouhejte je na tenké plátky. Nastrouhaná jablka pevně natlačte na těsto ve formě a posypte cukrem a skořicí.

Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a nastrouhanou marcipánovou tyčinku. Těstíčko s marcipánem nalijte na koláč, vyplňte tekutou hmotou mezery a jablka přitlačte, aby se marcipánová hmota dostala i do vzniklých mezer.

Koláč posypte mandlovými lupínky.

Koláč vložte do trouby rozehřáté na 175 ºC a pečte v dolní části trouby asi 40 – 45 minut.

Hotový koláč posypte moučkovým cukrem a podávejte teplý nebo studený s vanilkovou omáčkou, vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.

Odesílatel: Jana Bláhová

__________________________________________________________________________________

Recept č. 3

LUXUSNÍ ŽEMLOVKA

  • 8 plátků toustového chleba nebo veky
  • 50 g másla – velmi měkkého, 8 lžic meruňkového džemu
  • 2 jablka nastrouhaná
  • 300 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 velká vejce
  • 1 velká hrst rozinek
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce whisky
  • moučkový cukr k poprášení

Postup: Všechny plátky chleba namažte z obou stran tenkou vrstvou másla. Čtyři namažte z jedné strany marmeládou – každý jednou lžičkou – a navrch rozdělte strouhaná jablka. Přiklopte zbylými chleby, abyste získali čtyři sendviče. Příčně je překrojte do trojúhelníků a ty vyskládejte do větší zapékací mísy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Mléko rozmíchejte se smetanou a vejci, přidejte rozinky, cukr, whisky a směsí přelijte chleby. Nechte 30 minut nasáknout. Pak navrch rozdělte zbylou marmeládu a pečte 45 minut až hodinu. Nemůže nechutnat!

Odesílatel:Tereza Bezděková

__________________________________________________________________________________

Recept č. 4

NEPEČENÝ KOLÁČ

  • 60 dkg oloupaných a drobně nakrájených jablek,
  • 1/2 l vody, 6-8 lžic cukru,
  • šťáva z 1 citronu nebo pomeranče,
  • 2 pudinky (nejlépe vanilkové nebo banánové)
  • 1/4 l vody, piškoty, ovoce, dortová forma

Postup: Jablka, cukr a polovinu šťávy rozvaříme v 1/2 l vody, ke kaši přidáme pudinky, rozmíchané ve 1/4 l vody a povaříme ještě asi 2 minuty. Dortovou formu vyložíme piškoty, pokropené zbytkem šťávy. Navršíme na ně polovinu jablkové hmoty, uhladíme a dáme na ni pro zpevnění na kolečka nakrájený banán. Pak doplníme druhou polovinou hmoty, opět uhladíme a zdobíme aromatickým ovocem – např. jahodami, meruňkami, rybízem. Dáme do chladna alespoň na 2 hodiny.

Odesílatel: A. Pokorná-Žďárská

__________________________________________________________________________________

Recept č. 5

JEDNIČKOVÉ ŘEZY

Těsto:

  • 500g polohrubé mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 jogurt (250g)
  • 1 vejce, 150 gr másla

Náplň:

  • jablka
  • rozinky
  • ořechy
  • cukr

Postup: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které rozválíme na 2 stejné pláty. První plát přeneseme pomocí válečku na dobře vymazaný a vysypaný plech, nebo vyložený pečícím papírem. Na těsto dáme náplň z jablek rozvařených cukrem, rozinkami a mletými ořechy. Přikryjeme druhým plátem, propícháme a pečeme při 180°C do růžova. Krájíme na řezy.

Odesílatel: A. Pokorná-Žďárská

__________________________________________________________________________________

Recept č. 6

SELSKÁ POVIDLA

  • 10 l oloupaných, drobně nakrájených jablek
  • 1400 gr cukru
  • 1/2 l vody
  • 1 lžíce petolu
  • citronová kůra z cca 3 citronů

Postup: Vše se rozvaří a horká směs se plní do zavařovacích lahví. Po uzavření se obrátí dnem vzhůru asi na 10 minut. Výborná povidla do buchet, závinů a vdolků.

Odesílatel: A. Pokorná-Žďárská

__________________________________________________________________________________

Recept č. 7

RODINNÝ RECEPT NA JABLEČNÝ KOLÁČ

Těsto:

  • 30 dkg hl. mouky
  • 12dkg cukru
  • cca 5dkg cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • bílý jogurt
  • petka soli

Náplň:

  • cca 10 jablek
  • citron
  • cukr
  • skořice
  • 1 vanilkový pudink

Postup: Prosijeme mouku na vál, přidáme špetku soli, celé vejce, prášek do pečiva, cukr, tuk na kostičky, bílý jogurt a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v chladu. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky nebo nastrouháme nahrubo, osladíme podle chuti, zakápneme citronem, dochutíme skořicí a zamícháme pudinkový prášek. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme na dva pláty klasického plechu. Na vymazaný a vysypaný plech dáme jeden plát, který bohatě pokryjeme jablečnou směsí a tu zakryjeme druhým plátem, kraje po obvodu přitiskneme k sobě, těsto shora propícháme vidličkou. Pečeme při 180°C dozlatova, cca 20 min. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem či nazdobit šlehačkou.

Odesílatel: Kateřina Homolková

__________________________________________________________________________________

Recept č. 8

BABIČČIN JABLEČNÝ ZÁVIN:

Těsto (na 3 až 4 pruhy):

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 200 g 100% tuku Iva nastrouhat
  • 1/8 l vlažné vody
  • 1 celé vejce

Náplň:

  • asi 6 – 8 hrstí strouhanky
  • 5 větších jablek – oloupat, nastrouhat
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky (nejlépe přes noc namočené v rumu)
  • nasekané vlašské ořechy

Připravené pruhy těsta pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou, přidáme náplň a zavineme. Těsně před pečením záviny svrchu pomažeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C.

Odesílatel:Jitka Bajerová

__________________________________________________________________________________

Recept č. 9

KULIČKY ŽELÉ (DEZERT, ALE I VÁNOČNÍ CUKROVÍ)

  • 60 dkg jablek
  • 50 dkg cukru
  • 5 dkg pomeranč. kůry
  • 3 dkg citronátu (=kandovaná kůra plodu zvaného cedrát s výrazným citrusovým aroma– pozn. Šárka)
  • 6 dkg mandlí nakrájených na nudličky
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce rumu

Postup: oloupaná jablka nakrájíme na prst silně, přidáme cukr a ostatní ingredience, podlijeme rumem a citr. šťávou a vaříme asi 1/4 hodiny. Z masy tvoříme kuličky, které obalíme v krystal. cukru nebo kakau, případně v kokosu. Dáme sušit na prkénko.

Odesílatel: Zuzana Hovorková

__________________________________________________________________________________

Recept č. 10

BABIČČIN JABLEČNÝ KOLÁČ (2 PLECHY)

Těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/4 litru mléka
  • 2 žloutky
  • 10 kávových lžiček cukru krystal
  • 1,5 dcl oleje
  • 1 kávová lžička soli
  • droždí

Posypka:

  • 1 díl máslo
  • 1 díl hrubá mouka
  • 1 díl moučkový cukr (pro chuť můžete přidat vanilkový cukr)
  • skořice dle chuti

Postup:

1. Do zadělávací mísy připravíme kvásek – do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

2. Přidáme ostatní ingredience – mouka, sůl, žloutky a olej – a dobře prohněteme v hladké těsto, aby se nelepilo na stěny mísy.

3. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout 30 – 60 minut. Mezitím si očistíme a nastrouháme jablka jako na štrúdl.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly, vyválíme tak, aby těsto po přenesení na plech přesahovalo jeho široké strany (koláč se bude překládat).

5. Těsto na plechu poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, které posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Poté přeložíme přesahujícím těstem aby byl celý koláč zakrytý tenkou vrstvou těsta (malé trhliny nevadí). Posypeme posypkou.

6. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C

Odesílatel: Věra Janíková

__________________________________________________________________________________

Recept č. 11

LEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Těsto:

  • 100g hladké mouky
  • 100g polohrubé mouky
  • 100g másla
  • 1 vejce

Tip : Podle chuti můžeme použít místo klasické mouky mouku celozrnnou. Mě se osvědčila celozrnná mouka od BioVavřince.

Náplň:

  • 5 velkých jablek
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 50 g mandlových lupínků

Postup:

Mouku, změklé máslo a vejce smícháme a zpracujeme na těsto, které dáme na minimálně 30 minut odležet do ledničky. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince. Polovinu jablek nakrájíme na kostičky, z druhé půlky nakrájíme tenké plátky. Těsto vyndáme z ledničky a necháme cca 15 minut v pokojové teplotě. Poté těsto vyválíme a vložíme do vymazané koláčové formy o průměru cca 29 cm, okraje těsta vytlačíme nahoru. Do těsta nasypeme jablka nakrájené na kostičky a pokapeme šťávou z citronu. Na kostičky jablek pokládáme plátky jablek, na které rozdělíme kousky másla.

Tip: Používám porcelánovou koláčovou formu, která je báječná tím, že se nemusí vymazávat, těsto se krásně vyndává.

Odesílatel: Dana Barešová

__________________________________________________________________________________

Recept č. 12

Velmi jednoduchý jablečný koláč

Těsto:

  • 200g oblíbených máslových sušenek
  • 100g másla

Náplň:

  • 100g másla
  • 225g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 3 větší jablka + 2 další na ozdobení
  • 1 citron
  • třtinový cukr
  • zakysaná smetana k podávání

Postup: Máslové sušenky rozdrtíme válečkem na těsto ( já používám pevnější sáček který překryji útěrkou) vsypeme do mísy a spojíme s lehce povoleným( pro urychlení klidně rozpuštěným) máslem v kompaktnější hmotu. Tu nasypeme do formy a uhladíme. Korpus předpékáme na 180 stupnu cca 10 minut. Mezitím si připravíme náplň. 3 velká jablka (máme raději kyselejší odrůdy) zbavíme slupky a nastrouháme na hrubo na struhadle. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, a šťávu z jednoho (kdo má rád kyselejší klidně až dvou) citronu. Vše promícháme a nalijeme na korpus. Zbylé dvě jablka zbavíme slupky a jadřince, nakrájíme na plátky a ozdobíme vršek koláče po celém jeho obvodu a dále pak střed koláče. Nakonec celý koláč posypeme třtinovým cukrem a dáme péct na 180 stupnu 30 minut dokud náplň nebude tuhá.

Po vychladnutí koláč servíruji zaprášený moučkovým cukrem a přidávám lžičku zakysané smetany.

Odesílatel: Petra Skolová

__________________________________________________________________________________

Recept č. 13

BRAMBORKA S JABLKY

  • 500 g brambor
  • 5 jablek
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl mléka
  • 2 lžíce sádla
  • špetka soli

Postup: Brambory oškrábeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl. Promícháme a spaříme vařícím mlékem. V pekáčku rozpálíme sádlo, nalijeme řídké těsto, poklademe strouhanými jablky a posypeme vanilkovým cukrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. Celsia a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Odesílatel: Miroslava Kubešová

__________________________________________________________________________________

Recept č. 14

JABLEČNÝ KOLÁČ SEN

Doba přípravy: asi 35 minut

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 70 g změklého másla nebo margarínu
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 PL mléka

Na náplň a ozdobení:

  • 500 ml jablečné šťávy (jablečný džus)
  • 100 g cukru
  • 2 balíčky Pudingu Originál s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  • 4 oloupaná jablka bez jaderníku
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 balíčky Vanilinového cukru Dr.Oetker
  • 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení (30 x 40 cm)
  • papír na pečení
  • váleček

Postup:

1. Na přípravu těsta promícháme mouku s práškem do pečiva, postupně přidáme máslo nebo margarín, cukr, vejce a mléko. Na vále zpracujeme hladké těsto, které vyválíme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Těsto několikrát propícháme vidličkou a vložíme do předehřáté trouby péct.

Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 12 minut

2. Na přípravu náplně svaříme z jablečné šťávy (místo mléka), cukru a vanilkového pudingu náplň podle návodu na obalu. Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a vmícháme do horkého pudinku a necháme mírně vychladnout. Náplň rovnoměrně rozetřeme na upečené těsto a vložíme asi na 1 hodinu do chladničky.

3. Smetanu ke šlehání ušleháme s vanilinovým cukrem a smeta-fixem dotuha a nepravidelně rozetřeme na ztuhlou pudingovou náplň. Posypeme skořicovým cukrem. Až do podávání uchováváme v chladničce.

Odesílatel:Jarmila Heczková

__________________________________________________________________________________

Recept č. 15

ŠPALDOVÝ KOLÁČ S JABLKY A POSYPKOU

Těsto:

  • 200g špaldové mouky
  • 130g másla
  • špetka soli
  • 3PL studené vody

Posypka:

  • 60g másla
  • 60g cukru
  • 75g špaldové mouky

Náplň:

  • jablka
  • skořice
  • cukr
  • mleté ořechy

Postup:

Nejprve si připravíme těsto z mouky, soli, studeného másla a vody, které důkladně prohněteme, zabalíme do fólie a necháme v chladničce minimálně půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň z jablek. Ty můžeme nakrájet na kostičky a smíchat s cukrem, skořicí a podle chuti i s mletými či celými ořechy nebo jablka nastrouháme, na troše másla podusím, přimícháme cukr, skořici a ořechy, a pokud jablka obsahují ještě příliš šťávy, tak je zahustíme strouhankou nebo namletými piškoty. Směs ale musíme nechat zchladnout. Je dobré nedávat do jablek tolik piškotů, ať zase nejsou příliš hutná.

Na kulatou formu přeneseme rozválené těsto a párkrát ho propíchneme na dně. Nasypemena něj jablka a dáme do trouby péct na 180°C asi 30min. Poté ho zasypeme posypkou z rozehřátého másla, mouky a cukru. Pečeme dalších 10-15min. Zkuste také i nasypat posypku hned na začátku, aby vpila šťávu z jablek.

autor: Lenka Turoňová

__________________________________________________________________________________

Recept č. 16

LEHKÝ JABLEČNÝ DORT:

  • 3 Jablka (oloupaná)
  • 350g tvarohu ( pokud je potřeba nechat trochu vykapat)
  • 75g másla plus na vymazání formy
  • 2 vejce ( žloutek a bílek zvlášť)
  • 100g moučkového cukru
  • 50g vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce bramborového škrobu

Postup:

Změklé máslo se utře s oběma cukry, pak se jeden po druhém přidají žloutky, směs by měla zesvětlat.

Pak se za stálého míchání přidá tvaroh a škrob. Trouba se předehřeje na 200°C. Máslem vymažu formu na dort. Jablka oloupu a nakrájím na jemné plátky. Ušlehám bílky a smíchám s těstem. Plním dortovou formu střídavě vrstvou těsta a jablek, navrch je vrstva těsta. Peče se asi 35 minut.

Lepší je uleželý do druhého dne.

Odesílatel: Klára Hrdá

__________________________________________________________________________________

Recept č. 17

JABLEČNÝ SMETANOVÝ KOLÁČ

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 125 g másla (pokojové teploty)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • náplň: 15 g másla
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • 65 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
  • 1,5 lžičky calvadosu
  • 3-4 jablka, oloupaná, nakrájená na půlměsíčky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání

Postup: 1. Obě mouky vsypte do mísy roboru, přidejte kousky másla a špetku soli a mixujte do hmoty podobné písku. Přidejte vejce a 1 lžičku studené vody a opět krátce mixujte. Pak směs přendejte na pomoučenou pracovní plochu a asi půl minuty hněťte do hladkého těsta. To rozválejte na centimetr silnou placku. Zabalte ji mezi archy potravinářské fólie a na 30 minut dejte do chladničky.

2. Těsto vyndejte a ve fólii rozválejte do 2mm tloušťky, pak odtrhněte jednu vrstvu fólie a těstem vyložte formu s odnímatelným dnem (o průměru 22 cm, vysokou 3-4 cm). Sejměte druhou fólii, těsto přitlačte k formě a zhruba 2mm jej ohněte přes okraj formy, zbytek odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a 20 minut znovu chlaďte.

3. Mezitím udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou a 15 g krupicového cukru do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sejměte z plotny, vmíchejte calvados a dejte stranou.

4. Troubu předehřejte na 220 °C. Na těsto jedno přes druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem. 10 minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších 15 – 20 minut, aby jablka začala karamelizovat.

5. Smetanu smíchejte s vejcem a 50 g cukru a dejte stranou. Jablka posypte další lžící cukru, přelijte je smetanovou směsí a pečte ještě 10 minut. Před podáváním nechte koláč hodinu zchladnout. Jezte pocukrované.

Odesílatel: Marie Bezděková

__________________________________________________________________________________

Recept č. 18

PEČENÁ PLNĚNÁ JABLKA – DEZERT PRO DVĚ OSOBY

  • 2 větší jablka, nějaká kyselejší odrůda

Jablka oloupeme, opatrně vydlabeme dužinu i s trochou vnitřku a naplníme náplní.

Náplň pro dvě jablka:

  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 5 polévkových lžic nadrobno nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 polévková lžíce rumu
  • rozinky namočené v rumu nebo v tresti

Jablka oloupeme, opatrně vydlabeme dužinu i s trochou vnitřku a naplníme náplní. Jablka obalime v hnědém cukru, naplníme náplní a ještě z vrchu postříkáme rumem. Dáme na plech a pečeme na 200°C asi 25-30min, až jdou jablka lehce propíchnout páratkem.

Pečené jablko podávéme nejlépe teplé, se šlehačkou ozdobenou karamelem a oříšky.

Odesílatel: Jeričová

__________________________________________________________________________________

…tak tohle byl poslední recept a následuje hodnocení !

Jak jsme hodnotili ?

1. Starostka MČ Praha 3, Ing. Vladislava Hujová, TOP 09: První místo recept č. 15 paní Lenky Turoňové. Na druhé místo bych zařadila recept č. 16 od paní Kláry Hrdé.

2. Jana Florentýna Zatloukalová, autorka oblíbených kuchařek a foodblogerka : „Favoritem je pro mě zcela jasně č. 16, Lehký jablečný dort. Ještě jsou tam dva nebo tři další zajímavé počiny, č. 11, 13 a 17. Raději Oceňuji recepty bez prášku do pečiva, lepší ingrediencí je totiž kuchařská práce a vkládané znalosti.

3. , 4. Jana Rákosníková, šéfredaktorka a gastronomická redaktorka časopisu F.O.O.D., autorka českých kuchařek, a Eva Všetíčková, gastronomická redaktorka časopisu F.O.O.D. „Musíme říct či spíš napsat, že výběr byl dost obtížný, většina receptů byla moc zajímavých, nicméně jsme se s Evou nakonec ujednotily na receptu č. 17 – Jablečný smetanový koláč, jako na č. 1. Eva jako dvojku ohodnotila č. 15, Špaldový koláč s jablky a posypkou, a jako č. 3 Lehký jablečný dort (16). Mě srdce táhlo k receptu č. 12 (Velmi jednoduchý jablečný koláč) a také k Luxusní žemlovce (3).

5. Karolína Kamberská, gastronomická redaktorka časopisu Marianne : „Chtěla jsem ještě ten švédský dneska zkusit upéct, protože si takhle podle popisu nejsem jistá, jak bude fungovat ta vrstva z kysané smetany a marcipánu, jenže mi nedošlo, že u nás v Mníšku nemusejí mít vždycky marcipán.. :-) – takže v tomhle případě střílím od boku a volila bych dva: Švédský jablkový koláč (č.2) a č. 17 Jablečný smetanový koláč!“

6. Blanka Turturro za Slowfood Prague: „Je těžké vybírat, jsou tam fakt fajnovosti; ale dala bych hlas číslu 17, protože myslím, že bude mňam. Ale ta dvě plněná jablíčka (č.18) jsou mému srdci rovněž blízká, protože takovéto věci právě doma dělám. A další 16 – lehký jablečný dort, je podle mého úsudku rovněž výborný.

7. Šárka Sedláčková, odpovědná za sortiment Farmářského tržiště Jiřák a Náplavka, občanské sdružení Archetyp : „Získal si mě nejvíc recept č. 11, Lehký jablečný koláč s celozrnnou moukou z BioVavřince, protože s ní pracuju nejraději. Sliny se mi sbíhaly i nad č. 16 – Lehký jablečný dort kvůli lákavé kombinaci jablek, šlehaných bílků a tvarohu. Zajímavý je recept s kynutým těstem s jablky č.10 – Babiččin jablečný koláč, a taky č. 13 – Bramborka, kde mě fascinuje spojení brambor a jablek, tady asi člověk musí vyhmátnout i správnou odrůdu jablek, chuťově zemitější a sladší.“

Shrnutí :

Ing. Vladislava Hujová : 15, – 16
Jana Florentýna Zatloukalová : 16, – 11, 13, 17
Jana Rákosníková, Eva Všetičková : 17 – 12, 16, 15, 3
Karolína Kamberská : 2, – 17
Blanka Turturro : 17, – 18, 16
Šárka Sedláčková : 11, – 16, 10

Výsledky hodnocení 2012 :

1. cena : recept č.17
2. cena : recept č.16
3. cena : recept č.15

Děkujeme všem odesílatelkám za zajímavé recepty.
Jejich úroveň a originalita nás hodnotící příjemně překvapila.
Děkujeme také všem hodnotícím, vybíraly jste opravdu dobře!
Vítězný recept byl k ochutnání pro veřejnost na zahájení Jablečných slavností v 11.00 v sobotu 29.9. na Jiřáku,

připravila ho restaurace Aromi, sídlící v Mánesově ulici.

Na závěr :

Hned jak recepty začaly přicházet, bylo jasné, že to nebude lehká volba. Děkuji všem, kdo nám recepty poslali, a je škoda, že cen nemůže být mnohem víc. A protože jde o výměnu receptů, přidávám i svůj oblíbený jablečný. Nefandím prášku do pečiva a vím, že poctivá a pracná těsta stojí ve výsledku za to, ale vím, že čas na ně nám kuchařkám někdy opravdu chybí.

Vybírám proto recept rychlý a přitom nepráškový. Pokřtěný je na Líbačku podle mé kamarádky Libuše, která ho mezi nás přinesla (a původně recept připutoval z Indie).

Líbačku jsem léty dotáhla až do punku, je rozcuchaná a nevzhledná, jablka do ní házím halabala nakrájená, a proto je skoro nemožné ji úhledně načančat jako jiné koláče, servíruje se lépe v miskách. Její síla je ale v chuti a surovinách a čím méně se s přípravou mažete, tím lépe se jí v troubě daří – a to je na ní sympatické :

Recept č. 19 – mimosoutěžní recept od Farmářského tržiště Jiřák :

JABLEČNÝ KOLÁČ LÍBAČKA

Sypká směs :

  • 1 hrnek polohrubé mouky (používám celozrnnou, na Jiřáku i na Náplavce najdete v sobotu čerstvé mouky v biokvalitě od farmy BioVavřinec)
  • 1 hrnek krupičky
  • necelý hrnek jemného třtinového cukru

Jablečná výplň :

  • 1 kg jablek
  • spíš kyselejší odrůdy, zbavených jádřince a nakrájených na měsíčky anebo na cokoliv. Pokud jste si rodinu moc nerozmazlili, slupku klidně ponechte, řekněte jim, že je stejně zdravá!
  • ½ – ¾ hrnku vlašských ořechů, ponechte je zcela nahrubo
  • Skořice
  • citronová kůra
  • vanilka nebo vanilkový cukr a chcete-li, trochu potlučeného hřebíčku.
  • Můžete dát i rozinky, já je ale vynechávám a v tomto receptu dávám přednost jen ořechům.

Na zalití :

  • 200 gr másla (méně ho určitě nedávejte), rozpuštěného

Postup : Hluboký plech, remosku nebo zapékací mísu vymažte máslem, nebo vyložte papírem. Smíchejte mouku, krupičku a cukr dohromady a první půlkou této sypké směsi vysypte dno. Naložte jako další vrstvu krájená jablíčka smíchaná s ořechy a kořením. Vrstvu posypte druhou polovinou sypké směsi. Polijte rovnoměrně povrch koláče rozpuštěným horkým máslem. Pečte zakryté, v předehřáté troubě při 180°C asi 45 – 60 minut. Nechte ideálně odležet 12 hodin v chladu, pak se těsto dokonale spojí s jablky.

Mějte se hezky, nezapomeňte si dělat radosta za rok možná nashledanou nad dalšími jablečnými recepty!

Za farmářské tržiště Jiřák

Šárka Sedláčková

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (9 hlasů, průměr: 3,89 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Jiřák, Recepty, Zajímavosti se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.