Čeština English

Gusto del Cilento/Chuť kraje Cilento je exkluzivní italský farmářský festival, kde budou své výrobky prodávat sami italští výrobci a farmáři ze slunného Cilenta (Campania, Itálie). V pátek 25. a sobotu 26. května 2012 se vždy od 8:00 do 21:00 farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad změní v „Mercato del Cilento, kde budou moci Pražané ochutnat originální potraviny a výpěstky úrodného a hornatého kraje v italském regionu Kampánie. Prodávat je zde bude osobně na 20 italských rodin.

Festival Gusto del Cilento (Chuť kraje Cilento) je jedním z atributů navázaného partnerství Městské části Praha 3 a krajem Cilento v několika oblastech, např. ve vzdělávání na úrovni universit, v podnikání i v oblasti cestovního ruchu.

Italští výrobci a farmáři přivezou a osobně budou prodávat to nejlepší ze své země, jako například: Artyčoky, fenykl, bílé fíky, ale také citrusy nebo bůvolí mozzarelu, riccotu či špičkové uzeniny z divokých prasat, olivy a samozřejmě typické odrůdy vín, likéry (Limoncello), marmelády (třeba z červené cibule), medy (třeba eukalyptový), olivový olej (mimořádně chutný) anebo také ančovičky a mnoho dalšího… Prodej bude probíhat přímo ve stáncích farmářského tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 za české koruny. A že nemluvíte italsky? Žádný problém. Studenti česko-italského gymnázia, coby tlumočníci budou u každého stánku držet službu a pomohou zákazníkům s konverzací s Italy. Vychutnejte si mimořádný gastronomický zážitek srdce středomořské kuchyně a slavné středomořské diety! Jedinečnou atmosféru doplní živá hudba – originální hudební a taneční formace samozřejmě z Cilenta!

O teplou italskou kuchyni se postarají restaurace Aromi a Soave di Aureole, o pravou italskou kávu pak mistr kávy, barista – školitel, Roberto Trevisan ze Školy kávy.

La Bottega di Aromi Menu

Grilovaná salsiccia ala hamburger, rajčátkový salát
Grilovaná piadina plněná cukýnou, lilkem, rajčátkem a ricottou
Grilovaná piadina plněná prosciuttem, mozzarellou a rajčátkem
Grilované panini s mortadellou a na slunci sušeným rajčátkem
Grilované panini s prosciuttem a ricottou
Lasagne
Tagliolini + sugo Riviera

Cilento je hornatá oblast v italské Kampánii ve střední a jižní části provincie Salerno. V dávné minulosti Cilento tvořilo hranici mezi řeckými koloniemi a etruskými a lukánskými domorodými osadami. Od roku 1998 je zdejší národní park součástí světového dědictví Unesco.

Pozvánka

Všichni jste srdečně zváni!

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (12 hlasů, průměr: 4,83 z 5)
Loading ... Loading ...
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Informace, Jiřák se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Původní komentáře:

9 komentářů u GUSTO DEL CILENTO: 25. – 26. května 2012 na Jiřáku

  1. Veronika napsal:

    Já byla zcela nadšená! Měla jsem asi to štěstí, že jsem byla na trhu v pátek dopoledne. Ulovila jsem nejúžasnější mozzarelu di buffala od CASEIFICIO CHIRICO – nevíte, zdali se dá někde sehnat v obchodě? Lepší jsem opravdu nejedla. Klobásky z divokých prasátek, kozí sýr s vinnou marmeládou a báječné fíky plněné mandličkami!! Všechno tak výborný! A báječné kafíčko od pana Trevisana, který byl skvělý. Musím na něj prásknout, že mně a mým klientům s postižením dal kafíčko zdarma a byl hrozně milej. Také se nám velice líbil kulturní program. DĚKUJEME!!! Je pravda, že původně jsme se vypravili také za zeleninkou, ale třeba příště. Každopádně se moc těším a držím palce! Další trh bude až za rok? :-(

  2. Jitka napsal:

    Dobrý den,

    Rovněž jako výše jsem byla dost zkalmaná z toho co jsem 25.5. našla na Jiřáku. Nevím zda byla chyba v organizaci či konačný zájem Italů nebyl až tek veliký, ale byl to velice smutný pohled na takřka prázdné stánky se zlomkem toho nač bylo lákáno. Nápad to byl výrorný i by se našli další oblasti nejen z Itálie které by vzbudily zájem, ale nemělo by to končit takto jelikož to pak vzbuzuje zbytečnou nedůvěru a obavu z toho “Co to zase bude…”.
    Snad příště to vyjde k všestrané spokojenosti .

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      z festivalu Gusto del Cilento docházelo spousty opravdu spokojených návštěvníků. Odhadem jej navštívilo několik tisíc spotřebitelů. Problém byl především v tom, že čerstvé věci, jako sýry a uzeniny, se vyprodaly jako první a poměrně brzy. Takový trh, kdy přijedou opravdoví Italští výrobci, pokud vím, nemá u nás obdoby a proto jsme si vyzkoušeli, na tomto nultém ročníku, co české spotřebitele zajímá. Teď také lépe víme, jaké zboží bylo vyprodáno nejdříve, čeho se nedostávalo a lépe se na eventuální další ročník připravíme. Měla by také přijet pořádná zelenina a ovoce apod. Zůstaňte nám nakloněni! :-)

  3. Petra napsal:

    Dobry den,
    na trh jsme se moc tesili a meli jsme velke plany, jake ruzne dobroty si nakoupime, psali jste, ze budou k mani syry, salamy, cerstva zelenina. Nic z toho ale ve stancich nebylo, pouze vino, olivovy olej a zbozi z Aromi, ktere je dostupne po cely rok v jejich nedalekem obchudku. Kava od pana Trevisana byla vynikajici, jinak jsme ale cekali vic. Bylo videt, ze hodne lidi melo o trh zajem a bylo pripraveno utracet za kvalitni potraviny, skoda, ze nebylo za co.
    Mozna by bylo fajn trh zopakovat, tentokrat ale se vsim, co bylo zmineno na letaku. Napad to byl skvely.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      ano, jsme více poučeni, víme, co se brzy vyprodalo a čeho je třeba přivézt více. Víme také, co si Češi žádají a čeho naopak přivézt méně. Přesně, jak píšete, čerstvé věci “zahučely” jako první. Budeme-li dělat repete, pak skladba potravin bude k nárokům spotřebitele mnohem vlídnější. Těšíme se na Vás!

  4. Venda napsal:

    Konečně někdo s dobrým nápadem, ač žiji 100km od Prahy, tak se tam zítra určitě vydám abych prozkoumal, ochutnal a něco koupil z italského regionu. Doufám, že se tam zastaví i nepoctivý výrobci, aby věděli jak chutná správná uzenina či sýr :-)

  5. Zbyněk Vašíček napsal:

    Konečně představení důstojného italského regionu Kampánie (nejen Neapol, ale i Vesuv, Sorrento, Positano, Amalfi, ostrovy Capri (dosud se sochou Lenina kousek od přístavu!) a Ischia na dohled, fabrika na auta Alfasud ze 70.let) zde v Praze! Právě odsud pochází ta úplně původní pravá italská pizza, zde chutná nejlépe, i kvůli surovinám, vodě, oleji, mouce, zelenině, bylinkám, olivám, ančovičkám atd. a není náhoda, že sem často jezdí na zkušenou se přiučit něčemu novému i kuchaři ze severu, např. z Milána. Další místní tradiční specialitou je sýr mozarella ( její “derivát” se občas v 80. létech objevoval i u nás, nejen v “lepších” prodejnách Eso, asi díky JZD Slušovice), jenže ta pravá se musí dělat z mléka buvolích krav a jak je Neapol a okolí těsně vedle na sever znečištěno, začly se tam objevovat dioxiny a její výroba byla omezena a přísně hlídána. To u oblaasti Cilenta nehrozí. Navíc o kávu se zde má starat známá tvář propagátora kávové kultury Roberto Trevisana, který založil kdysi v hotelu Olympik i soutěž kávových barmistrů, dnes už slušně zavedenou (mj. sem začal vozit i značku Café Slavia), čili dokonalý servis zajištěn. Určitě se těším, udělám si čas a zajdu.Vašíček Zbyněk, Moravská periodika, Brno / Praha

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      a děkujeme za profesionální postřeh. Pokud Kampánii zopakujeme, jak jsem již psal výše, pak budeme ještě více akcentovat čerstvé potraviny z regionu, sýry, mozzarellu, ricottu, uzeniny, ale hlavně zeleninu a ovoce! Doufáme rovněž, že Vás Roberto Trevisan nezklamal.