Čeština English
obrázek

Dravec oceňovaný gurmány – v ceně 380,-Kč/kg vcelku nebo jen filety, přímo od pěstitele. Na Jiřáku v listopadu i prosinci každou středu a sobotu. A také štiky, kapři, pstruzi,…

Candát obecný – Stizostedion lucioperca
slovensky: Zubáč obyčajný, anglicky: Pike perch, německy: Zander

řád: Ostnoploutví
čeleď: Okounovití
potrava: dravec
délka života: 15 let
pohlavní dospělost: 3-5. rok
doba rozmnožování: duben-červen
běžná velikost: 40 až 70 cm, maximum:kolem 110 cm

Osidluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě (dále od břehu) a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb (nekonkuruje si se štikou). Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Chrání své jikry, na čelistech a patrových kostech má kromě malých i dlouhé zuby, tzv. psí. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5–2,5 kg.

CANDÁT NA KMÍNĚ

800 g candáta,
20 g másla,
50 g sádla,
hladká mouka, sůl, kmín

Porce candáta osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách do měkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.

CANDÁT PO ITALSKU

800 g candáta,
80 g oleje, 1 cibule,
6 rajčat,
60 g celeru,
20 g kaparů
2 hřebíčky, pepř, petrželka, sůl

Vykostěné a kůže zbavené porce candáta osolíme a urovnáme do ohnivzdorné misky. Na oleji krátce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata, koření a sůl a dusíme do měkka. Pak přidáme nastrouhaný celer a usekané kapary. Směs promícháme a dáme na rybu. Pokrm zapékáme ve vyhřáté troubě asi 20 minut a před podáváním posypeme sekanou petrželkou.

ZAPEČENÝ CANDÁT S HOUBAMI

800 g candáta,
100 g másla,
500 g vařených brambor,
150 g hub,
70 g tvrdého sýra,
2 vejce natvrdo
1 větší cibule, sůl
Zálivka: 50 g másla, 40 g hladké mouky, 200 ml smetany, sůl

Vykostěné porce candáta osolíme, opečeme na másle a vložíme do zapékací misky vymazané máslem. Přikryjeme je plátky vařených brambor, nadrobno nakrájenou cibulí a houbami podušenými na másle. Směs osolíme a přidáme plátky vařených vajec. Pokrm zalijeme připravenou smetanovou zálivkou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v dobře vyhřáté troubě.
Smetanová zálivka: z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, rozšleháme, osolíme a povaříme.

CANDÁT NA HŘIBKÁCH

800 g candáta,
150 g másla,
300 g čerstvých hříbků,
hladká mouka, pepř, rybí nebo hovězí vývar

Osolené porce candáta obalíme v mouce a prudce opečeme na části másla. Plátky hříbků osolíme, opepříme a dusíme na másle do měkka. Na podušené houby dáme opečeného candáta a zbytek másla. Mírně podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut.

CANDÁT PO SELSKU

800 g candáta,
100 g slaniny,
2 cibule,
2 paprikové lusky,
2 rajčata,
sůl, mletá paprika

Nadrobno nakrájenou slaninu vyškvaříme a na ní osmažíme nasekanou cibuli, obarvíme jí paprikou, zalijeme 300 ml vody, přidáme páteř z ryby a vaříme asi 25 minut. Osolené porce candáta zalijeme přecezeným vývarem, přidáme nakrájené papriky a rajčata a dusíme do měkka.

CANDÁT PO KYJEVSKU

800g candáta,
80g másla,
2 vejce, 160 g oleje,
strouhanka, hladká mouka, sůl

Candáta vykostíme a připravíme porce jako na španělské ptáčky. Na každý plátek dáme kousek másla, osolíme, zavineme a tvarujeme tak, aby plátek držel pohromadě a nerozevíral se. Pak jej obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji.

CANDÁT NA RÝŽI SE SMETANOU

800 g candáta,
100 g oleje,
250 g rýže,
200 ml kysané smetany
2 cibule,
hladká mouka, sůl,
paprika,

Půlku candáta několikrát napříč nařízneme, osolíme a poprášíme směsí mouky a papriky. Do pekáče nalijeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a vypranou rýži. Vše zamícháme a osmažíme. Jakmile se rýže začne zbarvovat, zalijeme ji asi 300 ml osolené vařící vody, vložíme candáta a pokapeme olejem. Vše přelijeme smetanou a pečeme asi 30 minut v mírně teplé troubě.

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (8 hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...
Příspěvek byl publikován v rubrice Informace, Jiřák se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Původní komentáře:

1 komentář u Candát na Jiřáku! Nejchutnější česká sladkovodní ryba.

  1. djw napsal:

    pevne doufam, ze se ryby nikde po novu nepestuji, ale staaale ponekud tradicne chovaji :) i ty candaati od “pestitele”…