Čeština English
obrázek

Husa a nebo kachna – to už je trochu vyšší dívčí, experimentovat můžete, ale až poté, co zvládnete základ. Pro inspiraci tady najdete jako bonus ověřené recepty na tradiční husí a kachní pečínky, které jsme nasbírali od kuchařů a hlavně na venkově od samotných farmářů. Ale vždy – nejlepší husa je taková, která se peče na málo a déle (moje poslední byla po 6 hodinách božská…).

Přejeme Vám šťastnou ruku v kuchyni,
za Farmářské tržiště Jiřák a Náplavka
Šárka Sedláčková

SVATOMARTINSKÁ HUSA – TRADIČNĚ

Příprava a pečení cca 4 ½ hodiny

1 husa, sůl, pepř, 3 oloupaná jablka (bez jádřince), 3 lžíce mandlových jader, majoránka, 4 šalotky nebo 3 načtvrcené cibule

U husy oddělíme křídla a krk. Do husy vetřeme sůl a pepř a naplníme ji jablky a mandlemi. Troubu předehřejeme na 200 °C. Husu napícháme v tučných místech vidličkou a položíme stehny dolů do pekáče. Přilijeme 200 ml vody. Přikrytou pečeme 90 min., poté husu obrátíme.
Šalotku nakrájíme na dílky, přidáme spolu s krkem a křídly k huse a zalijeme 250 ml vody. Pečeme dalších 90 min., nejprve přikrytou, poté husu odkryjeme. Během pečení ji často podléváme. Nakonec vyjmeme z pekáče a uchováváme v teple.
Vypečenou šťávu rozředíme 100 ml vody. Propasírujeme a necháme přejít varem. Podáváme s jablky a mandlemi, knedlíky a červeným zelím.

MARTINSKÁ HUSA – PLNĚNÁ JABLKY

Příprava a pečení cca 4 ½  hodiny

1 husa, sůl, kmín, 1 lžička drhnutého pelyňku, 2 lžičky drhnutého rozmarýnu, 2 lžičky drhnuté majoránky, 1 kg jablek, 100 g sultánek

Husu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Zevnitř i zvenčí vetřeme sůl, kmín, bylinky. Troubu předehřejeme na 175 °C.
Jablka oloupeme a rozčtvrtíme, odstraníme jádřince. Čtvrtky jablek nakrájíme na dílky a smícháme se sultánkami. Směsí naplníme husu a otvor zašijeme.
Husu vložíme na rošt v troubě, pod ni postavíme pekáč a asi 3 ½ až 4 hodiny pečeme. Během pečení často poléváme vypečenou šťávou.
Jablečnou nádivku opatrně vyjmeme a podáváme s husou. Pokrm ozdobíme bylinkami. Jako přílohu volíme bramborové knedlíky nebo bosáky.

HUSÍ PEČÍNKA S JABLKY A ČERVENÝM ZELÍM

Příprava a pečení cca 4 ½  hodiny

1 husa, sůl, pepř, 2 lžičky majoránky, 1-2 lžičky pelyňku, 1 svazek sekané petrželky, 1 l zeleninového vývaru (z kostky), 2 velká jablka, 1 kg červeného zelí, 1 lžíce cukru, 50 g vepřového sádla, 1 cibule, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 2 lžíce červeného vinného octa, 125 ml suchého červeného vína

Troubu předehřejeme na 180 °C. Husu osolíme a opepříme a dovnitř vložíme bylinky. Spolu s vývarem ji dáme do pekáče. Přikrytou pečeme v troubě při 220 °C 3 až 3 ½ hodiny. Vypečenou šťávu rozvaříme s trochou vody.
Jablka nakrájíme a s cukrem zkaramelizujeme na vepřovém sádle; vyjmeme. Na sádle osmahneme cibuli. Bobkový list a hřebíček dáme do zelí a osolíme. Přilijeme ocet, víno a 125 ml vody, dusíme asi 30 min.
Husu naporcujeme, dáme do talíře s jablky, zelím, popř. i s bylinkami. Podáváme s bosáky.

HUSA NADÍVANÁ JABLKY

Příprava a pečení cca 4 ½  hodiny

1 husa, sůl, 5-6 jablek, 20 g másla, 2 lžíce cukru, 3 šalotky nebo 1 cibule, 2 lžíce rozinek, 3 lžíce loupaných mandlí, mletý pepř

Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek. Husu na povrchu i zevnitř osolíme.
Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme oloupané, drobně posekané šalotky, jablka, rozinky, mandle, mletý pepř a zamícháme. Husu naplníme směsí a otvor uzavřeme.
Husu položíme na pekáč hřbetem nahoru a pečeme zhruba 20 min. v troubě předehřáté na 250 °C. Poté ji obrátíme prsíčky nahoru, teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších asi 180 min. do měkka. Občas husu na prsou a stehnech propichujeme vidličkou. V průběhu pečení podléváme horkou vodou. Husu vyjmeme, vypečenou šťávu vydusíme a podáváme v omáčníku.

HUSA PEČENÁ PO STAROČESKU

Příprava a pečení cca 3 ½  hodiny

1 husa, kmín, sůl, lžička hladké mouky

Dobře očištěnou husu opereme, osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenčí. Položíme ji na pekáč prsíčky dolů, podlijeme horkou vodou, přikryjeme a dusíme v troubě při teplotě cca 190 °C. Občas husu poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Pak vrchní pekáč odebereme, husu obrátíme a dopékáme do zlatova. Při opékání odebíráme část sádla, aby se nepřipálilo a nezhořklo. Po dopečení husu z pekáče vyjmeme a naporcujeme. Sádlo odebereme a v pekáči ho necháme jen tolik, kolik potřebujeme na přípravu šťávy. Sádlo pak zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou a rozmícháme. Do takto připravené šťávy vložíme zpět porce husy a v mírně vyhřáté troubě je prohřejeme. Husu podáváme tradičně s knedlíkem a zelím a poléváme šťávou.

A tady je jeden skvělý recept od Gurmánky Šárky Škachové /www.gurmanka.cz, www.dolcevita.blog.cz/:

PEČENÁ KACHNA S JABLKY A ČERVENÝM ZELÍM

potřebujeme: 1 kachna – nejlépe mladá, kmín, sůl, 4 sladká jablka

Připravíme DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ :

1 menší hlávka červeného zelí, sůl, kmín, 1 lžíce sádla, 2 cibule, 2 dl červeného vína, 2 lžičky cukru, 1 lžíce hladké mouky, na zahuštění 2 strouhaná jablka nebo syrová strouhaná brambora (možno použít i trochu hladké mouky)

Příprava a pečení kachny:
Před přípravou necháme čerstvou kachnu alespoň den v chladu odležet. Před přípravou kachnu opláchneme a velmi dobře ji vysušíme. Kachnu osolíme na povrchu i uvnitř a posypeme ji kmínem. Vložíme ji do pekáče prsy dolů a břišní dutinu naplníme čtvrtkami jablek bez jádřinců. Slupku můžeme ponechat.
Nyní kachnu podlijeme malým množstvím horké vody a pečeme za občasného podlévání a obracení v mírně předehřáté troubě cca 1 hodinu a 30 minut při teplotě 150 až 160 °C. Nejprve pečeme kachnu přiklopenou a když je měkká, dopečeme ji krátce odklopenou při vyšší teplotě dozlatova. U tučnější kachny maso před pečením vidličkou propícháme pod křídly a na prsou, aby sádlo mohlo zvolna vytékat do výpeku. Vypečené sádlo po celou dobu pečení sbíráme, aby se nepřepalovalo. Při obracení nařízneme ve slabinách stehýnka, aby pára vyšla ven a kůže byla křupavá a křehká. Když je kachna pečená, vyjmeme ji z pekáče, slijeme tuk a zbylou šťávu trochu odvaříme. Můžeme zahustit lžičkou hladké mouky a plátkem másla. Vypečená jablíčka z kachny též šťávu hezky zahustí. Ve výpeku je můžeme rozmačkat vidličkou.

Tip: Jablka se hodí i na dozdobení kachny na talíři. Půlky jablek můžeme kachnu v pekáči obložit kolem dokola. Jestli chceme pečená  jablíčka ještě pikantnější, rozpustíme kousek másla a orestujteme je, pak  zakápneme bílým vínem, dosladíme medem a společně chvilku podusíme. Pikantně dotažená příloha z jablek pokrmu na talíři rozhodně prospěje esteticky, ale nejvíc oceníme jejich skvělou chuť.

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (29 hlasů, průměr: 4,21 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Zajímavosti. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.