Čeština English

Rohlíčky

obrázek

Smysl celému vánočnímu hodování vždycky dávaly babiččiny drobounké vanilkové rohlíčky. Kolikrát jsme jich jako děti tajně ve spíži ochutnaly tolik, že na kapra s bramborovým salátem už pak nezbylo v bříšku místo. Jiné druhy cukroví často vydržely až do tří králů, ale rohlíčky se vždycky snědly už během Štědrého dne.

S přibývajícími babiččinými vráskami těch jejich pochoutek ubývalo, až zůstaly jen vanilkové rohlíčky. S čím dál větším předstihem oznamovala, že už na to nevidí a že se jí klepou ruce. Prostě že rohlíčky letos péct už nebude. Nakonec ale pokaždé na Štědrý večer přivezla společně s dárky malou krabičku, která po otevření voněla vanilkou a ořechy. Celá rodina se jako na povel seběhla a začala se skrze papírové hradby dobývat k tušenému pokladu. Babička stála pár kroků stranou a s kamennou tváří několikrát zopakovala, že tento rok se jí ty rohlíčky nějak nepovedly. Mimochodem nevzpomínám si, že by kdy prohlásila, že tento rok jsou opravdu vypečené a je na ně náležitě hrdá. Později jsme každý dostali pár kousků zabalených do vánočního ubrousku, jakoby raneček na cestu, z níž se navždy budeme moci ohlédnout po tomhle okamžiku společného rohlíčkového štěstí.

Letos se vestibuly hypermarketů začaly plnit vánočními motivy už na konci října. Babička je ovšem svým prohlášením o nepečení předstihla o pět týdnů, už v době, kdy letní slunce teprve pozvolna začínalo pajdat na jižní nohu.

Je vlastně už pár dnů před Vánoci. Čas, kdy babičky pečou cukroví, aby pak u vánoční tabule svému mistrovskému dílu zasadily zdrcující ránu zmínkou o tom, že letos jim to cukroví opravdu nějak nevyšlo.

Tak schválně, jestli vyjde vám, zkusit je můžete podle staročeského receptu, který zde najdete.

Jan Zbořil

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (2 hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.