Čeština English

Odkud jsou návštěvníci této stránky

Rohlíčky

obrázek

Smysl celému vánočnímu hodování vždycky dávaly babiččiny drobounké vanilkové rohlíčky. Kolikrát jsme jich jako děti tajně ve spíži ochutnaly tolik, že na kapra s bramborovým salátem už pak nezbylo v bříšku místo. Jiné druhy cukroví často vydržely až do tří králů, ale rohlíčky se vždycky snědly už během Štědrého dne.

S přibývajícími babiččinými vráskami těch jejich pochoutek ubývalo, až zůstaly jen vanilkové rohlíčky. S čím dál větším předstihem oznamovala, že už na to nevidí a že se jí klepou ruce. Prostě že rohlíčky letos péct už nebude. Nakonec ale pokaždé na Štědrý večer přivezla společně s dárky malou krabičku, která po otevření voněla vanilkou a ořechy. Celá rodina se jako na povel seběhla a začala se skrze papírové hradby dobývat k tušenému pokladu. Babička stála pár kroků stranou a s kamennou tváří několikrát zopakovala, že tento rok se jí ty rohlíčky nějak nepovedly. Mimochodem nevzpomínám si, že by kdy prohlásila, že tento rok jsou opravdu vypečené a je na ně náležitě hrdá. Později jsme každý dostali pár kousků zabalených do vánočního ubrousku, jakoby raneček na cestu, z níž se navždy budeme moci ohlédnout po tomhle okamžiku společného rohlíčkového štěstí.

Letos se vestibuly hypermarketů začaly plnit vánočními motivy už na konci října. Babička je ovšem svým prohlášením o nepečení předstihla o pět týdnů, už v době, kdy letní slunce teprve pozvolna začínalo pajdat na jižní nohu.

Je vlastně už pár dnů před Vánoci. Čas, kdy babičky pečou cukroví, aby pak u vánoční tabule svému mistrovskému dílu zasadily zdrcující ránu zmínkou o tom, že letos jim to cukroví opravdu nějak nevyšlo.

Tak schválně, jestli vyjde vám, zkusit je můžete podle staročeského receptu, který zde najdete.

Jan Zbořil

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (2 hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.