Čeština English
obrázek

V sobotu 21. 4. bude poslední sobota v dubnu, kdy bude na Heřmaňáku farmářský trh.  Další farmářský trh bude až za 14 dnů, tj. 5. 5.
Co bude zajímavého? No jednoduše: první český bílý chřest !

Čeština má pro tuhle rostlinu originální, nepřevzaté vlastní slovo, které nemá ekvivalent v žádném jiném evropském jazyce. Jinde mají variace na anglosaské spargel, nebo románský asparagus. Zvuková nuda. Jen ten náš CHŘEST chrastí už na poslech tisíci šťavnatými lodyhami. 

Rádi bychom vám řekli, že jde o absolutní vitamínovou a minerální bombu. Jeho vysoký obsah vitamínu C a E je účinná obrana proti volným radikálům, tedy rakovině. Chřest je považován za čistící koření: odvádí z těla toxiny, vyhání parazity a má projímavý účinek. Používá se jako lék při potížích s močovým měchýřem a ledvinami, při revmatizmu, artritidě a dně. Je mimo jiné velmi doporučován diabetikům, jelikož nastavuje správnou hladinu krevního cukru a startuje účinnou látkovou výměnu. Celkově je vhodný pro jarní detoxikaci organismu a pro redukci váhy.
Recept na chřestovou polévku:
špetka kurkumy
1/2 kg bílého chřestu
1 lžíce řepkového oleje lis. za studena
2 cibule
2 dcl kokosového mléka
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička muškátového oříšku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
2 kostky BIO bujonu
nerafinovaná mořská sůl
pár kapek z citronu
půl bílé housky
2 lžíce petržele
Chřest oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Svázaný svazek dáme do osolené vody s cukrem a bílou houskou a vaříme cca 15 – 25 min. Do zahřátého hrnce nalijeme řepkový olej lisovaný za studena. Přidáme na jemno nakrájenou cibulku a chvíli restujeme, až cibulka pustí šťávu. Potom přidáme na kousky nakrájený uvařený chřest. Nastrouháme zázvor a nadrobíme BIO bujon a přelijeme vodou. Krátce povaříme cca 5 – 10 min. Přikápneme citronovou šťávu a přisypeme kurkumu. Zalijeme kokosovým mlékem a jemně přisladíme třtinovým cukrem a ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Ochutíme muškátovým oříškem a podle chuti dosolíme mořskou nerafinovanou solí. Servírujeme se zelenou petrželkou.

Seznam účastníků v sobotu 21.4.: 
ZELENINA, OVOCE, HOUBY
Zelenina a byliny Šťastných / sezónní zelenina, byliny, saláty, chřest, houby
DRYKK / česká jablka a čerstvý jablečný mošt lisovaný přímo na místě
Hrejkovické kysané zelí / čistě tradiční kysané zelí bez chemie
Moštárna Louny – jablečné mošty v lahvích i bag-in-boxech – vratné lahve

KVĚTINY
Květinářství z Dřís / české tulipány, narcisky a později i luční květy

MLÉKO, VEJCE
Mlékárna Babina / mléko, jogurty, tvaroh, sýry, syrovátky, zákysy
Vajíčka farma Vesecký / vajíčka od slepic s výběhem

KAVÁRNA, CUKRÁRNA
Cukrárna Alchymista / káva, zákusky, cheescakes, nápoje
Cukrárna Koláčové království / lité koláče podle rodinných receptů

PEKAŘSTVÍ
Pekařství Kejval / kváskový a žitný chléb, rohlíky, ručně pletené housky, knedlíky mnoha druhů
Petite France / francouzské bagety, kváskové chleby
Štrúdly a vdolky / tradiční česká kuchyně
Tradiční slovenské pagáčky / slané a sladké tradiční recepty
České buchty / kremrole, buchty klasické i originální varianty

MASO
Ekofarma Babiny / vyzrálé biohovězí, domácí klobásky z biomasa, hovězí vývar
Uzenářství Loužecká / tradiční uzeniny: párky, šunky, klobásky, tlačenka, škvarky…
Farma Zelenka / krůtí maso, mleté a uzeniny z krůtího masa, možnost objednávek na celé krůty
Kachnička na růžovo – lahůdkové kachní paštiky a uzená kachní prsíčka s bylinkami, brusinkami či česnekem
Salámy z Vysočiny / Lovecké a suché salámy, klobásky vyráběné tradičními postupy a uzené na bukovém dřevu
Králičí farma Pitner / Králičí maso, uzeniny a delikatesy

DELIKATESY
Cejlonské koření / čerstvě mleté koření nejvyšší kvality, vanilka, curry, skořice a směsi bez soli, horký masala čaj do hrnku
Mama´s / česko-makedonský projekt, ajvary a další nakládané domácí speciality
Lozano Červenka / olivový olej, mandle, sušené mango a fíky ze španělsko-české rodinné farmy
Včelařství / med lesní a květový  ve stánku Vinařství Vít Sedláček  
Chillipikanterie / čatní a omáčky z chilli, nakládané papričky
Rakytník / čerstvé bio šťávy a výrobky, český pěstitel Sevak Star
Marmeládový mlýn / sirupy a marmelády plné ovoce

OBČERSTVENÍ
Gustus/ panini a plněné bagety
Prague Jerk Station / Pikantní jamajský bůček z grilu (Jamaican Jerk Pork), Smažené kuře s domácíma nakládanýma papričkama (Buttermilk Fried Chicken with pickled peppers), Karibske Kari s batáty a cizrnou (Caribbean sweet potato curry)
Vinařství / lahvová archivní vína, horký svařák do porcelánu, rozlévané víno do sklenic a také s sebou domů
Točené pivo / Minipivovar Isao

VÝTVARNÁ DÍLNA PRO DĚTI I RODIČE
Namaluj si svůj smaltovaný hrnek nebo talířek!

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (zatím nehodnoceno)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Heřmaňák, Informace. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.