Čeština English

Odkud jsou návštěvníci této stránky

obrázek

Přátelé, uvidíme se v sobotu 7. 4., od 9 – 15 hodin. 
A co 7. 4. ? Pokročí jaro, dočkáme se dalších květin, různých druhů tulipánů včetně papouščích, a také prvních hrnkových bylinek na domácí pěstování nebo na balkon: pažitky, máty, meduňky, tymiánu,… 
Včelař, pan Rosický, přiveze kromě medu, medoviny a propolisu taky mák a kmín, který pěstuje. Už jste si udělali svoje makové mléko ? :) 
Vajíčka od slepic s volným výběhem,  (rodiny Veseckých) na velikonoční barvení. 
Po mrazících opět zelenina, houby, jablka, čerstvě lisovaný jablečný mošt,  který vám Drykk stočí do skleněných vratných lahví.
Mléko, sýry a maso hovězí, králičí, krůtí.
Marmelády
(Marmeládový mlýn), sirupy (Bylinky od Světa) Lady Čuříkové, ručně připravovaná čokoláda.   
Skvělé ajvary, olivový olej, buchty, štrůdly…. 
A malovaná keramika od Hanky Potštýnské. 

Závěrečným hitem (tzv. „borec na konec“) bude čerstvý Medvědí česnek a jak jsme vám slíbili na Facebooku, zde je pár receptů co s ním: 

Pesto z medvědího česneku a parmazánu

200 g medvědího česneku
20 ml lněného oleje
50 g parmazánu
10 g sezamového semínka
2 g soli

Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístíme do skleničky, směs zalijeme ještě troškou dobrého oleje, pečlivě uzavřeme a necháme odpočívat v lednici. Vydrží několik měsíců.

Banánové smoothie s medvědím česnekem
2 zralé banány
100 g medvědího česneku
10 g melasy

Banány, medvědí česnek i melasu vložíme do mixéru. Mixujeme do doby, než všechny zmíněné ingredience nabydou konzistence jemného nápoje.

Špenát z medvědího česneku
500 g medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
1 PL lněného oleje
20 g slunečnicového semínka
himalájská sůl
voda

Medvědí česnek umyjeme, nakrájíme nadrobno, stejně tak cibulku, vše dáme do pánve, společně se semínkem, solí zalijeme vodou a dusíme 20 minut, ke konci do směsi přidáme vajíčko a ještě chvíli prohřejeme. Pro lepší stravitelnost a využitelnost živin přidáváme olej až na úplný závěr. Již nevaříme, servírujeme k pečeným bramborům či jakékoli jiné zdravé příloze.

Dobrou chuť!

Seznam účastníků 7. 4.:
ZELENINA, OVOCE, HOUBY
Zelenina a byliny Šťastných / sezónní zelenina, byliny, saláty, ovoce, houby
Ovocnářství Ploskovice /jablka, mošty
Hrejkovické kysané zelí / čistě tradiční kysané zelí bez chemie
Moštárna Louny – jablečné mošty v lahvích i bag-in-boxech – vratné lahve
Jablka a čerstvě lisovaný mošt Drykk / prodej a moštování jablek přímo na místě 

KVĚTINY
Květinářství z Dřís / české tulipány, narcisky, hrnkové bylinky, sazeničky květin, zeleniny a rajčat, a jarní květiny 

MLÉKO, VEJCE
Mlékárna Babina / mléko, jogurty, tvaroh, sýry, syrovátky, zákysy
Vajíčka farma Vesecký / vajíčka od slepic s výběhem

KAVÁRNA, CUKRÁRNA
Cukrárna Alchymista / káva, zákusky, cheescakes, nápoje
Cukrárna Koláčové království / lité koláče podle rodinných receptů

PEKAŘSTVÍ
Pekařství Kejval / kváskový a žitný chléb, rohlíky, ručně pletené housky, knedlíky mnoha druhů
Petite France / francouzské bagety, kváskové chleby
Štrúdly a vdolky / tradiční česká kuchyně
Tradiční slovenské pagáčky / slané a sladké tradiční recepty
České buchty / kremrole, buchty klasické i originální varianty

MASO
Ekofarma Babiny / vyzrálé biohovězí, domácí klobásky z biomasa, hovězí vývar
Uzenářství Loužecká / tradiční uzeniny: párky, šunky, klobásky, tlačenka, škvarky…
Farma Zelenka / krůtí maso, mleté a uzeniny z krůtího masa, možnost objednávek na celé krůty
Kachnička na růžovo – lahůdkové kachní paštiky a uzená kachní prsíčka s bylinkami, brusinkami či česnekem
Salámy z Vysočiny / Lovecké a suché salámy, klobásky vyráběné tradičními postupy a uzené na bukovém dřevu
Králičí farma Pitner / Králičí maso, uzeniny a delikatesy

DELIKATESY
Marmeládový mlýn /džemy, marmelády, povidla 
Bylinky od Světa / léčivé sirupy z byliny a ovoce z ekoozahrady od Lady Čuříkové  
Cejlonské koření / čerstvě mleté koření nejvyšší kvality, vanilka, curry, skořice a směsi bez soli, horký masala čaj do hrnku
Mama´s / česko-makedonský projekt, ajvary a další nakládané domácí speciality
Olivový olej Lozano Červenka / olivový olej, olivy, mandle, sušené ovoce ze španělsko-české rodinné farmy
Včelařství Rosický / med lesní a květový, medovina, propolis, mák a kmín
Chillipikanterie / pasty, čatní a delikatesy z různých druhů chilli
Čokoláda Žiži /pralinka a čokoláda ruční výroby

OBČERSTVENÍ
Gustus/ panini a plněné bagety
Prague Jerk Station / Pikantní jamajský bůček z grilu (Jamaican Jerk Pork), Smažené kuře s domácíma nakládanýma papričkama (Buttermilk Fried Chicken with pickled peppers), Karibske Kari s batáty a cizrnou (Caribbean sweet potato curry)
Vinařství / lahvová archivní vína, horký svařák do porcelánu, rozlévané víno do sklenic a také s sebou domů
Točené pivo / Minipivovar Isao

DESIGN – ŘEMESLO
Hana Potštýnská / malovaná majolika – hrnky, misky, konvice,… 
Kozí pelíšek / tradiční mýdla a kosmetika s kozím mlékem, kozí útulek

VÝTVARNÁ DÍLNA PRO DĚTI I RODIČE
Namaluj si jarní kuřátka a zajíčky na hrnek nebo talířek!

 

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (zatím nehodnoceno)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Heřmaňák, Informace, Přehled. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.