Čeština English

Farmáři – kdo a kde

obrázek

Seznamy farmářů – kdo a kde (aktualizované průběžně)

Farmáři Jiřák
Farmáři Náplavka

Co můžete koupit?

Čerstvou zeleninu podle sezóny: brambory, cibuli jak žlutou, tak bílou a občas i červenou, anebo řeckou, také šalotku, cibulku s natí, petrželku, kudrnku, zelí bílé i červené, kapustu, saláty ledový, hlávkový, lollo biondo i lollo rosso, čekanku, rukolu, čerstvé bylinky, ředkvičky, brokolici, patizon, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, dýni špagetovou i Hokkaido, okurky, papriky, rajčata i cherry rajčátka, česnek, čerstvé sezónní ovoce, momentálně poslední višně, maliny, borůvky, ostružiny, jahody, jablka, květiny, jako gladioly, hvozdíky apod., mléčné výrobky kraví, kozí i ovčí, především sýry, sladkovodní ryby – candát, kapr, úhoř na grilu, také mořské ryby v široké nabídce, masíčko a uzeniny, vajíčka z alternativních i domácích chovů, tuzemské houby, med a medovinu, skvělé pečivo sladké i slané, koření, a občas ručně vyráběné cokoliv.

Deset dobrých důvodů, proč jíst místní produkty

1. Místní produkty chutnají a vypadají lépe.
Plodiny pocházející z vašeho regionu jsou sklízeny v nejlepší zralosti a obvykle se prodají do 24 hodin od sklizně. Dovozové potraviny naopak musejí být přepravovány v kamionech či letadlech a později uskladňovány ve velkoskladech

2. Místní produkty jsou pro vás lepší.
Čím kratší je doba, během níž se potraviny dostanou z farmy na váš stůl, tím menší je pravděpodobnost, že ztratí na čerstvosti. Čerstvé potraviny ztrácí nejvíce ze svých nutričních hodnot během 48 hodin po sklizni. V každém klimatu rostě přirozeně taková strava (ovoce, zelenina), která je tam žijícím druhům (tedy i člověku) přirozená.

3. Místní produkty jsou bezpečnější.
I přes veškeré problémy, které jsou spojované s bezpečností potravin, vždycky pocítíme jistotu, můžeme-li se na trhu podívat farmářovi do očí nebo se projít kolem polí, kde byly potraviny vypěstovány. Rodinné farmy a zemědělci z vašeho regionu nezůstávají v anonymitě a berou odpovědnost k zákazníkovi vážně.

4. Místní produkty podporují místní rodiny.
Výkupní ceny, které zemědělec za své produkty dostává ve velkoobchodě, jsou obvykle velmi nízké – někdy dokonce pouze pokrývají náklady. Místní zemědělci, kteří prodávají své zboží přímo spotřebitelům, nemusejí využívat prostředníků a mohou tak za své výrobky dostat vyšší cenu. To pomáhá zemědělským rodinám, aby byly schopny pokračovat v obdělávání své půdy.

5. Místní produkty pomáhají vytvářet společenství.
Nakupujete-li přímo od zemědělce, podílíte se na tradičním propojení mezi strávníkem a pěstitelem a podporujete tak místní obchod. Seznámení s lidmi, kteří pro vás potraviny pěstují, vám pomáhá lépe poznat místo, kde žijete. Místní farmy nabízejí místo, kde si můžete užívat přírody ve všech ročních obdobích a kde se můžete naučit něco o pěstování potravin.

6. Místní produkty chrání krajinu.
Jestliže zemědělci dostanou za své produkty zaplaceno od místních lidí, nebudou mít potřebu prodávat svou zemědělskou půdu pro zástavbu.

7. Místní produkty drží daně při zemi.
Jak bylo prokázáno v několika studiích, farmy přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách. U obytné zástavby je tomu naopak.

8. Místní produkty prospívají životnímu prostředí a divoké zvěři.
Zemědělci jsou mistry ve využívání pěstitelských metod šetrných k životnímu prostředí. Farmy obklopují pole, louky, lesy, potoky a rybníky, to vše poskytuje dobré životní podmínky pro divoká zvířata. Dopravování potravin na dlouhé vzdálenosti naopak zvyšuje znečištění vzduchu.

9. Místní produkty jsou investicí do budoucnosti.
Zakoupením produktů od místních zemědělců pomáháte udržovat sílu a charakter vašeho regionu a místa pro vaše děti a vnoučata.

10. Místní produkty podporují biologickou rozmanitost.
Pro průmyslové zemědělství jsou důležité vlastnosti plodin jako: schopnost dozrát najednou, odolnost vůči sklízecím a balícím metodám a dlouhodobému skladování v regálech. To je důvod, proč se ve velkovýrobě používá pouze omezený počet druhů plodin. Je to také důvod, proč se naše plodiny stávají náchylnější k nemocem a nepřízni počasí. Naproti tomu farmy často pěstují různé druhy
a odrůdy plodin, aby zajistily delší sezonu, lepší ochranu proti nepřízni počasí a tu nejlepší chuť.

Pro bližší informace se podívejte na konkrétní nabídku jednotlivých tržišť:
Jiřák
Náplavka


Původní komentáře:

34 komentářů u Farmáři – kdo a kde

  1. Eva napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda v pátek 29.3. nebo v sobotu 30.3. budou na nějakém vašem trhu k dostání živí kapři nebo pstruzi nebo čerstvé kachní, skopové, jehnění nebo kůzlečí maso?

    • Šárka Sedláčková napsal:

      Dobrý den, v pátek 29.3. u prodejního auta farmy Rudolec můžete v pátek 29. 3. nakoupit jehněčí maso (všechny možné řezy) včetně mletého masa (případné objednávky i kůzlečího masa nebo celých jehňat a kůzlat z farmy Rudolec na mailu: czechfoodaliance@seznam.cz). V pátek na Jiřáku také farma Zephyr s kuřaty, Bojmany s kachním masem a křepelkami. V sobotu na Jiřáku farma Štěpánovsko s brojlery a drůbeží. Na Náplavce mladé kachny z Vysočiny z farmy Holýšov. Co se týče ryb, jsou k dostání již kuchaní pstruzi ze Šumavy, a to jak v pátek a v sobotu na Jiřáku, tak také v sobotu na Náplavce. Hezké velikonoce!

  2. Monika napsal:

    Dobrý den,
    v seznamu farmářů vidím pouze prodejce z Náplavky a Jiřáku. Poradíte někdo kde najít seznam pro Kubáň? Konkrétně hledám prodejce kváskového chleba, který jsem kupovala celé léto a podzim. Bohužel jsem si nezamatovala adresu kamenného obchodu tohoto prodejce a na webu jsem taky nenašla. Měl by být někde kolem Karlova náměstí, zřejmě nějaký bio krámek. Na trzích měl stánek vždy pravém dolním rohu náměstíčka.
    Děkuji

    • Šárka Sedláčková napsal:

      Dobrý den Moniko, Kubáň je po dvou letech naší práce pod organizací „hochů z Prahy 10“ a městský úřad to dělá jinak než my, nadšenci, například nepatlají se se seznamy farmářů, nemají trhovský web pro návštěvníky, a podobně… zde opravdu nevím. Anebo přece jenom poradím – skvělý kváskový chléb včetně kvásku samotného lze zakoupit od 2.3. v sobotu na Náplavce (Opatovský chléb), a ve středu celozrnný žitno – pšeničný kváskový na Jiřáku u pana Růžičky a v pátek doporučuji na Jiřáku pekárnu MPM s pro mě asi nejlepším a voňavým pecnem s podmáslím (jejich tajný recept)…

  3. Josef Bocky napsal:

    Jsem trvalým zákazníken statku Bio Vařinec z Okrouhlice u Benešova, který prodává své výrobky na Náplavce. Široký sortiment mléčných výrobků skvělé chuti,jejichž kvality zboží supermarketů nadosahuje ani z dálky, jasně naznačuje, že cesta k zdravé a chutné výživě vede jen tudy.Jejich stánek byť skromný ,je hojně navštěvován trvalými i náhodnými zákazníky a má již svůj věhlas nejen na Náplavce ale také na tržištích u Anděla, Tylově n.,Kulatém nám.a Jiřáku.Jen tak dál sedláci ,držím palce a děkuji. Pražáci přijdˇte a ochutnejte. Ing. Karel Lekeš Praha 4.

    • Šárka Sedláčková napsal:

      Díky, já taky kupuji jejich mouky a mléko. Už si bez nich nedovedeme představit pečení doma!

  4. Radka napsal:

    Dobrý den, prosila bych o radu, potřeboval bych výrobce vanylkových rohlíčků a Vánočního punče, bohužel dodavatele nemůžu najít. Děkuji za pomoc

    • Šárka Sedláčková napsal:

      Radko, s vánočním punčem nepomůžeme, to je spíš na likérku a do toho my nepůjdeme :), ale s vanilkovými rohlíčky možná ano, záleží ale na tom, v jakém množství je sháníte.

  5. Irena Muzikářová napsal:

    Dobrý den, prosím o informaci, jaká potřebuji povolení k prodeji domácích přírodních džusů na farmářských trzích. Děkuji.
    Irena

    • Šárka Sedláčková napsal:

      Ireno, už jsem vám odpověděla na mail doufám, že vám to vyjde !

      • Marie Horychová napsal:

        Šárko prosím Vás o radu.Co je potřeba ke zřízení farmářských trhú.Rádi bychom to u nás rozjeli,ale zatím netušíme jak.Děkuji Marie.H.

        • Šárka Sedláčková napsal:

          Dobrý den Marie, jak časté trhy a jak velké? Je těžké radit úplně obecně, ale v zásadě platí, že obvoláte nebo objedete farmáře ve vašem regionu a vytvoříte jim dobré podmínky na dobrém místě, které si pro ten účel pronajmete – nejlépe veřejný prostor, ale lze samozřejmě i soukromý. Do detailů nemá smysl se pouštět na tomto fóru. Hodně záleží na vašich manažerských schopnostech, na vašem prostředí a možnostech, sama musíte rozvážit, jestli vás trh jako manažerku uživí, a jestli to budete dělat dobrovolnicky anebo profesionálně.

  6. Marie napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se na trzích dají sehnat živé kachničky, nebo kachny. Děkuji

    • Farma Štěpánovsko napsal:

      U nás máme živé kachničky k prodeji.
      Farma Štěpánovsko.

      Jezdíme na trhy středa a sobota na Jiřího z Poděbrad i na Náplavku.

  7. Gabi napsal:

    Mohu se dozvědět, jak se jmenuje hudební skupina, která hrála v sobotu 22.9.2012 na Náplavce v době konání farmářských trhů u občerstvení ? Nebo alespoň kontakt na hudebníky… Byli prostě skvělí :-) Díky :-)

    • Šárka napsal:

      Dobrý den, to je složité :) jméno nemají, skupina to není, jsou to naši kamarádi muzikanti, kteří se vždy v různé sestavě dávají dohromady. Složení se stále mění, jak se to sejde :) ale zatím vždy úžasní… Šárka

  8. Jakub V. napsal:

    Dobrý den, chtěl jsem se optat jesti se tu dá i zajistit nějak lépe nabídka od farmářů na práci ve stánku jako prodavač,kdyby měl někdo nabídku budu jen rád.Už jsem na stánku a jedné osoby pracoval a bavilo mě to až na to honění od rána do večera od majitelky farmářky….to bylo asi nejhorší….a od té doby nemužu nějak podobnou práci sehnat.pokud by někdo hledal prodejce tak at se mi ozve.Děkuju předem

    • Šárka napsal:

      Jakube, v tomhle vám asi nepomůžeme, měl byste oslovit farmáře vy sám přímo na trhu, to by bylo nejrychlejší. Šárka

  9. Jitka Kozáková napsal:

    Dobrý den,před nedávnem jsem na Vás měla dotaz který se týkal pečiva ,na Jiřáku.Někdy na jaře jsem si kupovala na trhu valašské frgály od paní z Bystřice pod Hostýnem:Byla tam několikrát a pečivo měla chuťově velice dobré.Na můj dotaz jestli přijede další sobotu mě bylo řečeno,že jezdit již nebude jelikož Jiřák má pečiva dost.Není to škoda?Tak marně chodíme a paní s frgály a moravskými koláčky hledáme.S přánim hezkého dne.a na odpověď se těší Jitka Kozáková

    • Šárka napsal:

      Jitko, nevím, na Jiřák se bohužel všichni nevejdou, více stánků už tam opravdu nemůže být, vždyť byste se tam vy návštěvníci už skoro nehnuli. Volba je těžká, je to vždy buď…. anebo…. Přepošlu dotaz na manažerku, zda-li se nechystá alespoň podzimní, adventní nebo vánoční mise frgálů z Bystřice pod Hostýnem. Šárka

    • Farma Štěpánovsko napsal:

      Paní s frgály je v pátek na farmářských trzích na Andělu.

  10. Petr Holeček napsal:

    Dobrý den,

    mohl bych dostat kontakt na výrobce rybízového vína (farmář z trhu na Jiřáku), příp. odkaz na jeho webové stránky?

    Děkuji

    Petr Holeček

    • Šárka napsal:

      Dobrý den, moc se omlouvám, ale po mailu telefony neposkytujeme. Webové stránky, pokud vím, výrobce nemá! Šárka

  11. Tomáš Zelený napsal:

    Dobrý den,
    mohu požádat o kontakt na uzenářství z Plzně? Vlastní kontakt jsem ztratil nemohu jej dohledat. Myslím, že byli z Dřevěné ulice v Plzni, ale nevím? Dělali fantastické klobásy a další produkty. Děkuji TZ

    • Šárka napsal:

      Tomáši, na kterém trhu jste je potkával? Neměli ještě nějaký jiný název? Uzenářství z Plzně – to mi nějak nechce naskočit…

  12. Dancakova napsal:

    Prosím o zprávu, z jakého důvodu byly zrušeny FT na Kubáni.

    Děkuji

    • Šárka napsal:

      Podle našich informací nebyly zrušeny, ale provozuje je nějaká akciová společnost, kterou založilo vedení radnice Prahy 10. Přejeme hodně úspěchů!

  13. Anička Zapletalova napsal:

    Moc děkuji firmě Damodara za účast na farmářském trhu na Andělu. Paní Šimková byla skvělá. Výrobky Damodary jsou výborné. Kupujeme je celá rodina a doufám, že je najdem i na Náplavce nebo Kubáni. Damodara si fakt umí vybrat zástupce. Skvělé vystupování, perfektní nenásilné jednání a naprostá ochota. Moooc díky a zdravím tím paní Šimkovou z Vyškova. Díky

  14. Marcela Müllerová napsal:

    Dobrý den,
    mohla bych dostat kontakt na rodinné uzenářství Jitrnice jaké svět neviděl?

    Děkuji
    Müllerová

  15. Lenka Zavřelová napsal:

    Chtěla jsem se zeptat jestli farmářské trhy v Praze – Kubáň, Jiřák, Náplavka fungují i v listopadu. Farmářské trhy u Arkád už minulou středu 2. 11. nefungovala.

    Děkuji za odpověď

    • Jiří Sedláček napsal:

      Farmářská tržiště Kubáň, Jiřák i Náplavka budou fungovat do 22. prosince. Sledujte prosím web, brzy tam budou údaje uvedeny. Děkuji.