Čeština English

ŽIŽKOVSKÉ PIVOBRANÍ 2012 (Festival malých a mini českých pivovarů)

obrázek

Prezentace minipivovarů a malých pivovarů
V České republice se každoročně koná množství přehlídek, festivalů, slavností a soutěží všeho druhu, které prezentují tradiční a bohatou českou produkci piva. Pivní fandové o nich vědí a také je hojně navštěvují. Podobnou příležitost, s výjimkou akcí pořádaných továrními pivovary, zatím Pražané neměli. Žižkovské pivobraní je akcí, která by ráda představila Pražanům současnou produkci minipivovarů a malých českých pivovarů, které t.č. v České republice prožívají období rozkvětu. V případě minipivovarů se jedná v převážné většině o pivovary restaurační. Jejich počet již dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Již si založily i vlastní Českomoravský svaz minipivovarů a také mají svého prezidenta. Jím je vyhlášený pivovarský odborník Ing. Jan Šuráň, který odhaduje, že během příštích dvou let dosáhne počet minipivovarů v ČR čísla 200–250. Je třeba připomenout, že v roce 1989 byl jejich jediným zástupcem pivovar U Fleků. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za jednu z hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině.

Odlišné pojetí prezentace piv – program pro celou rodinu
Žižkovské pivobraní nechce být zaměřeno jenom na prostou konzumaci piva, ale chce se výrazně odlišit od jiných podobných akcí. Kultura pití piva, jídlo a zábava pro celou rodinu jsou klíčovými výrazy Žižkovského pivobraní. Návštěvník bude svědkem spíše intelektuálně zaměřeného pivního (degustačního) festivalu, než festivalů, na které byl až dosud možná zvyklý, nebo takový očekával. Nejde o to se jenom opít, ale dostat do piva jako tradičního a prastarého nápoje vyšší kulturu konzumace.

Žižkovská Parukářka
Velká travnatá plocha a v jejím sousedství nově vybudované dětské hřiště s bohatým vybavením pro hry dětí zve k účasti kompletní rodiny s dětmi. Tatínkové se mohou oddávat degustacím piva a poslechu rockové hudby, maminky mohou trávit čas s dětmi na dětském hřišti. Tím není řečeno, že si úlohy nemohou vyměnit. K zajímavému pokoukání bude také přítomnost několika autoveteránů, stejně jako hasičské auto s hasiči.

Termín a čas konání
8. a 9. června 2012 Park Parukářka (Vrch svatého Kříže) Praha 3
10. června – Pivní bleší trh – náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 (Jiřák) – příležitost pro pivotéky, domácí vařiče piva (homebrewering) a především sběratelé pivních suvenýrů

Místo konání
Park Parukářka, resp. „Vrch svatého Kříže“ je zeleným srdcem Žižkova. Každoročně se zde koná řada festivalů a větších akcí. Je zde dostatečný prostor pro pohyb návštěvníků i pro stavbu velkokapacitních stanů pro konzumaci piva a doprovodné gastronomie.

Gastronomie
Kvalitní a čerstvé pochutiny k pivu od českých farmářů, nakládané delikatesy, kvalitní uzeniny, čerstvé grilované ryby (kapr, pstruh a candát), domácí hamburgery a tortilly, smažené brambůrky a bramboráčky, vepřové a kuřecí steaky na grilu, vepřové zauzená kýta – šunka od kosti odkrajovaná, francouzské pečivo a chleby, pivní pečivo, topinky s pivním sýrem, párečky z udírny, hovězí gulášek, kuřecí steak na rozmarýnu, grilované klobásy s nakládanou zeleninou.a další dobroty vhodné k pivu.

Stánky u dětského hřiště – Balkan Grill – pljeskavica a všechny jejich obvyklé superdobroty, domácí limošky, jahodová polévka, slané a sladké koláče a také vinný střik pro „holky“, které nebudou chtít pít pivo.

Vystavovatelé a sortiment
Budou představeny malé české pivovary a minipivovary s ročním výstavem do 200.000 respektive 20.000 hektolitrů z České republiky se sortimentem v kategoriích:
a) výčepní, ležáky, speciální, portery, speciální se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukru, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, bylinná, lehká netradiční
b) vlastní limonády nebo minerálky
c) pivní suvenýry a prospekty (pivní tácky, etikety, speciální sklenice apod.)

Přihlášené pivovary
K datu 31. 5. 2012 jsou přihlášeny tyto pivovary:
1) Rodinný minipivovar Pacov
2) Minipivovar U Stočesů Rokycany
3) Novoměstský pivovar s.r.o.
4) Jihlavský radniční pivovar
5) Slepý krtek Ujkovice
6) Klášterní pivovar Strahov
7) Pivovar Chotěboř s.r.o.
8) Plzeňský pašák
9) Pivovarský dvůr Chýně
10) Pivovar Herold Březnice a.s.
11) Únětický pivovar
12) Pivovar Dalešice
13) Klášterní pivovar Želiv
14) Tradiční pivovar v Rakovníku a.s.
15) Pivovarský dvůr Zvíkov s.r.o.
16) Pivovar Ferdinand a.s. Benešov
17) První soukromý pivovar společenský s.r.o. Lipník nad Bečvou
18) Pivovar Černá Hora
19) Pivovar Klášter
20) Pivovar Jihlava
21) Pivovar Protivín
22) Pivovar Rychtář
23) Pivovar Uherský Brod
24) Pivovar Vysoký Chlumec
25) Pivovar Liberec Vratislavice – Konrad
26) Pivovar Nymburk s.r.o.
27) Pivovar Primátor
28) Pivovar Rohozec
29) Pivovar Nomád
30) Žatecký pivovar
31) Pivotel MMX
32) Pivovar Lukrécius

Pivo bude k dispozici také ve stánku Střední průmyslové školy potravinářských technologií Praha a ve stánku Sdružení přátel piva – na čepu budou piva z pivovarů MMX Lety a z Purkmistra, pivovarského domu Plzeň (oba v kategorii minipivovarů).

Katalog
bude ojedinělou informační pomůckou prezentující nejen zúčastněné pivovary, ale také jejich sortiment. Dále pak přítomnou gastronomii, kulturní program a doprovodné programy pivní zábavy a vzdělanosti.

Živá hudba
Pátek 8. 6. 2012
14:00 – 15:00 Beatles Revival
16:00 – 17:00 Jana Lota
18:00 – 19:00 Vltava
20:00 – 21:00 Blue Effect

Sobota 9. 6. 2012
11:00 – 11:45 Beňa & Radványi
12:15 – 13:00 Abba World Revival
14:00 – 15:00 Charlie Straight
16:00 – 17:00 Folkteam
18:00 – 19:00 Xindl X
20:00 – 21:00 Hudba Praha

Průvodce návštěvníka pivního festivalu
Uvařit dobré pivo vyžaduje mnoho umu a znalostí. Od pěstitelů chmele a sladovnického ječmene, přes sladovníky, sládky a všechny pracovníky v pivovaru. Přistupujte proto k pivu s úctou, vychutnejte si každý doušek dobře uvařeného, ošetřeného a načepovaného piva. Na pivním festivalu určitě nestihnete ochutnat vše, udělejte si proto nějaký plán, co zajímavého chcete poznat. Začínejte od piv slabších a postupně přejděte k silnějším a speciálním pivům. Je vhodné pít nejenom pivo. Pokud se občas napijete obyčejné vody, usnadní to vašemu organismu odbourávat alkohol a osvěžíte své chuťové buňky. Nezapomínejte na jídlo, to Vám také pomůže být delší dobu v dobré kondici. Pláštěnku nebo deštník v batůžku na zádech oceníte, pokud začne pršet a vy vybaveni můžete na pivním festivalu v klidu zůstat. Pamatujte, že konzumace alkoholu Vám může způsobit potíže, chování člověka pod vlivem alkoholu může být nebezpečné nejen jemu samotnému, ale i okolí. Proto pijte s rozumem a znejte svoji míru. Mějte plán, jak se dostat bezpečně domů.

Hlasování o nejoblíbenější pivo
V tomto případě nepůjde o odborné hodnocení vystavených piv nebo sortimentu jednotlivých pivovarů. Aplikaci degustátorských kriterií při hodnocení pořadatelé nepožadují, ani nechtějí použít. Při hodnocení půjde spíše o fandění jednotlivým pivovarům nebo jejich produkci. Každý návštěvník bude mít k dispozici tři kupony, které přidělí dle vlastního uvážení třem pivovarům. Součet přidělených kuponů stanoví každý den pořadí popularity, oblíbenosti či podpory tří pivovarů zúčastněnou veřejností.

Vstupné
Každý návštěvník, pokud chce degustovat (pít pivo), si musí zakoupit výroční DEGUSTAČNÍ SET, který se sestává z třetinkové sklenice s uchem, katalogem s tužkou a pivním (festivalovým) táckem anebo si může zakoupit „pouze“ 2 druhy pivních sklenic. Džbánek Tubinger anebo sklenici Willy.

Program pro dospělé
Během celého festivalu bude zajištěn kulturní program především živých hudebních vystoupení, jako např. Hudba Praha, Vltava nebo Blue Effect. Program rockové hudby bude přerušován v pravidelných dvouhodinových intervalech vzdělávacími lekcemi či zábavnými soutěžemi. Členové Sdružení přátel piva budou na mikrofon vysvětlovat přítomným posluchačům zásady čepování a degustace piva, rozdíly v druzích piva, značení piva stupni, atd., První pivní extraliga uspořádá degustační soutěž pro návštěvníky a dále uspořádá další tři pivní dovednostní soutěže.

Program pro děti
Kromě využití všech atrakcí blízkého dětského hřiště bude na připraveném dětském jevišti probíhat moderovaný program pro malé diváky. Pro malé fanoušky aut bude k dispozici také výstavka několika skutečných auto – veteránů.

Soutěže
„Co chceme? Povznést kulturu pití piva a zbořit zažité, nepravdivé mýty o pivu. Naučit nejširší veřejnost poznávat kvalitní pivo a vážit si dobrého piva bez ohledu na to, zda je z restauračního minipivovaru nebo z velkého pivovaru“, říká František Trantina z První pivní extraligy.

Zajímavosti
– PET lahve – v samostatném stánku si lze zakoupit speciální PET lahve s ouškem na uzávěru a pivo si odnést domů
– Pivní ročenka – je čerstvě vydanou publikací, která bude v prodeji a která kromě mnoha pivních zajímavostí také představuje některé ze zúčastněných pivovarů
– třetí den – neděle 10. 6. 2012 bude vyhrazen sběratelům pivních suvenýrů, tentokrát na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostoru Farmářského tržiště (naproti škole). Předpokládá se obsazení 22 stánků.

Líheň sládků
Asi málokdo tuší, že v Praze v jedné škole existují hned dva funkční minipivovary. Tou školou je Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Podskalské ulici v Praze 2, která je jedinou střední školou toho druhu v ČR. Škola se bude prezentovat nejen vlastním stánkem, ale také degustací zde studenty vyrobeného piva. Pivo značky „Podskalská koza“ je normálně neprodejné. Studenti školy po celou dobu konání Žižkovského pivobraní budou na ploše vykonávat poradenskou činnost. Jejich pedagogové pak zájemcům o studium budou ve stánku zprostředkovávat potřebné studijní informace.

V oboru Technologie potravin se jedná o výuku čtyř specializací:
– Technologie piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů (nosný obor)
– Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků
– Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží
– Technologie zpracování masa a masných výrobků

Studium, které je zakončeno maturitní zkouškou, je čtyřleté a k hlavním předmětům patří:
– Technologie výroby sladu a piva
– Analytická chemie
– Mikrobiologie
– Strojnictví

Nosný předmět Technologie výroby sladu a piva se studuje ve čtvrtém ročníku 4 hodiny týdně. Školu v Podskalské absolvovala většina sládků pracujících dnes v minipivovarech.

Dopravní dostupnost MHD – Parukářka
METRO „A“: Flora, odsud 350 m pěšky nebo 1 stanice tramvají
TRAM: č. 5, 9, 26 do stanice Olšanské náměstí
BUS: č. 175 do stanice Olšanské náměstí

Dopravní dostupnost MHD – náměstí Jiřího z Poděbrad
METRO „A“: Jiřího z Poděbrad
TRAM: č. 11, do stanice Jiřího z Poděbrad

Plakát

Jiří Sedláček
sedlacek.archetyp@gmail.com

Ve spolupráci s KSPS Praha, o. s.