Čeština English

ŽIŽKOVSKÉ PIVOBRANÍ 2012 (Festival malých a mini českých pivovarů)

obrázek

Prezentace minipivovarů a malých pivovarů
V České republice se každoročně koná množství přehlídek, festivalů, slavností a soutěží všeho druhu, které prezentují tradiční a bohatou českou produkci piva. Pivní fandové o nich vědí a také je hojně navštěvují. Podobnou příležitost, s výjimkou akcí pořádaných továrními pivovary, zatím Pražané neměli. Žižkovské pivobraní je akcí, která by ráda představila Pražanům současnou produkci minipivovarů a malých českých pivovarů, které t.č. v České republice prožívají období rozkvětu. V případě minipivovarů se jedná v převážné většině o pivovary restaurační. Jejich počet již dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Již si založily i vlastní Českomoravský svaz minipivovarů a také mají svého prezidenta. Jím je vyhlášený pivovarský odborník Ing. Jan Šuráň, který odhaduje, že během příštích dvou let dosáhne počet minipivovarů v ČR čísla 200–250. Je třeba připomenout, že v roce 1989 byl jejich jediným zástupcem pivovar U Fleků. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za jednu z hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině.

Odlišné pojetí prezentace piv – program pro celou rodinu
Žižkovské pivobraní nechce být zaměřeno jenom na prostou konzumaci piva, ale chce se výrazně odlišit od jiných podobných akcí. Kultura pití piva, jídlo a zábava pro celou rodinu jsou klíčovými výrazy Žižkovského pivobraní. Návštěvník bude svědkem spíše intelektuálně zaměřeného pivního (degustačního) festivalu, než festivalů, na které byl až dosud možná zvyklý, nebo takový očekával. Nejde o to se jenom opít, ale dostat do piva jako tradičního a prastarého nápoje vyšší kulturu konzumace.

Žižkovská Parukářka
Velká travnatá plocha a v jejím sousedství nově vybudované dětské hřiště s bohatým vybavením pro hry dětí zve k účasti kompletní rodiny s dětmi. Tatínkové se mohou oddávat degustacím piva a poslechu rockové hudby, maminky mohou trávit čas s dětmi na dětském hřišti. Tím není řečeno, že si úlohy nemohou vyměnit. K zajímavému pokoukání bude také přítomnost několika autoveteránů, stejně jako hasičské auto s hasiči.

Termín a čas konání
8. a 9. června 2012 Park Parukářka (Vrch svatého Kříže) Praha 3
10. června – Pivní bleší trh – náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 (Jiřák) – příležitost pro pivotéky, domácí vařiče piva (homebrewering) a především sběratelé pivních suvenýrů

Místo konání
Park Parukářka, resp. „Vrch svatého Kříže“ je zeleným srdcem Žižkova. Každoročně se zde koná řada festivalů a větších akcí. Je zde dostatečný prostor pro pohyb návštěvníků i pro stavbu velkokapacitních stanů pro konzumaci piva a doprovodné gastronomie.

Gastronomie
Kvalitní a čerstvé pochutiny k pivu od českých farmářů, nakládané delikatesy, kvalitní uzeniny, čerstvé grilované ryby (kapr, pstruh a candát), domácí hamburgery a tortilly, smažené brambůrky a bramboráčky, vepřové a kuřecí steaky na grilu, vepřové zauzená kýta – šunka od kosti odkrajovaná, francouzské pečivo a chleby, pivní pečivo, topinky s pivním sýrem, párečky z udírny, hovězí gulášek, kuřecí steak na rozmarýnu, grilované klobásy s nakládanou zeleninou.a další dobroty vhodné k pivu.

Stánky u dětského hřiště – Balkan Grill – pljeskavica a všechny jejich obvyklé superdobroty, domácí limošky, jahodová polévka, slané a sladké koláče a také vinný střik pro “holky”, které nebudou chtít pít pivo.

Vystavovatelé a sortiment
Budou představeny malé české pivovary a minipivovary s ročním výstavem do 200.000 respektive 20.000 hektolitrů z České republiky se sortimentem v kategoriích:
a) výčepní, ležáky, speciální, portery, speciální se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukru, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, bylinná, lehká netradiční
b) vlastní limonády nebo minerálky
c) pivní suvenýry a prospekty (pivní tácky, etikety, speciální sklenice apod.)

Přihlášené pivovary
K datu 31. 5. 2012 jsou přihlášeny tyto pivovary:
1) Rodinný minipivovar Pacov
2) Minipivovar U Stočesů Rokycany
3) Novoměstský pivovar s.r.o.
4) Jihlavský radniční pivovar
5) Slepý krtek Ujkovice
6) Klášterní pivovar Strahov
7) Pivovar Chotěboř s.r.o.
8) Plzeňský pašák
9) Pivovarský dvůr Chýně
10) Pivovar Herold Březnice a.s.
11) Únětický pivovar
12) Pivovar Dalešice
13) Klášterní pivovar Želiv
14) Tradiční pivovar v Rakovníku a.s.
15) Pivovarský dvůr Zvíkov s.r.o.
16) Pivovar Ferdinand a.s. Benešov
17) První soukromý pivovar společenský s.r.o. Lipník nad Bečvou
18) Pivovar Černá Hora
19) Pivovar Klášter
20) Pivovar Jihlava
21) Pivovar Protivín
22) Pivovar Rychtář
23) Pivovar Uherský Brod
24) Pivovar Vysoký Chlumec
25) Pivovar Liberec Vratislavice – Konrad
26) Pivovar Nymburk s.r.o.
27) Pivovar Primátor
28) Pivovar Rohozec
29) Pivovar Nomád
30) Žatecký pivovar
31) Pivotel MMX
32) Pivovar Lukrécius

Pivo bude k dispozici také ve stánku Střední průmyslové školy potravinářských technologií Praha a ve stánku Sdružení přátel piva – na čepu budou piva z pivovarů MMX Lety a z Purkmistra, pivovarského domu Plzeň (oba v kategorii minipivovarů).

Katalog
bude ojedinělou informační pomůckou prezentující nejen zúčastněné pivovary, ale také jejich sortiment. Dále pak přítomnou gastronomii, kulturní program a doprovodné programy pivní zábavy a vzdělanosti.

Živá hudba
Pátek 8. 6. 2012
14:00 – 15:00 Beatles Revival
16:00 – 17:00 Jana Lota
18:00 – 19:00 Vltava
20:00 – 21:00 Blue Effect

Sobota 9. 6. 2012
11:00 – 11:45 Beňa & Radványi
12:15 – 13:00 Abba World Revival
14:00 – 15:00 Charlie Straight
16:00 – 17:00 Folkteam
18:00 – 19:00 Xindl X
20:00 – 21:00 Hudba Praha

Průvodce návštěvníka pivního festivalu
Uvařit dobré pivo vyžaduje mnoho umu a znalostí. Od pěstitelů chmele a sladovnického ječmene, přes sladovníky, sládky a všechny pracovníky v pivovaru. Přistupujte proto k pivu s úctou, vychutnejte si každý doušek dobře uvařeného, ošetřeného a načepovaného piva. Na pivním festivalu určitě nestihnete ochutnat vše, udělejte si proto nějaký plán, co zajímavého chcete poznat. Začínejte od piv slabších a postupně přejděte k silnějším a speciálním pivům. Je vhodné pít nejenom pivo. Pokud se občas napijete obyčejné vody, usnadní to vašemu organismu odbourávat alkohol a osvěžíte své chuťové buňky. Nezapomínejte na jídlo, to Vám také pomůže být delší dobu v dobré kondici. Pláštěnku nebo deštník v batůžku na zádech oceníte, pokud začne pršet a vy vybaveni můžete na pivním festivalu v klidu zůstat. Pamatujte, že konzumace alkoholu Vám může způsobit potíže, chování člověka pod vlivem alkoholu může být nebezpečné nejen jemu samotnému, ale i okolí. Proto pijte s rozumem a znejte svoji míru. Mějte plán, jak se dostat bezpečně domů.

Hlasování o nejoblíbenější pivo
V tomto případě nepůjde o odborné hodnocení vystavených piv nebo sortimentu jednotlivých pivovarů. Aplikaci degustátorských kriterií při hodnocení pořadatelé nepožadují, ani nechtějí použít. Při hodnocení půjde spíše o fandění jednotlivým pivovarům nebo jejich produkci. Každý návštěvník bude mít k dispozici tři kupony, které přidělí dle vlastního uvážení třem pivovarům. Součet přidělených kuponů stanoví každý den pořadí popularity, oblíbenosti či podpory tří pivovarů zúčastněnou veřejností.

Vstupné
Každý návštěvník, pokud chce degustovat (pít pivo), si musí zakoupit výroční DEGUSTAČNÍ SET, který se sestává z třetinkové sklenice s uchem, katalogem s tužkou a pivním (festivalovým) táckem anebo si může zakoupit „pouze“ 2 druhy pivních sklenic. Džbánek Tubinger anebo sklenici Willy.

Program pro dospělé
Během celého festivalu bude zajištěn kulturní program především živých hudebních vystoupení, jako např. Hudba Praha, Vltava nebo Blue Effect. Program rockové hudby bude přerušován v pravidelných dvouhodinových intervalech vzdělávacími lekcemi či zábavnými soutěžemi. Členové Sdružení přátel piva budou na mikrofon vysvětlovat přítomným posluchačům zásady čepování a degustace piva, rozdíly v druzích piva, značení piva stupni, atd., První pivní extraliga uspořádá degustační soutěž pro návštěvníky a dále uspořádá další tři pivní dovednostní soutěže.

Program pro děti
Kromě využití všech atrakcí blízkého dětského hřiště bude na připraveném dětském jevišti probíhat moderovaný program pro malé diváky. Pro malé fanoušky aut bude k dispozici také výstavka několika skutečných auto – veteránů.

Soutěže
“Co chceme? Povznést kulturu pití piva a zbořit zažité, nepravdivé mýty o pivu. Naučit nejširší veřejnost poznávat kvalitní pivo a vážit si dobrého piva bez ohledu na to, zda je z restauračního minipivovaru nebo z velkého pivovaru”, říká František Trantina z První pivní extraligy.

Zajímavosti
- PET lahve – v samostatném stánku si lze zakoupit speciální PET lahve s ouškem na uzávěru a pivo si odnést domů
- Pivní ročenka – je čerstvě vydanou publikací, která bude v prodeji a která kromě mnoha pivních zajímavostí také představuje některé ze zúčastněných pivovarů
- třetí den – neděle 10. 6. 2012 bude vyhrazen sběratelům pivních suvenýrů, tentokrát na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostoru Farmářského tržiště (naproti škole). Předpokládá se obsazení 22 stánků.

Líheň sládků
Asi málokdo tuší, že v Praze v jedné škole existují hned dva funkční minipivovary. Tou školou je Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Podskalské ulici v Praze 2, která je jedinou střední školou toho druhu v ČR. Škola se bude prezentovat nejen vlastním stánkem, ale také degustací zde studenty vyrobeného piva. Pivo značky „Podskalská koza“ je normálně neprodejné. Studenti školy po celou dobu konání Žižkovského pivobraní budou na ploše vykonávat poradenskou činnost. Jejich pedagogové pak zájemcům o studium budou ve stánku zprostředkovávat potřebné studijní informace.

V oboru Technologie potravin se jedná o výuku čtyř specializací:
- Technologie piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů (nosný obor)
- Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků
- Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží
- Technologie zpracování masa a masných výrobků

Studium, které je zakončeno maturitní zkouškou, je čtyřleté a k hlavním předmětům patří:
- Technologie výroby sladu a piva
- Analytická chemie
- Mikrobiologie
- Strojnictví

Nosný předmět Technologie výroby sladu a piva se studuje ve čtvrtém ročníku 4 hodiny týdně. Školu v Podskalské absolvovala většina sládků pracujících dnes v minipivovarech.

Dopravní dostupnost MHD – Parukářka
METRO „A“: Flora, odsud 350 m pěšky nebo 1 stanice tramvají
TRAM: č. 5, 9, 26 do stanice Olšanské náměstí
BUS: č. 175 do stanice Olšanské náměstí

Dopravní dostupnost MHD – náměstí Jiřího z Poděbrad
METRO „A“: Jiřího z Poděbrad
TRAM: č. 11, do stanice Jiřího z Poděbrad

Plakát

Jiří Sedláček
sedlacek.archetyp@gmail.com

Ve spolupráci s KSPS Praha, o. s.


Původní komentáře:

109 komentářů u ŽIŽKOVSKÉ PIVOBRANÍ 2012 (Festival malých a mini českých pivovarů)

  1. KAREL napsal:

    Bylo to fajn,jen vic takových akcí.

  2. Petr napsal:

    Dobrý den,
    i když trochu se zpožděním bych vám chtěl poděkovat za zdařilou akci !! Přijeli jsme do Prahy z Klášterce nad Ohří jen kvůli této akci s manželkou a nelitujeme. Jsme fandové malých pivovarů a snažíme se v rámci dovolených a prodloužených víkendů samotné pivovary navštěvovat. Akce byla situovaná do krásného prostředí. Už teď se těšíme na další ročník a určitě přijedeme.

  3. Fero Vomáčka napsal:

    Az na ty smejdy s madarskejma ‘specialitama’ dobry. Vystali sme u nich 40 minut frontu na klobasu, ktera mela podle cedule stat 50,- abychom se dozvedeli ze ‘to je cena za polovicni klobasu co byla predtim a ze tahle stoji 100,-’. Zajimava to specialita. Kdyz jsme se opovazili ohradit ze to maj teda na ty ceduli teda prepsat, kdyz uz tam jiny klobasy minimalne tech 40 minut co jsme cekali nemaj, tak nam jeste bylo nadavano do drzejch spratku.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      předáme vaši kritiku prodejci, jistě vám vše vysvětlí.

    • Robas napsal:

      No vidíte, taky metoda. Možná jste si měl zajít radši do stánku s rybami, tam jste si mohl pochutnat na vynikajícím pangasiovi v grilovacím koření, který byl prezentován jako grilovaný filet z candáta. A jaký tam byly fronty!

      • jirka napsal:

        Dobrý den,
        zeptejte se prodejce, zkuste získat názor jiných, my jsme se na to ptali a prodejce říká, že filety bude připravovat s kůži, aby vyloučil vaši pochybnost o tom, že jde o Pangasiuse a že kdo bude chtít, tomu kůži odstraní. Alespoň na Náplavce každou sobotu tak činí.

        • Robas napsal:

          Což tady opět klasicky bez drzosti nečinil. Vy s tím evidentně nic dělat nechcete, víte, že se množí stížnosti, že je to banda podvodníků ale jediné co dokážete, je zeptat se, jestli to tak je, místo abyste si ověřili v praxi, že tam takového prodejce máte. Ten kdyby vám nabulíkoval, že to je ve skutečnosti jeseter, tak tomu uvěříte taky. To, že v 80% procentech prodejů okrádá lidi ho opravňuje k tomu, aby ve zbylých 20% činil rádoby čestně?

          Když víte, že člověk se živí vykrádáním bytů, tak ho pozvete na návštěvu, protože Vám slíbil, že Vás nevykrade? Pokud ano, tak se snad radši ani nenamáhejte s odpovědí.

          • jirka napsal:

            Dobrý den,
            to není pravda a musíme se zásadně ohradit proti vašemu tvrzení! Prodejci jsme to samozřejmě sdělili, to je naše povinnost, děláme to tak vždy. V současnosti přijímáme opatření, aby se podobné věci nestaly. Naši prodejci nejsou banda podvodníků, to si asi s někým pletete. Děkujeme za vaše vtipné příměry, ale skutečnost je taková, že pokud budete chtít i nadále s důvěrou navštěvovat naše tržiště a další akce, pak shledáte, že (nová) situace je zcela jiná. Mimochodem, vy, jako zákazník, máte plné právo, ale i nepsanou povinnost zároveň požadovat od prodejce vysvětlení, reklamovat zboží apod., prostě uplatňovat v praxi občanský zákoník. My jsme pouze správce areálu, organizátor akce. Přímou odpovědnost vůči spotřebiteli má ten který prodejce, to není z naší strany alibismus, ale holý legislativní fakt. Samozřejmě však, že máme na zřeteli kvalitní prodejce a minimum excesů. Hezký den!

  4. Josef napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dopadlo hlasování o nejlepší pivovar, který hodnotili zúčastnění kuponami?? výsledky nemohu najít. Jinak velká pochvala za vše… Moc jsme byli spokojeni.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      vše zveřejníme na novinkách webu, ale abyste příliš nečekali, je to zde:
      1) Zlato: Plzeňský pašák
      2) Stříbro: Klášterní pivovar Strahov
      3) Bronz: Pivovarský dvůr Zvíkov

  5. Robas napsal:

    Když pominu ceny skla (80,- kč za třetinkovej bucláček bez loga a pískování je vydridušství a při takovém množství, kolik se jich vyrábělo radši o marži ani mluvit nebudu) a ceny piva (přeci jenom, co není průmyslově vyráběno a tváří se jako maloprodukce nebo bio je nutný pražákům prodat za co největší cenu, ale my už jsme si zvykli), tak největší problém bych viděl ve frontách na pivo – v pátek to ještě šlo, ale v sobotu kolem 18té hodiny, to byly fronty u každého stánku až kdoví kam. Ono asi těžko vymýšlet lepší koncept bez toho, aby se všude válely kelímky, ale když vystojíte desetimininutovou frontu, dáte si dva loky a pak jdete zpátky do fronty, tak je to vážně napytel – aspon zezačátku, když mají všichni žízeň. V sobotu sem koukal, že se to řeší plastovými pet flaškami, ale upřímně, lidi nadávaj, že na pivním festivale se to točí do tupláku a vy jim jako variantu nabídnete 1,5 litrovou pet lahev? Neberu v potaz to, aby si to odnesli domu, ale aby si dosli k pipe, tam si tu petku nechali natočit a pak to z ní pili, dokud jim to neztepla (hlavně že se prodávaj skleničky, že). O samotném smyslu degustace v tomto případě ani nemluvě.

    Jestli vám můžu doporučit, zkuste aspon příští rok nabídnout možnost třetinka – půllitr. Já nemám nic proti tomu, pít malá piva, ale to je realizovatelné při menším počtu lidí, ne při takovýchto monstr akcích (leda že byste tam měli 3x více stánku než bylo doted).

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      my jsme toho názoru, že ceny skla a jejich výběr byly přiměřené. Pokud pivovary prodávali sklenice, pak jejich cena byla ještě minimálně o 50% vyšší. Ceny piva byly v gesci pivovarů a nemyslím si, že ceny byly vysoké. Co se front týče, v tom s vámi souhlasíme, přijali jsme také opatření, jak je napřesrok snížit. PET lahve nebyly nabídnuty jako varianta zvýšeného množství piva nakoupeného najednou v jedné frontě, nýbrž proto, aby si mohl návštěvník odnést pivo domů, pokud mu zachutnalo. Myslím, že i vy budete napřesrok spokojen, jaký chystáme vylepšení.

  6. Jiří Brabec napsal:

    Skvělé, spokojenost. Tak si představuji Pivní festival! Ne megalomanské stany, kde se pijí jen 4 druhy píva po sudech. Souhlas s většinou výtek: hudba mohla být lehce tišší, absolutní nedostatek sezení, zvlášť v pátek, když bylo mokro, stejně tak mycí boxy. A pivovary snad příště najdou zběhlejší a zkušenější personál. Fronty myslím, že byly zbytečné. Například u Zvíkova, 2 hezké baby, ale pívo s pípou viděly poprvé. Asi to mají rády dlouhé, tak si frontu vytvořily bíječnou a na délku fronty jednoznačně vyhrály. Hned jak to vzal do ruky chlap, začalo to odsejpat. Navíc nechápu, proč výstava a wechselbazárek pivních suvenýru se konal až v neděli a někde jinde. Když mohly být vystaveny veteráni, tak těch několik stánků s tácky, víčky a sklem by tomu slušelo. Co víc si s Festivalem představit a spojit. Sklenice jako vstupenka, OK dobré.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      a moc děkujeme!! :-) Už v neděli jsme věděli, že Pivní bleší trh apod. bude příští rok součástí parukářského Pivobraní.

  7. Veronika napsal:

    Díky moc za super akci. Byli jsme tam v pátek, no tak trošku pršelo, ale s tím se holt u venkovních akcí musí počítat, nejsme z cukru, že… Mě naopak přišel nápad se sklenicí jako vstupenkou dobrý, když pominu ten zásadní klad, že se nikde neválely kelímky, tak máme doma na památku krásný bucláček. Třetinka mi přišla akorát – šli přeci jsme ochutnávat. Jediné co bych malinko vytkla, byla a) docházející voda jak v cisternách, tak v “umyvadlech” u wc, ale to celkem chápu, že odhadnout napoprvé, kolik cisteren bude třeba, není jen tak a příští rok to bude určitě lepší a b) stánky by mohly být víc rozprostřené, místa je tam dost, nebyla by místy taková tlačenka a bylo by to přehlednější. Fronty sice byly, ale my jsme je pojali vždycky jako pauzi mezi ochutnávkami, aby nám “slehlo” a abychom si udělali hodnocení. Už se moc těším na výsledky hlasování! Ještě jednou díky! V+M.D

  8. Ondra napsal:

    Dobrý večer, festival jsem navštívil v sobotu a rád bych se podělil o několik postřehů.

    Pozitiva:
    -dobrý výběr pivovarů, v naprosté většině případů velmi solidní kvalita

    Negativa (nebo spíš návrhy na zlepšení)

    - nedostatek jak stolků na stání, tak lavic na sezení. V sobotu nám nepršelo, jak se ale návštěvníci mohli v pátek schovat před deštěm v těch dvou malých stanech s lavicemi, kam se prakticky nedalo dostat ani při slunečném počasí, mi není jasné.

    - Nebyl mi úplně jasný smysl hudebních produkcí. Byly příšerně nahlas a prakticky v první polovině areálu nebylo slyšet vlastního slova. Nejsem úplně věková skupina, kterou baví Charlie Straight, takže mě to poněkud iritovalo. Stejně jako některé teenagery mohla iritovat mnou oblíbená Vltava. Každopádně si myslím, že hudebních akcí se na Parukářce koná spousta a není nutné jejich počet zvyšovat. A nebo je nějak oddálit od hlavního areálu, eventuelně ztišit na polovinu.

    - Povinná koupě sklenice. Chápu a kvituji proč nechcete plastik, ale je pro vás příjem z prodeje sklenic tak důležitou položkou rozpočtu? Jedním z hlavních důvodů, proč jsem kdysi zanevřel na beerfest, který se letos zase konal na Výstavišti, byl právě fakt, že se tam platilo vstupné. Bude třeba příští rok si přinést letošní sklenici coby gesto podpory stálým návštěvníkům? Netvrdím, že 50 korun je nějaká extra vysoká cena, ale pokud jdete s manželkou a dospělým dítětem, tak už to cítit je.

    - a jak už zmiňovali další, omývací body by měly být alespoň ve všech čtyřech rozích. A mapku stánků pivovarů u vchodu, co já jsem se toho Nomáda nahledal… Jinak prodej lahví s sebou byl vynikající nápad.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      díky za konstruktivní kritiku i slova chvály!
      Pracujeme už teď na vylepšení a pokusíme se vychytat mouchy, které nám přirozeně do “hnízda” vlítly.
      :-)

    • Šárka napsal:

      Souhlasím s tím, že hudba byla příliš nahlas. Přeci nešlo prvoplánově o to pařit na megahlasitou hudbu, nebo se mýlím? Myslím, že kdyby se snížila hlasitost, užijí si to jak návštěvníci své oblíbené kapely, tak i ti, kteří právě ochutnávají pivo a chtějí si mezi sebou o svém chuťovém zážitku popovídat.
      Také souhlasím s tím, že umývárek bylo málo. A také bych uvítala mapu stánků, protože když už přišlo na akci příliš mnoho lidí, nedalo se vůbec najít, kde co je.
      Nesouhlasím ale s panem Ondrou, co se vstupného týče. Na kapelky se žádné vstupné platit nemuselo, takže když někdo chtěl třeba jen večer na Blue Effect, měl vlastně prima koncert úplně zadarmo. Jak jsem si všimla, tak některé stánky čepovaly i do plastu. A také si myslím, že degustovat se může v rámci blízké rodiny z jedné sklenice, když se chce něco ušetřit. Velmi se mi líbilo, že si návštěvník může vybrat, jakou cenu vlastně zaplatí. My jsme si s přítelem koupili dohromady celý set, ke kterého patřila krásná sklenice – moc hezký suvenýr. Pak jsme si kupovali za žetonky degustační porce pivka, které nás zajímalo a nakonec jsme si nechali načepovat i za peníze plnou sklenici piva, které nám nejvíce chutnalo.
      Dále chválím množství záchodů. Mám zkušenosti, že na akcích bývá toalet skutečně málo, jsou velmi špinavé, nejdou zavírat a podobně. Tady ještě v sobotu večer bylo dle mého vše v pořádku, nebo řekněme v rámci možností.
      S čím se asi bohužel nedá nic dělat, byl všudypřítomný cigaretový dým. Člověk tomu nemohl uniknout, stál v davu na koncertě a pořád ho to ze všech stran nutilo ke kašli. Od bratra vím, že na různých festivalech je kouření u pódia zakázáno, ale lidé to stejně moc nedodržují a asi není v lidských silách to nějak kontrolovat.
      Jinak si myslím, že akce byla vydařená, děkuji za zpříjemnění víkendu! Těším se na příště!

    • Jiří Brabec napsal:

      Ondro na Pivním festivalu na Výstavišti, později v Letňanech a letos opět ve Fučíkárně se vstupné platilo pouze první rok!!

  9. Jana napsal:

    Dobrý den,
    včera jsem byla s celou rodinou na pivobraní a moc se nám tam líbilo. Nadchly nás trojkové skleničky, byla to příjemná změna od pivního festivalu, kde se pivo už nedá pít jinak než z tupláků. Škoda jen, že tam k večeru byly tak velké fronty, ale s tím se bohužel nedá moc co dělat. Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou někde zveřejněny výsledky hlasování o nejoblíbenější pivo. Moc by nás zajímalo, jak se piva, které jsme si oblíbili, umístila.

  10. Dany napsal:

    Tak jsem včera vyzkoušel, ochutnal a musím napsat, že pro mne dobrá !

  11. Robert napsal:

    Zdravím, byl jsem na Parukářce oba dny a přes drobnosti (fronty u stánků, cisterny obě v západní části areálu a žádná ve východní, menší počet míst k sezení) jsem byl naprosto spokojen, reálný průběh akce dokonce i překonal moje realistické představy (hlavně co do chování jednotlivců a davů). Moc díky za celou akci a těšíme se na příští ročník!

  12. jirka napsal:

    Dobrý den,
    na našem festivalu, jsme se rozhodli čepovat pouze třetinky, třeba tomu také “přijdete na chuť”. Většina lidí byla velmi spokojena. Děkujeme za návštěvu.

    • David napsal:

      Festival jsem navštívil a třetinkám na chuť nepřišel – ale co člověk, to názor. Rozhodně by se zmenšily fronty, které se během odpoledne začaly tvořit u většiny stánků. Možná byste mohli do příštího roku o využití půllitrů zauvažovat – pivovarům by tato kalkulace problém nedělala a vy kromě třetinek byste jako vstupné mohli prodávat půllitry, třeba za osmdesát. Tím pádem by byly menší fronty jak u stánků, tak u cisteren.

      • jirka napsal:

        Dobrý den,
        my jsme zase toho názoru, že pitím třetinek se člověk tak rychle neopije a hlavně ve třetince pivo neteplá a je déle čerstvé. Ale fronty, máte pravdu, jsou problém. Už pracujeme na systému, jak je eliminovat. Díky za názor!

  13. jirka napsal:

    Dobrý den,
    také velmi děkujeme za hezká slova a také si vaší účasti moc vážíme!

  14. jirka napsal:

    Dobrý den,
    moc děkujeme za hezká slova! Vážíme si vaší kritiky, i účasti!

  15. Simona napsal:

    Tak už jsme z pivobraní doma.Musím říct,že to tam bylo o 100% lepší než na povním festivalu.Jídla akorát,ale strašně mě tam chybělo něco SLADKÉHO:-))Fronty,jak na banány,ale tak to se dalo čekat,takže v poho:-).Super bylo,že jsme si dávali u většiny stánků jen “decky” ale ochutnaly jsme hodně piv, to beru za velký klad.Ceny za jídlo ušly,ale těšili jsme se na nakládaný hermelín,který jsme nikde nenašli:-(……jako velké mínus vidím málo míst na sezení,jelikož když někdo příjde ve světlých kalhotech a ani si nemůže k jídlu sednout,tak je to na prd a ještě k tomu já osobně jsem těhotná a za lavičku bych byla fakt ráda.Doporučuji si vzít s sebou deku:-) ale jinak super….popravdě,kdyby si tam bylo pořádně kde sednout a člověk s mohl v klidu najíst a nemusel by u toho stát,tak jsme tam až do večera….takhle jsme pobyli 3,5 hoďky a bylo to akorát.Takže sezení bylo fakt nevychytané,škoda.Jinak vše super….

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      jsme moc rádi, že jste si to užili a musím vám říci, že jsme zaznamenali mnoho různých vylepšení na příští fesťák! Takže se nebojte, příště to bude mnohem vychytanější! ;-) A díky za účast!

    • Katka napsal:

      Dobrý den,
      stánek se sladkým a kávou tam byl jeden a druhý s různými druhy káv, horkou čokoládou a kávovým pivem. Měli tam různé výborné kafe, frappé, sladké koláče (jahodový s riccotou byl vynikajicí;-)), jahodovou polévku a slané quiche… Dobrá změna mezi stánky s pivkem. Jinak musím moc poděkovat za tuto akci, byli jsme velmi přijemně překvapeni, hlavně po dojmu z Pivního festivalu v Holešovicích… Skvělé,příště se jen vybavíme dekou na sezení. Dobré by taky bylo lépe označit nabídku jednotlivých stánků, ve frontě lidí to bylo špatně vidět. Ale jinak to byl příjemný večer s fajn muzikou

      • jirka napsal:

        Dobrý den,
        a moc děkujeme za slova chvály a vynasnažíme se mnoho věcí vylepšit. Už teď víme, že to budou:
        a) místa k sezení
        b) orientace – podrobnější plánky v areálu s vyznačením jednotlivých pivovarů
        c) způsob urychlující odbavení a snížení front

  16. Zdeněk napsal:

    Malý pivo je škoda brát do ruky!!!!

  17. Honza napsal:

    Dobrý den,

    zvažuju, že dnes zajdu znova. Včera se to vydařilo. Že je vstupné schované za sklenicí na pití je v pořádku. Kelímky – určitě by si je nikdo nehlídal a bylo by každému jedno, že spadl a nechal jej ležet na zemi. To by to tam za chvíli vypadalo. Navíc, alespon to mělo jakousi kulturu!!! Zkuste si v hospodě říci o kelímek…asi by vás vyhnali. Menší vadou bylo opravdu dřívější vypití přivezených druhů piva a daleké oplachovací zařízení na sklenice! Ceny mě však příjemně překvapily! byly v pořádku. Díky za tuto akci.

  18. Simona napsal:

    Tak jdem za chvíli,doufám,že nás to nezklame,jako pivní festival před týdnem……..jídlo předražené a hlavně už žádné nebylo…:-( piva jen do půllitrů a do tupláků…žádná ochoutnávka nebyla možná…..Jen jsem zvědavá na ceny jídla,no:-))

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      doufám, že se vám to líbilo a že vaši důvěru nezklameme ano na příštím ročníku!

  19. Mates napsal:

    Na jednu stranu musím říct, že akce je to chvályhodná, vlezné schované do nákupu skla (budiš, nějak se ty náklady zaplatit musí), pivovarů mnoho, sic některé byly vypité před koncem.. Ale celkový dojem je takový nijaký. Byla to trošku nuda. Sednout si nebylo kam, půlitr nebylo později kde omýt, stánky byly moc naplácané u sebe. A jediné štěstí, že pršelo jen chvíli, jinak by to dopadlo tragicky. Rozhodně je co vylepšovat, pokud budete za rok opět pořádat stejnou akci

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      já jsem ta včera byl od cca 14:00 do 21:00 a hovořil jsem s desítkami velmi spokojených konzumentů piva a hovořili jsme i o úrovni zábavy a musím říci, že jsme byl naopak překvapen, jak se jim tam líbilo a dobře se tam cítili. Ale každý má jiný názor samozřejmě. Koncepce, kterou jsme si vytyčili, nebyla nijak porušena nebo nebylo od ní jakkoliv ustoupeno. Co byste vylepšoval? Sezení? Ano, toho by mohlo výt příště více. Déšť? :-) O zakrytí neuvažujeme. Přimějeme pivovary, aby nebyly tak rychle “vypité”, ale aby toho přivezli více. Posílí si rovněž cisterny na mytí sklenic, i když, jak jsem byl překvapen, u nich se fronty netvořily.

      • Mates napsal:

        Vetšina vylepšení obvykle zatíží rozpočet.. Co bych změnil, pokud to jde? Trošku zvěšil areál – roztáhl ho, aby se po něm dalo volněji chodit. Škoda, že bleší trh je až v neděli. Mohl by být klidně během festivalu a aspoň by při pití bylo na co koukat. Uvítal bych viditelnější označení prodejců. Některé pivovary měly vše pěkně viditelné i z dálky (název, nabídku, ceník), k jiným se člověk musel prodrat přes dav. No a třeba u vstupů udělat malou mapku s tím, co se kde točí – jen pro orientaci.

        • jirka napsal:

          Dobrý den,
          pokusíme se respektovat a zaznamenáváme od vás různý vylepšení a zlepšení. Nebojte se, příště všechny “mouchy” vychytáme a festival bude úplně dokonalý! :-)
          Děkujeme za vaši účast!

  20. Dany napsal:

    Dle aktuálního infa od kamaráda z pátku 8.6.cca 16.30 si není už moc kam sednout a cena piv do třetinek je kolem 30 Kč.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      mnoho ležáků, zejména 10 stupňů stojí 20,- Kč. A za 20,-§ také prodávají mnohé pivovary i vícestupňová piva.

  21. Petr napsal:

    Napsal jsem Vám slušný komentář a zmizel,pravděpodobně nebyl schválen.Jak jsem si mohl přečíst po odeslání.
    To budete,asi pěkný cenzorský chudinky,co se nám nehodí do krámu vymažeme.

  22. Petr napsal:

    Nechápu proč bych si měl kupovat nějaký set.Je to vlastně vstupný schovaný pod jiný název (produkt).V Praze na pivních festivalech jsou pěkný koumáci,zlatý festival SLUNCE VE SKLE v Plzni-Černicích.Tam si můžu sklo též zakoupit jako suvenýr a ne jako podmínku k pití piva.Zkrátka žádný opruz.

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      přečtěte si – viz výše – filozofii festivalu, proto byste si měl kupovat nějakou sklenici anebo set. Takto je festival koncipován. Bohužel neuvažujeme o čepování piva do kelímků nebo přinesených nádob a do obejmu 0,5 l. To také kvituje většina návštěvníků.

  23. Nefarian napsal:

    Moc se těším na degustaci piv,super hudbu a doprovodný program.
    Kdyby se mi podařilo vzbudit přítelkyni tak bych vyrazil už teď ale ta spí jak poleno =)
    Jinak držím palce ať nám všem vyjde počasí a všem přeji hodně zábavy.

  24. marek jirák napsal:

    Na pivní slavnosti se zítra chystám zajít,jsem zvědav na celkové pojetí akce.Především ale ochutnám pivo,které není běžně v sortimentu nabídky hospod a restaurací.Vím že malé pivovary si dávají na vaření i receptůře záležet.TAK AT NÁM VŠEM NA ŽIŽKOVĚ CHUTNÁ.

  25. Jindra napsal:

    Dobrý den,
    Jste připraveni na případné dešťové přeháňky? Budu mít na místě možnost se někam schovat, pokud začne pršet?

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      ano, na dešťové přeháňky jsme připraveni, můžete se schovat v krytém stanu pro návštěvníky, kde bude instalováno sezení.

  26. Jan napsal:

    Dobry den,

    muzeme se prijit podivat i se psy?

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      pokud na vodítku a s košíkem, pak ano. Anebo ledaže je váš miláček mírumilovný! :-)

  27. Vladimír napsal:

    Opravdu budou mít zástupci pivovarů nařízeno, za kolik smí minimálně prodávat malé pivo? (Jestli se tím chtěli pořadatelé vyvarovat opilých návštěvníků, asi nedomysleli, že hodně opilců přijde již s pár pivy v sobě za poloviční cenu z nějaké hospody v okolí)

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      nejde o nařízení, ale doporučení, a jde spíše o antidumpingovou ochranu, aby silné pivovary “nedusily” ty malé tím, že si mohou dovolit dát nízkou cenu za pivo, kdežto minipivovary třeba ne. To by nebylo příliš spravedlivé.

      • Vladimír napsal:

        Antidumpingová ochrana? Občas piva z malých pivovarů piju a většinou nejsou o moc dražší než piva od silných pivovarů, někdy dokonce naopak. Rozhodně nestojí tolik, kolik mají stát na Parukářce (výjimky samozřejmě jsou – např. pivo ze Strahovského pivovaru je typicky určené pro zahraniční turisty, kteří na Strahov zamíří po prohlídce Pražského hradu – a tomu odpovídá cena).

        • jirka napsal:

          Dobrý den,
          cena za degustační dávku (0,1 – 0,15 l) za 10,- Kč, resp. cena 0,3 l ležáku za 20,- Kč, je myslím přiměřená cena. Na jiném, blízkém, nejmenovaném festivalu stála 0,3 l 27,- Kč apod..

          • Vladimír napsal:

            Máte pravdu, že např. oproti cenám na pivním festivalu na výstavišti je malý ležák za 20 Kč ještě docela slušná cena – bez krojované obsluhy se obejdu… (navíc odpověď na jeden můj dotaz tamním pořadatelům trvala asi týden…)

          • ajka napsal:

            20Kč není tak moc souhlasím

  28. martin napsal:

    Dobrý večer, v setu bude třetinková sklenice. Můžu se zeptat, jaký objem má sklenice a džbánek prodávané samostatně? Půjde kupovat pivo do džbánku a pak si ho rozlévat?

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      ano, v setu bude třetinková sklenice s uchem (džbánek). Všechno prodávané “sklo” má objem 0,3 l. Na festivalu pijeme pouze z třetinek.

  29. Jana napsal:

    Dobrý den, jak to je s kapelou Hudba Praha? Bude či nebude? V rozepsaném programu uvedena není, zde v textu ano… Děkuji.

    • Jan Sotona napsal:

      Omlouváme se za žižkovskou radnici za chybu v letáčku. Hudba Praha samozřejmě bude, byť na letáčku chybí. Pardon, pardon, pardon…
      Jan Sotona, tiskový mluvčí MČ Praha 3
      PS: Ten to schytá, ten grafik, teda… :-)

  30. *kev napsal:

    Mensi a minipivovary je treba podporit, v Tabore to u me vyhrala Uneticka 12ctka.
    Poradatelum preju at na tak krasnou akci vyjde i pocasi, a sobe (jak tyhle akce znam) abych nezapomnel co mi bude u Vas nejvic chutnat!
    Tak všem zdar a sílu —> najdi pěkně v pívu ;)

  31. tomas napsal:

    Opravdu prestanete v patek tocit piva v 21:00? Driv nez v 20.00 se tam nedostanu. Diky

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      opravdu budeme muset pravděpodobně skončit ve 21:00, protože jsme povinni dodržovat noční klid a okolní obyvatelé si stěžují, že je ruší hudba, event. hluk pocházející z akce. :-(

  32. Jan Beck napsal:

    Platno s fotbalem tam asi nebude? :/

  33. Tonda napsal:

    Dobrý den,
    v kolik hodin začíná Pivní bleší trh na Jiřáku ?

  34. Marek napsal:

    Dobrý den.
    Nějak nemůžu najít v kolik hodin bude oficiální zahájení, respektive v kolik se začne čepovat. Je to shodné s vystoupením první kapely, tedy ve 14:00, nebo to vypukne už dřív. Děkuji

  35. vladimir dubina napsal:

    dobry den muzu se zucastnit s pivem kout jake jsou podminky dik

  36. Šimon napsal:

    Hezký večer,
    chtěl bych se zeptat, které divadlo bude mít na starosti dětskou část programu. Díky

  37. Jirka Ondera napsal:

    Je prosím nějaký časový plán, kdy by měla která kapela vystoupit?

  38. Tereza napsal:

    Dobrý den, v kolik hodin začne vystoupení CHARLIE STRAIGHT?
    Děkuju
    T.

  39. Petr napsal:

    Kolik bude to vstupné?

    • jirka napsal:

      Dobrý den,
      vstupné na festival je zdarma. Pokud však budete chtít ochutnávat (degustovat) piva, musíte si zakoupit buď pivní degustační set (obsahuje 5 dukátů v hodnotě 50,- Kč) za 140,- Kč anebo sklenici za 50,- Kč anebo džbánek za 80,- Kč.

      • Petr napsal:

        Děkuji za odpověď, abych mohl degustovat, musím si tedy koupit minimálně sklenici, ale výhodnější je set, díky dukátům. Kolik budou stát přibližně jednotlivá piva? 1 dukát?

        • jirka napsal:

          Dobrý den,
          1 dukát je za 10,- Kč, čemuž zhruba odpovídá degustační dávka 1 – 1,5 dcl. Jinak za dukáty můžete nejen degustovat, ale i samozřejmě pít, stejně jako za peníze. dukáty jsou jen pobídkové. Piva (0,3 l) by se měla pohybovat od cca 20,- Kč výše.

          • Lukáš napsal:

            Proč tak drahé. Pokud to je degustační tak snad zadarmo a nebo za symbolickou cenu

  40. Jan Zámyslický napsal:

    Zajímalo by mě kolik bude stát ta “festivalová pivní sklenice”?

    • jirka napsal:

      Dobrý den!
      Pivní (výroční) festivalová sklenice bude pouze součástí pivního setu, který bude za 140,- Kč a budete s ním moci “pracovat” klidně oba festivalové dny a konečně i den třetí – na Pivním bleším trhu na Jiřáku. Pivní set ještě obsahuje katalog festivalu, výroční pivní tácek a propisovací tužku a pozor! 5 žižkovských dukátů v hodnotě 50,- Kč. Pokud se spokojíte s obyčejnou sklenicí bez loga (katalogu, propisky a tácku), tu budete moci zakoupit za 50,- Kč a džbánek s uchem pak za 80,- Kč. Se vším pak můžete degustovat po celý festival.

      • Jan Zámyslický napsal:

        děkuji za potěšující odpověď

      • Petr napsal:

        Když si koupím džbánek a budu degustovat, bude kde si jej umýt? Nemám rád pivo do ulepeného skla :-)

        • jirka napsal:

          Dobrý den,
          samozřejmě, že budete mít kde si džbánek umýt. Na místě budou 3 cisterny s vodou a kartáče typu “Spül Boy” k mechanickému umytí sklenic, resp. džbánků.

        • Grom napsal:

          Howdy, I wanted to ask you sohmeting. Is this site a wordpress weblog? I’m pondering changing our site from Blogger to wordpress, do you think that is practical? Additionally did you produce this specific theme by yourself some how? Regards for your help!

          • jirka napsal:

            Hi, this is the wordpress webpage and it´s practical for us and our work. Best regards, Farmářské tržiště

      • cyb napsal:

        hmm sklenicka ktera ma hodnotu tak 10kc a vy ji prodavate za 50 a jeste drze tvrdite, ze nemate vstupne :/ nechapu proc neni u nas normalni takovadle akce… A treba na vamy nejmenovanem festivalu, byla degustace zadaco, kdyz clovek slusne pozadal… a kdyz porovnam, tak cena je v zasade stejna jak tam…