Čeština English
  1. Nakupujte jídlo s rozmyslem a pouze tolik, kolik potřebujete. Můžete zkusit i nákup na míru – přesně v potřebném množství a bez jednorázových obalů – více na bezobalu.org
  2. Průběžně kontrolujte data spotřeby potravin v zadních částech lednice i spižírny a posouvejte nejstarší potraviny dopředu.
  3. Nezaměňujte  “datum spotřeby” a “datum minimální trvanlivosti”. Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti, je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (u některých salámů i k lepšímu).
  4. Snažte se skladovat jednotlivé kusy zeleniny dále od sebe. Brambory vydrží déle, pokud k nim přidáte jablka, u jiných druhů zeleniny a ovoce naopak přiložená jablka urychlují zrání.
  5. Listový salát, brokolice, celer či jarní cibulka, vydrží stejně jako rostliny déle se spodní částí ponořenou ve sklenici s vodou (až dva týdny).
  6. Nedozrálá a tvrdá rajčata skladujte je v pokojové teplotě stranou od slunečního svitu a stopkou nahoru.
  7. Vajíčka omyjte až před vařením a rovnou ozkoušejte, zda jsou čerstvá – musí se ve sklenici s vodou ponořit na dno.
  8. Maso před uložením do mrazničky vyjměte z obalu, v němž jste je zakoupili, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do uzavřeného sáčku nebo do potravinové dózy. Ostatní potraviny naopak omývejte až před samotnou konzumací.
  9. Chléb skladujte v suchém a tmavém místě v papírovém (nikoli plastovém) sáčku. Menší pečivo můžete zamrazit, vydrží tak 4 až 6 měsíců.
  10. Zeleninu i ovoce se snažte kupovat lokální a sezónní – ve svém přirozeném období má delší trvanlivost. Navíc ušetříte a podpoříte tuzemské zemědělce a předejdete zbytečným ztrátám a spotřebě energií, ke kterým dochází při dovozu potravin z velkých vzdáleností.

Ve spolupráci s www.zachranjidlo.cz

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (6 hlasů, průměr: 4,33 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.