Čeština English
obrázek

Přestože klimatické podmínky ČR neumožňují tuzemským pěstitelům v zimním období nabídnout na prodejních místech farmářských tržišť Jiřák a Náplavka v Praze, které otevírají 27. ledna, resp. 6. února t. r., čerstvou zeleninu či ovoce, vyplatí se lidem i nákup výrobků, které byly po určitou dobu skladovány. Česká a moravská zelenina a ovoce, ale i tradiční obiloviny nebo luštěniny, mají totiž v porovnání se zahraniční, i čerstvou produkcí, řadu vlastností, které jsou pro lidský organismus často větším přínosem než exotické zboží. Mnohé z nich lze přitom využít právě v období zimy.

Příkladem jsou třeba v našich zemích tradičně vyráběné a konzumované kroupy nebo hrách, které mají vysokou energetickou hodnotu (například kroupy oproti rýži zhruba dvojnásobnou), a proto se z nich vařily v minulosti pokrmy zejména v zimě. Rčení „hrách a kroupy, to je hloupý“ zas tak úplně hloupé není, obě suroviny jsou právě v zimě a právě díky energetické hodnotě považovány za potraviny, které zahřejí. Nepříliš známá, ale prokázaná pozitiva klasické české zeleniny, včetně brambor (což je ovšem také zelenina) je jejich schopnost takzvané detoxikace organismu – tedy schopnost navázat na sebe při trávení v organismu škodlivé látky a následně jich tělo zbavit – takto se lze zbavit údajně až 80 procent reziduí těžkých kovů. Různé detoxikační kůry jsou přitom hlavně v jarním období předmětem mnoha nutričních doporučení – v praxi ale stačí v přiměřené míře konzumovat naší tradiční zeleninu. Nejpoužívanější z nich – mrkev, je navíc vhodnější než čerstvou konzumovat uvařenou, neboť právě tepelnou úpravou lze nejvíce využít v mrkvi přítomné karotenoidy, především pak vitamín A. Především v zimním období, kdy je organismus obvykle více oslaben a tedy méně odolný vůči nežádoucím bakteriím, je také vhodné konzumovat více česneku, který obsahuje látku alicin likvidující již po přítomnosti několika miligramů v organismu konzumenta prakticky všechny známé druhy nebezpečných bakterií včetně zlatého stafylokoka. Dalším příkladem vhodného nákupu v zimě je pórek, který na rozdíl od většiny jiných druhů ovoce a zeleniny neztrácí delším skladováním nebo zamražením velké množství vitamínu C.

Kvalita a konkrétní složení veškerých zemědělských surovin i potravin z nich vyrobených se na celém světě řídí místními podmínkami, složením půdy a odpovědností lidí, kteří je pěstují. Z takového srovnání přitom vycházejí produkty od českých zemědělců velmi dobře – například podle zahraničních, a tedy podle všeho objektivních analýz obsahuje třeba naše cibule v průměru více železa a vitamínu B než (také v průměru) zahraniční cibule, a naopak méně rizikového kadmia.

Na prodejních místech na Jiřáku a na Náplavce se mohou nakupující na základě etického kodexu Asociace farmářských tržišť ČR a kontrol v místě dodavatelů setkat prakticky pouze s tuzemskou produkcí. Jak dokazuje výše zmíněný a velmi stručný přehled některých výhod prodávaného zboží, není nákup na našich trzích ani v období zimy vůbec špatnou volbou.

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Komentář na aktuální téma. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.