Čeština English

Protože se snažíme vidět dál, než za humna našich polí a lesů, a nejsou nám zdaleka lhostejné ekologické dopady ve světě, zaměřili jsme se pochopitelně na škodlivost pěstování palmy olejné. Provedli jsme revizi výskytu palmového oleje ve výrobcích na farmářských tržištích Jiřák a Náplavka.

Tato problematika se týká hlavně pekařů a cukrářů, kteří někdy používají palmový olej při výrobě krémů nebo trvanlivého pečiva. S těmi, kteří palmový olej používali, jsme se dohodli na nahrazení palmového oleje jiným olejem či tukem, který nemá tak výrazné negativní dopady na životní prostředí.

Na farmářském tržišti Jiřák to je pekárna Luka Choceň. Všechny své výrobky, které palmový olej obsahovaly, nahradila máslem a slunečnicovým nebo řepkovým olejem. Farma Bio Vavřinec hledá intenzivně dodavatele čokoládových kousků do jednoho smetanového krému. Ostatní výrobky jsou bez PO. Na farmářském tržišti Náplavka je to kromě Bio Vavřince také Mirečkovo pekařství, které nahrazuje palmový olej olejem řepkovým. Ostatní prodejci, resp. výrobci palmový olej do svých výrobků nepřidávají.

Nyní proto můžeme radostně prohlásit, že výrobky, které jsou nabízeny na farmářských tržištích Jiřák a Náplavka, jsou bez palmového oleje.

 

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Komentář na aktuální téma. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.